Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Lalošević: Saniraćemo probleme, Zakon o sportu se mora mijenjati

''Bojim se da je u jednom trenutku došlo do određenih tenzija i nervoze unutar sportske asocijacije, bojim se da su vještački izazvane, ali trudićemo se da relaksiramo situaciju'', kazao je ministar sporta i mladih i dodao da se neće osvrtati na prošlost, iako je, kako je naveo, možda doživio neku nepravdu

Ministarstvo sporta i mladih i Vlada Crne Gore su tu da saniraju probleme i da omogućiće svim sportistima iste šanse, poručio je resorni ministar Vasilije Lalošević.

On je u emisiji “Link”, na Radiju Crne Gore, saopštio da su napravili transfer unutar postojećih tekuićih budžetskih rezervi i da će otići predlog ka Vladi da se obešteti Crnogorski olimpijski komitet (COK). Istakao je i da se Zakon o sportu mora mijenjati.

“Bojim se da je u jednom trenutku došlo do određenih tenzija i nervoze unutar sportske asocijacije, bojim se da su vještački izazvane, ali trudićemo se da relaksiramo situaciju”, kazao je ministar sporta i mladih i dodao da se neće osvrtati na prošlost, iako je, kako je naveo, možda doživio neku nepravdu.

Osvrnuo se na konkurs za dodjelu sredstava nacionalnim sportskim savezima i krovnim institucijama – COK-u i Paraolimpijskom komitetu.

“Suština cijele priče je da su se stvorile pretpostavke da već u januaru bude raspisan konkurs. Mi smo primili žalbe određenih saveza, da raspodjela sredstava nije bila korektna. Na taj način, sa raspodjele sredstava, eliminisani su vrlo značajni sportovi – karate, džudo… Ja i Ministarstvo i Vlada smo tu da saniramo te probleme i da omogućimo svima iste šanse. Napravili smo transfer unutar postojećih tekuićih budžetskih rezervi, otići će predlog ka Vladi i biće obeštećen COK. Moramo im omogućiti da oni kao krovna institucija funkcionišu kako treba”, rekao je Lalošević u “Linku”.

Dodao je da će, takođe, Džudo i Biciklistički savez dobiti sredstva.

“Atletski savez je buknuo, što se tiče kvaliteta”, kazao je ministar i istakao rezultate Marije Vuković i Danijela Furtule, “sa Atletskim savezom nije potpisan ugovor, neko je htio da određuje kako će se dijeliti sredstva u saveta, mi ćemo im ostaviti autonomiju, što se tiče raspodjele novca, ali isto tako će imati obavezu da daju stidendije vrhunskim sportistima.”

Na pitanje o Odbojkaškom savezu, koji je nedavno otkazao nastupe mlađih selekcija na Balkanijadama, Lalošević kaže:

“Njima je bilo ‘ne’ u ovom trenutku, da bi se sanirali ovi koji nijesu dobili ništa, ali će u julu biti pravi rebalans…”

Što se tiče planova za 2022. godinu, ministar ističe da je napravio kompaktan tim mladih ljudi, koji će se truditi da realizuje zacrtano.

Jedna od prvih odluka, kako je naveo, biće o antidoping komisiji. Takođe, u planu je i zavod za sportsku medicinu, a produžen je i rok konkursa za finansiranje dječjeg sporta.

“Po pitanju dijela koji se tiče mladih, imamo 11 omladinskih centara u Crnoj Gori, a u planu je još pet. Cilje je da svaki grad dobije omladinski centar, gdje će se odražavati seminari, sekcije, edukacije…”

Na pitanje o strategiji, Lalošević je kazao:

“Trudićemo se da iniciramo i pozovemo sve ljude da nam daju sugestije, COK je već uradio jednu vrstu drafta za svoje potrebe, otvorićemo javne rasprave okrugle stolove, strategija mora da bude temelj.”

Istakao je i da se Zakon o sportu mora mijenjati.

“Postoji nekoliko segmenata – prvenstveno u administraciji. Imamo dosta klubova, ali ako oni poštuju kriterijume, ne možete nikoga zabraniti. Od viška sporta ne boli glava, bitno je da sklonimo omladinu sa ulice, zato postoji kategorizacija sporta…”, naveo je Lalošević.

“Jedno od mogućih rješenja i ključna stvar Zakona o sportu je pitanje finansiranja, moramo doći do zdrave logike i obnoviti stare ideje, kao na primjer postotak od zakona igara na sreću koji bi išao na sport, kako bi se na taj način pomoglo i malim klubovima i napravio novi izvor prihoda”, dodao je ministar.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
11.05.2022-17:19 17:19

Gospodine Lalosevicu da Vas zamolim nemojte kao terijer iz Ulciinja “relaksiirano”vi ste ipak barem korak ispred Abazdovica.