Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Lavice protiv Angole: Izvući ćemo se kao uvijek dosad

Ono što je bilo u vazduhu i o čemu se manje pričalo, a sve s razlogom da neobeshrabrene uđu u duel, ispostavilo se kao ključno u startnom porazu od ekipe Dragana Adžića. Manjak iskustva, slaba rotacija, neuigranost i još mnogo detalja presudili su našem timu koji je u prvom poluvremenu promašio devet zicera, a do kraja još šest

Sada je lako pričati, a još lakše analizirati sve ono što su rukometašice Crne Gore uradile ili nijesu u premijernom porazu od Slovenije (28:18) na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

”Lavice” su do odmora vidjele da su najviše fulale u realizaciji iz čistih pozicija, a nesigurnost nakon startnih 4:3 u 6. minutu, prenijele su u odbranu.

Ono što je bilo u vazduhu i o čemu se manje pričalo, a sve s razlogom da neobeshrabrene uđu u duel, ispostavilo se kao ključno u startnom porazu od ekipe Dragana Adžića. Manjak iskustva, slaba rotacija, neuigranost i još mnogo detalja presudili su našem timu koji je u prvom poluvremenu promašio devet zicera, a do kraja još šest!

Konkretnost je falila u odbrambenim zadacima, što je pomoglo mnogim prosječnim igračicama Slovenije da odigraju na vrhunskom nivou. Naravno, u grupu prosjeka nijesu Ana Gros, Staša Stanko ili Elizabet Omeregi, a ispostavilo se ni golmanka Ambra Pandžić koja se proslavila i bila MVP utakmice.

Postavlja se pitanje što bi bilo da su naše djevojke iskoristile pola zicera ili da je odbrana, koje bukvalno nije ni bilo od drugog poluvremena, radila posao makar na pola gasa?

Iz takve utakmice, koja je praktično igrala Crnoj Gori za prolaz u narednu fazu (tri najbolja tima idu dalje), sačekaće večeras od 20.30 sati novi duel sa Angolom.

Biće to, realno, posljednja šansa za ekipu Bojane Popović da pobjedom ostanu u igri za ono zbog čega su i došle u Barselonu. Mogu li do prva dva boda? Poruka koja je stigla iz Španije je jasna – mogu!

Da iskoriste zicere

– Statistika je sve pokazala – konkretno broj promašenih šuteva iz čistih situacija. Takav šut i onoliko promašaja nijesmo uspjele da prebrodimo, iako smo se trudile da ne utiče na igru. Ali kako se utakmica bližila kraju uvukla se nesigurnost, a kasnije, u odbrani, primile smo nekoliko lakih golova, kazala je Tatjana Brnović.

”Lavice” su postigle samo 18 golova (na primjer od 4. do 30. minuta četiri), ali su stvarale šanse, uglavnom je za taj dio posla bila zadužena Itana Grbić.

Promašivale su što se često i zatvorenih očiju pogađa, a ako bi sa Angolom ponovile i realizovale čiste situacije, imale bi čemu da se nadaju.

– Sa Angolkama imamo dosta iskustva. Vidjeli smo ih sa Francuskom i nema tu ništa novo. Potvrdile su koliko su nezgodne, što je i Francuska osjetla jer ih je prakično tek u posljednjih 15 minuta slomila. Nemamo dilemu oko toga šta nas čeka. Protivnik je zahtjevan, nepredvidljiv i sa izuzetnim fizičkim predispozicijama. Zahtijevaće punu pažnju i fokus, jasna je Brnović.

Znaju formulu

Angolke su jake, brze i spretne. “Lavice” će morati da im odgovore konkretno u igri ”jedan na jedan”, ali i da se čuvaju isključenja.

Dosta problema Francuskinjama napravile su pivotkinje, što brine za večerašnji duel. Mučila se ponajbolja svjetska defanzivna rukometašica Edviž, ali je olimpijski šampion udvajanjem i sa konstantno dva igrača polako, u hodu riješio i taj problem. Isto tako mogle bi i Ema, Tanja i ostale…

– Angola je drugačija od ostalih iz grupe, ali igrale smo sa njima na OI, znamo šta nas čeka, znamo formulu. Samo da naše glave pripremimo i to će biti kako treba. Nije prvi put da utakmicu odigramo loše, ali izvući ćemo se kao uvijek do sada, znamo kako, ne zovu nas uzalud lavice. Znamo formulu kako da se izdignemo iz ovoga i znam da ćemo da izginemo na terenu i da ćemo pobijediti. To zaslužujemo, jer se maksimalno pripremamo za svaku utakmicu, istakla je Marina Rajčić, koje na golu protiv Slovenije nije bilo zbog lakše povrede.

Iznenadile su šampionke Afrike na premijeri količinom discipline u prvih 35, 40 minuta. Pokazale su svestranost, pogađale su i lake i teške šuteve. Krila su bila najopasnija.

Probleme su pravila utrčavanjima, a sve uz dogovor sa bekovima. U odbrani nijesu mogle toliko da pariraju, ali visoka postava bi Crnoj Gori mogla da predstavlja veći izazov od Slovenije. Očekuje se da Angolke igraju malo pliću odbranu (u takvom sistemu lopta teško dolazi do pivota), što bi mogla da iskoriste krila.

– Radimo na tome. Vježbamo i vratiće nam se sigurno, kazala je Rajčić.

Angola je poznat rival, u Tokiju je Crna Gora bila ubjedljiva 33:22, ali u jačem sastavu. Afrička selekcija na startu je poražena od Francuske 30:20.

Danas

Grupa A

18.00 – Slovenija – Francuska

20.30 – Crna Gora – Angola

Grupa B

18.00 – Poljska – Rusija

20.30 – Srbija – Kamerun

Grupa C

18.00 – Rumunija – Kazahstan

20.30 – Iran – Norveška

Grupa D

15.30 – Švedska – Porto Riko

18.00 – Uzbekistan – Holandija.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve