Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Lavovi protiv Sjeverne Makedonije: Utakmica koja ne smije da se izgubi

Za lavove i falangu večerašnji meč je eliminacioni. Poraz za obje selekcije znači eliminaciju u preliminarnoj rundi, remi ostavlja nadu da se mogu domoći jedne od dvije pozicije koje vode u glavnu rundu

Poraz od Danske (30:21) bio je neminovnost, za crnogorske rukometaše Evropsko prvenstvo praktično počinje tek večeras utakmicom sa Sjevernom Makedonijom (18 h).

Duel sa rivalom od kojeg su na EHF Euru 2018. izgubili 29:28, a koji ih je često pobjeđivao i u prijateljskim utakmicama, ”lavovi” bi mogli da odigraju pojačani i u stručnom i u igračkom kadru.

Selektor Zoran Roganović doputovao je u Mađarsku nakon negativnog testa na korona virus u Podgorici, a da bi sjedio na klupi večeras u ”Feniks areni” mora da ”prođe” i testiranje u Debrecinu.

Isto važi za sve igrače, a sigurno je da u timu neće biti Miloša Božovića koji je u karantinu u Crnoj Gori, te Stefana Čavora i Stevana Vujovića koji su “pali” u Debrecinu.

U odnosu na meč prvog kola grupe A, čeka se povratak pivota Nebojše Simovića, te veća uloga za kapitena Vaska Ševaljevića koji je protiv svjetskih šampiona ušao samo da šutira sedmerac.

Za ”lavove” i ”falangu” večerašnji meč je eliminacioni. Poraz za obje selekcije znači eliminaciju u preliminarnoj rundi, remi ostavlja nadu da se mogu domoći jedne od dvije pozicije koje vode u glavnu rundu.

– Ponosan sam na momke kako su igrali protiv Danske, posebno na mlade koji su dobili šansu i veoma mi je drago zbog toga. Borili su se, dali maksimum i opravdali očekivanja. Teško je igrati protiv Danske i u punom sastavu jer znamo o kakvoj se ekipi radi, pogotovo kad se promaši onoliko zicera i sedmeraca, kao što smo mi u prvom poluvremenu. Odvoje se i vrlo ih je teško stizati. U svakom slučaju, mislim da je ostavljen dobar utisak, rekao je Ševaljević.

U našoj reprezentaciji su tokom priprema za EP označili meč s Makedoncima kao najveću šansu za pobjedu, ali je ”korona haos” uticao da selekcija koju vodi Kiril Lazarov dobije ulogu ”čistog” favorita.

Mogu protiv svakog

Uprkos svim nedaćama, Roganovićevi momci spremni su da iznenade.

– Može da se igra protiv svakog, to smo odavno dokazali. Ipak, korona virus nam je maksimalno zakomplikovao situaciju, ali nadam se da je problemima došao kraj. Selektor nam se priključuje, što je vrlo bitno. Čeka nas izuzetno važan meč, nadam se da ćemo pokazati pravo lice i da će biti onako kako smo zamišljali od starta, kazao je iskusni lijevi/srednji bek.

Sjeverna Makedonija je namučila Slovence u prvom kolu (25:27), ali je selekcija s kojom ”lavovi” definitivno mogu da igraju. Da su kompletni, kvalitetom bi u najmanju ruku bili ravnopravni…

– Gledali smo njihov meč sa Slovenijom, riječ je o iskusnoj i dobroj ekipi, što ih krasi godinama. Dugo su na okupu, ali nedostaju im dva bitna igrača, Manaskov i Lazarov, koji se povrijedio uoči starta prvenstva i sada je samo u ulozi selektora. Bez obzira na to, imaju kvalitetnu ekipu, strpljivi su, ne gube mnogo lopti i znaju što rade.

Što treba da uradi Crna Gora da bi pobijedila i sa Slovenijom u ponedjeljak odlučivala o prolazu?

– Očekujem borbu svih 60 minuta, igrali smo s njima na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, kada je meč odlučen u finišu. Ništa drugačije ne očekujem ni ovog puta, obje ekipe žele pobjedu i neće se predavati do kraja. Odlučivaće nijanse, nadam se da ćemo pobijediti, poručio je Ševaljević.

Odbrana presuđuje

Poput kapitena, i lijevo krilo Filip Vujović smatra da je duel s Danskom bio dobra škola za najveće testove.

– Bilo je pozitivnih stvari, imali smo nekoliko debitanata koji su pokazali da mogu da igraju za reprezentaciju i nadam se da će u bliskoj budućnosti biti okosnica ovog tima. Imali smo mnogo problema po dolasku u Mađarsku oko organizacije i korona virusa, ali kad izađemo na teren želimo da pokažemo zbog čega smo ovdje, za što živimo i taj osjećaj ne može da se opiše riječima, istakao je rukometaš španske Nave.

Makedonci su imali dobar početak protiv Slovenije, prijetili su u drugom poluvremenu, a za očekivati je i da večeras sve kreće od Filipa Taleskog, uz koga su najopasniji Goran Kuzmanoski, Filip Kuzmanovski, a na crti su prekaljeni Žarko Peševski i Stojanče Stoilov.

Problem imaju na desnom beku poslije povrede Kirila Lazarova.

– Jak protivnik, a za nas je ovaj meč finale. Očekujem težak duel, u kojem će presuditi odbrana. Imaju vrlo dobru tranziciju i igru ,,dva na dva“ u napadu. Ukoliko uspijemo da pomognemo našim golmanima i iz dobre odbrane dođemo u priliku da vučemo kontre i dajemo lake golove, vjerujem da imamo dobre šanse. Mogu da obećam da ćemo ginuti na terenu, naglasio je jedan od četvorice Vujovića u reprezentaciji Crne Gore.

Mrvaljević: Meč taktički komplikovan za pripremu

Direktor reprezentacije Draško Mrvaljević, koji je u odsustvu Zorana Roganovića vodio ekipu protiv Danske, rekao je da su uslovi za ”lavove” u Debrecinu bolji nego po dolasku.

– Teško je bilo protiv Danske očekivati nešto u rezultatskom smislu. Nije da nijesmo probali, spremali smo se koliko smo mogli, a nadam se da će za naredni meč situacija biti bolja. Do dva sata pred duel s Makedoncima nećemo znati s kim raspoložemo, ali moramo biti spremni na sve, tako radimo, pokušavamo da improvizujemo do mjere u kojoj se to može, rekao je Mrvaljević.

Makedonski novinari pitali su ga kako se snašao u ulozi selektora.

– Bio sam srednji bek, tako da je ova uloga za mene normalna, nije mi bio problem da dijelim savjete. I u košarci uglavnom plejmejkeri postaju treneri, našalio se Cetinjanin.

– Izašli smo sa svim na kraj, nadam se da će se stručni štab kompletirati.

Može li Crna Gora do prve pobjede na ovom EP?

– Izuzetno cijenim Sjevernu Makedoniju, koja ima kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Iskusna su ekipa, bez obzira što imaju dosta mladih igrača. Očekuje nas vrlo teška utakmica, taktički komplikovana za spremanje, izjavio je Mrvaljević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve