Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

”Lavovi” kreću protiv Španije: Napad na velesilu

Svjetsko prvenstvo za rukometaše

Kucnuo je čas za drugi nastup rukometaša Crne Gore na svjetskim prvenstvima.

Večeras od 20.30 sati u Krakovu “lavovi” igraju prvi i najteži meč u grupi A – rival je Španija, aktuelni vicešampion Evrope iz 2022, bronzana sa Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara 2021.

U grupi su još Čile i Iran, tri selekcije idu u glavnu rundu.

Okršaj sa “ispanosima” nije ključni za ekipu Zorana Roganovića, ali bi mogao da nagovijesti dosta toga, prije svega koliko su realne ambicije da se stigne do četvrtfinala i kvalifikacija za Olimpijske igre.

“Španija je najveći izazov našoj selekciji do sada. Sa svima sa kojima smo do sada igrali uvijek je bilo da se nađu tri-četiri stvari na koje treba obratiti pažnju. Sa Španijom je to mnogo teže”, rekao je Roganović.

“Pokušavamo da se približimo vrhu evropskog i svjetskog rukometa. Želimo da večeras napravimo taj iskorak”.

Sistem najveća snaga Španije

Španci su svjetska velesila, s klupe predvođena proslavljenim Đordijem Riverom, a na terenu desnim bekom Kjelcea Aleksom Dujšebajevim.

Sin Talanta Dujšebajeva samo je jedan u nizu asova u pirinejskoj selekciji.

Uprkos tome, Roganović očekuje dobro izdanje svoje ekipe, čiji je najveći hendikep izostanak povrijeđenog desnog beka Stefana Čavora.

“Kad igrate sa Španijom ne igrate protiv pojedinaca ili nekog rukometaša, nego sistema. Biće to taktičko nadmudrivanje”, rekao je Roganović.

Španija je na SP, čiji su domaćini Švedska i Poljska, doputovala bez startnih krila, desnog – Aleiša Gomesa i lijevog – Aitora Arinja.

“Nameću se drugi igrači i prave fenomenalan posao. To je sistem, u kojem svaki igrač zna što treba da radi”, naveo je Roganović.

Stručnjak sa Cetinja, koji u Švedskoj vodi Guif iz Eskilstune, vjeruje da će “lavovi” imati podršku s tribina dvorane u Krakovu.

“Podrška koju smo dobili tokom Evropskog prvenstva je bila nevjerovatna, a onu koju imamo u Crnoj Gori ne mogu da opišem. Vjerujem da će već od večeras biti navijača u dvorani, a onima koji budu pored malih ekrana obećavam da ćemo igrati dobar rukomet i da ćemo pružiti sve od sebe kako bismo napravili iskorak ka vrhu svjetskog rukometa”, zakjučio je Roganović.

Simić: Četvrtfinale? Nije baš realno, ali…

Uz dva Vujovića, lijevo krilo Miloša i desnog beka Branka, najbolji igrač Crne Gore na EHF Euru prošlog januara bio je golman Nebojša Simić.

Bez njegovih odbrana biće nemoguće zaustaviti Španiju.

“Nadam se da će mi ovo Svjetsko prvenstvo biti bolje od prošlog, kada smo igrali za plasman od 22. do 24. mjesta”, podsjetio je popularni Simo na do sada jedino učešće Crne Gore na SP, 2013. godine, baš u Španiji.

“Drago mi je što u prvom kolu igramo protiv Španije, bolje nego da je treća utakmica, kad bi oni bili uigraniji. Uz to, moći ćemo bolje da analiziramo naredne rivale jer će Čile i Iran igrati međusobno prije nas. Ne znam koliko je u ovom trenutku realno očekivati pozitivan rezultat protiv jednog od favorita za osvajanje Mundijala, ali sigurno je da nas nijedna selekcija ne shvata olako i zna da će imati problema ako ne bude igrala na visokom nivou”.

U čemu je šansa Crne Gore?

“Dosta se oslanjamo na individualne karakteristike, posebno u teškim trenucima potrebno nam je da neki igrač ponese ekipu. Nadam se da ćemo kolektivnom igrom uspjeti da spriječimo Španiju da daje lake golove iz kontre i da ćemo veći dio meča igrati ,,šest na šest“, tako da uz dobar plan možemo ih natjerati da dođu u tešku situaciju. Ali ako uđemo u seriju grešaka i dozvolimo im da se rastrče, onda će biti veoma teško”, istakao je golman Melsungena.

“Lavovi” su oduševili na prethodnom Evropskom prvenstvu i uprkos tome što ih je “pokosio” koronavirus upisali tri trijumfa i zauzeli 11. mjesto.

Na SP su došli puni samopouzdanja, toliko da su selektor Roganović i neki igrači bez ustezanja rekli da je cilj četvrtfinale i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre, što bi bilo ravno senzaciji.

Simić je umjereniji kad priča na tu temu.

“Cilj je da svaki meč shvatimo maksimalno ozbiljno i probamo da izvučemo maksimum. Ako možemo da dobijemo dva meča, u redu, ako dobijemo četiri – još bolje. Mislim da nije realno očekivati četvrtfinale u ovom trenutku jer u tom slučaju moramo iza sebe ostaviti jednog od favorita prvenstva, Španiju ili Francusku. Bio bih vrlo zadovoljan da prođemo grupu kao drugi, a u glavnoj rundi da možda uspijemo da iznenadimo domaćina Poljsku i eventualno savladamo još Sloveniju. Ako se otvori šansa za četvrtfinale, onda ćemo naravno svim snagama probati da je iskoristimo”, kazao je Nebojša Simić.

Dvanaest debitanata na SP

Stevan Vujović jedan je od petorice među 17 igrača iz sadašnje generacije “lavova” koji su bili dio tima Crne Gore na debiju na SP, 2013. godine.

U Španiji su prije 10 godine igrali i Vasko Ševaljević, Marko Lasica, Nemanja Grbović i Nebojša Simić.

Lijevi/srednji bek rumunske ekipe Minaur Baja Mare vjeruje da će Crna Gora ostaviti mnogi bolji utisak nego tada, kada je bila 22. od 24 reprezentacije.

“Odigrali smo po dva kontrolna meča sa Sjevernom Makedonijom i Katarom i vjerujem da smo spremni. Španija? Specifična ekipa, iskusna, vrlo agresivna u odbrani, igra pametno i koristi sve greške protivnika. Na svim posljednjim takmičenjima stizala je do završnice, ali imamo i mi svoje zamisli koje želimo da sprovedemo i ako u tome uspijemo, biće dobro”, rekao je Vujović, koji nije davao “zvučne” prognoze dometa “lavova”.

“Ne mogu reći tačno što očekujem, koje mjesto. Spremamo se da pobijedimo u svakom meču, pa dokle doguramo. Realno je da prođemo u glavnu rundu, a kasnije je bitno da pokažemo talenat. Ako se kockice poklope možemo da odemo i dalje”.

Lazović: I Španija ima slabih tačaka

Ključ defanzivnog učinka Crne Gore drži Vuk Lazović, jedan od dva pivota “lavova” i centralni igrač u svakoj odbrambenoj postavci.

“Što reći o Španiji? Osvajač je svih mogućih medalja, ali ima i slabih tačaka. Pokušavaju s tom njihovom odbranom da izlascima “dvojke” i “petice” sakriju “trojke”, koje su malo sporije na nogama. Na nama je da se pripremimo i iskoristimo njihove slabosti. Svi jedva čekamo da krene prvenstvo i da vidimo gdje smo u ovom trenutku”.

Govoreći o ambicijama, Lazović je poručio da ne voli nikad da obećava.

“Za mene su one pobjede prošle godine na Evropskom prvenstvu bile normalne, to sam i rekao. Trebalo bi da gledamo sebe, da idemo korak po korak i da doguramo što je dalje moguće. Pokazali smo da možemo sa svakim, želim da nastavimo gdje smo stali i podignemo ljestvicu”.

Raspored

Grupa A (Krakov)

Večeras

18.00 – Čile – Iran

20.30 – Španija – Crna Gora

Grupa B (Katovice)

Sinoć

Francuska – Poljska 26:24

Večeras

18.00 – S. Arabija – Slovenija

Grupa C (Geteborg)

Večeras

18.00 – Zelenortska ostrva – Urugvaj

20.30 – Švedska – Brazil

Grupa D (Kristijanstad)

Večeras

18.00 – Mađarska – J. Koreja

20.30 – Island – Portugal

Grupa E (Katovice)

Sjutra

18.00 – Njemačka – Katar

20.30 – Srbija – Alžir

Grupa F (Krakov)

Sjutra

18.00 – Argentina – Holandija

20.30 – Norveška – S. Makedonija

Grupa G (Jenćeping)

Sjutra

18.00 – Maroko – SAD

20.30 – Egipat – Hrvatska

Grupa H (Malme)

Sjutra

18.00 – Bahrein – Tunis

20.30 – Danska – Belgija

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve