Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Lavovi: Na pobjedu protiv rukometnog giganta

Rukometaši Crne Gore dobro su raspoloženi, poraz od lala nije pokvario kompletan utisak na 15. šampionatu Evrope. Svjesni, naravno, da su svi mogli mnogo bolje, ali su i bolje raspoloženi nakon poraza Francuske od Islanda koji ih je ostavio u igri za polufinale

Nemaju vremena da tuguju, izbrisali su sa table sjećanja sve što je bilo u porazu od Holandije, a hrabre se na pravi način, jer tako i žele da pristupe večerašnjem duelu sa Francuzima.

Rukometaši Crne Gore dobro su raspoloženi, poraz od ”lala” nije pokvario kompletan utisak na 15. šampionatu Evrope. Svjesni, naravno, da su svi mogli mnogo bolje, ali su i bolje raspoloženi nakon poraza Francuske od Islanda koji ih je ostavio u igri za polufinale.

Mogu li da sanjaju?

– Dogovorili smo se da ne razmišljamo daleko. Ova generacija je prvi put u ovom stadijumu takmičenja, a dokle će nas to odvesti, vidjećemo. Od nekog sljedećeg takmičenja gledaćemo više unarijed, ali sada je najbitnije da uđemo sto odsto skoncentrisani, bez kalkulacija, a da ostavimo dobar utisak – poručio je selektor Zoran Roganović.

Ponovo su ”lavovi” u ulozi autsajdera i nemaju problema glasno da to izgovore jer dobro znaju ko im je protivnik i da je praktično satjeran uz zid. Francuskoj se ne prijeti, ali ne vide ni jedan razlog zbog kojeg bi pognute glave istrčali na teren. Sada kada su osjetili da mogu, da nema granica, šansa je tu.

– Mislim da nam odgovara njihov stil igre. Mislim i da imamo igrače da igramo rukomet kakav želimo. Ne smijemo da gubimo koncentraciju.

U kakvom je fizičkom stanju naš tim, nakon serije napornih mečeva?

– Island i Holandija su u najboljem fizičkom i kondicionom stanju došli na Evropsko prvenstvo. To je ono o čemu smo i mi pričali i na čemu smo ljetos počeli da radimo. Posjećivali smo igrače po gradovima, bukvalno išli po stanovima ili kućama i krenuli u ovu priču. I mi smo htjeli da trčimo na turnir.

Francuska je u problemima zbog korone. Mnogo je igrača van tima, ali olimpijski šampion ne očajava. Pritisak je u njihovom dvorištu, a ”lavovi” su navikli da igraju najbolje kada su rasterećeni. Pod pritiskom, kao sa Holandijom, nijesu najbolje odgovorili.

– Čini mi se da smo trebali i mogli bolje, međutim bilo je nekoliko faktora koje nijesmo mogli da iskontrolišemo i to nas je koštalo poraza. Imamo puno toga da izvučemo sa turnira da na sljedećem ne pravimo iste greške. Neke stvari smo naučili iz Graca prije dvije godine. Skupo plaćamo greške, ali sam siguran da nas ovo neće poremetiti. Vidim po ekipi da je dobra atmosfera. Naravno, ne može biti isti osjećaj kada je pobjeda. Ali trudimo se da nas ovo ne poremeti i ne zasmeta previše u našim planovima. Okrećemo se Francuskoj da se pokažemo u dobrom izdanju – poručio je selektor.

Selektor Roganović je tu da sa saradnicima spremi taktiku, smiri igrače i ono najvažnije – da ih uvede u egal sa moćnim timom.

A igrači?

Miloš Božović prvo je spustio loptu, objasnio poraz od Holandije i najavio borbu do kraja.

– Lakše je sada govoriti o svemu što se desilo, a inače je utakmica sa Holandijom otišla u arhivu. Danas je novi dan, a mi moramo učiti od Skandinavaca kako neke stvari da se ne primaju k srcu, već da se ide na sljedeći zadatak i daje maksimum. Tako da se i mi trudimo da pružimo maksimum, bez obzira na prethodnu utakmicu. Dali smo maksimum, bilo je i dobrih i loših stvari, jednostavno – treba izvući pouke. Iznenadio nas je golman koji se pojavio niotkuda, dosta tih ishitrenih šansi završilo je njegovim odbranama, a igrači to iskoristili vrhunskom tranzicijom. To je to, nijesmo uspjeli da odgovorimo na jurnjavu, a imali smo dosta promašenih zicera.

Naš reprezentativac tek se vratio nakon pauze od korone – igra u Francuskoj, poznaje mentalitet… Kaže da je smiješno govoriti o njihovim problemima oko korone, kada imaju veliki broj rukometaša.

– Treba se fokusirati na nas i na greške koje treba ispraviti. Francuska, smiješno zvuči, više nam leži od Holanđana. Fizički su krupniji, ne trče toliko brzo. Fizički smo u nekom nivou sa njima, za razliku od Holandija koja je brza i niska. Oslabljeni su, nadam se da ćemo iskoristiti šanse za razliku od prošle utakmice gdje smo se ispromašivali u nekim situacijama.

Island ih je bez šest igrača ”preletio”.

– Island je za mene, kao i Holandija, kompjuter ekipa. Ko je malo pratio njihove kvalifikacije mogao je da vidi kako Stens vuče i povezuje ekipu. Malo nas je iznenadio rezultat, ali smo i vidjeli kako je Island odbranu odigrao i kako je posložio napad. Francuska je izgledala malo konfuzno, pogubljeno, možda je to malo loše za nas jer će sada stisnuti redove i krenuti ”200 na sat”. To je ekipa sa šampionskim pedigreom, ljudi imaju toliko zlatnih odličja osvojenih posljednjih 15 godina. Znaju kako se izlazi iz teških situacija – jasan je Božović.

Ko zna u kakvom će sastavu večeras Francuska istrčati na teren. Miloš Vujović je slikovito opisao detalj sa doručka juče u hotelu. Nakon njegovih riječi slika je koliko-toliko jasnija.

– Imali su nekoliko pozitivnih igrača, a jutros su bili na doručku. Nadali smo se da neće igrati, ali se nadam da ćemo kao autsajderi opet pobijediti.

Jedan od reprezentativaca koji se tek od druge faze priključio nacionalnom timu objasnio je da Francuska ima sve i može sve, ali i da ima nešto u srcu, inatu…

– Dominantni su fizički. Visoki su, prave atlete, selektor je zaražen, ali ima brata koji ga je naslijedio. Ništa se tamo ne mijenja, idu na zlato, a mi smo tu da ih spriječimo. Moramo biti strpljivi u napadu. Iskreno, ne znam koji bi naš igrač mogao pružiti više, a da nije pružio. Mislim da su pružili više nego što se očekivalo. Ali moraćemo da se smirimo i postignemo zajedništvo. Treba se opustiti i ići na pobjedu.

Potrudiće se ”lavovi” da sakriju mane, istaknu najjače oružje, razoružaju i tako ranjive Francuze napadnu iz brze igre. Pod uslovom da realizuju čiste situacije, što nijesu radili u duelu sa Holandijom.

– Vidjeli smo greške, a bilo ih je puno. Vidjeli i šta treba popraviti. Izgledalo je malo više haotično. Nijesmo uspjeli da riješimo brze prodore Holanđana, a ni da se skupimo. U napadu smo imali ishitrene šuteve. Ali idemo dalje. Francuska je izgubila, pa su jutros na doručak došli svježi i orni. Nema potrebe da tugujemo, jer imamo još dvije utakmice.

Prvi put, prije dva dana, naš tim imao je ulogu favorita na EP. Pritisak ih je sapleo.

– Ima i toga malo. Bili smo favoriti, ali nijesmo očekivali da ćemo lako pobijediti. Znali smo da moramo da se borimo, ali pritisak je uticao da ostanemo malo blokirani i da se ne razigramo. I da se ne rastrčimo i dođemo do energije potrebne da se dobije Holandija, koja se tako dobija. Nijesmo imali to na visokom nivou.

Sada je Crna Gora u drugačijoj poziciji.

– Kao i do sada, pa smo pobjeđivali. Bili smo u jednoj utakmici favoriti i nijesmo pobijedili. Nadam se da ćemo kao autsajderi opet pobijediti – poručio je Vujović.

Francuska i Crna Gora igraće od 20.30.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve