Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ksenija Šćepanović: Sjajem i stazama ”skopskog zlata”

Pozicijama koje je pokrivala u reketu ali i van njega, igračkom inteligencijom, koju je stekla u dosadašnjoj karijeri, skokom i košem onda kada je najpotrebnije – uvijek je davala ton igri kada se rezultat ''lomio''…

Bila je posebna sigurnost i oslonac mlađim saigračicama u mladoj košarkaškoj reprezentaciji koja je, u nedavnoj “skopskoj epizodi” evropske B divizije, uspješno provela misiju “kaznene ekspedicije”.

Pozicijama koje je pokrivala u reketu ali i van njega, igračkom inteligencijom, koju je stekla u dosadašnjoj karijeri, skokom i košem onda kada je najpotrebnije – uvijek je davala ton igri kada se rezultat “lomio”…

Dok odmara u svom Kolašinu i svojoj Skrbuši gdje je davno napravljen „koš pored puta“ za „tri Šćepanovićke“ – Kseniju, Hajdanu i Anastasiju – Ksenija se sa puno ponosa i zadovoljstva osvrće na proteklu, najuspješniju sezonu u svojoj karijeri.

“Protekla sezona je sigurno najuspješnija u mojoj dosadašnjoj karijeri. Osvojila sam Kup i Prvenstvo Crne Gore, bila druga u WABA ligi sa nezaboravnim finalom u Podgorici. Kruna svega je bilo osvajanje prvenstva Evrope za mlade reprezentacije u B diviziji. Tome treba dodati da sam bila među dvanaest u seniorskoj reprezentaciji”, priča Ksenija Šćepanović.

Njenih 20 godina imaju dinamičnu karijeru kojom je kontinuirano i košarkaški „radila na sebi“.

Sa 13 i po godina je otišla od kuće, iz Kolašina i ŽKK Tara basket. Četiri sezone u Budućnost Bemaksu, dvije u Lovćenu, jednu u ,,Podgorici“.

Promijenila je sve važne dresove ženske crnogorske omladinske košarke.

Svaki trening je bio najpotrebniji i svaka utakmica najvažnija. Ksenija je znala koliko može čak i onda kada nije dobijala pravu šansu.

Vjera i rad su „prizvali“ ovogodišnje rezultate u Skoplju…

“Prvenstvo Evrope „B“ divizije i osvojena zlatna medalja će zauvijek ostati u sjećanju. To je uspjeh i domet koji podiže samopouzdanje. Uspjeh je došao kao posljedica ne samo priprema za Evropsko prvenstvo već je bio kruna cijele sezone koju su obilježili obimni i intenzivni treninzi. Sjajna okolnost je bila da smo nas sedam iz Budućnost Bemaksa trenirale cijele godine zajedno. Igračice koje nijesu igrale sa nama su se sjajno prilagodile. Ključ uspjeha je i ta klupska hemija van terena što čini jedan pravi tim. Rezultat je bila ovakva dominacija gdje smo sve protivnike pobijedili sa preko 20 razlike osim Izraela koji je pobijeđen više od 10 razlike”, priča Ksenija.

Ovogodišnje izdanje Budućnost Bemaksa ali i mlade reprezentacije Crne Gore, uz ostale kvalitete, potvrdili su da je trener Vladan Radović stvorio „igračku hemiju“ koja je pravi oslonac.

Toliko složena stvar u trenerskom poslu i toliko moćna kada se ostvari – hemija u ekipi…

“Trener Vladan nam uvijek naglašava da se utakmice ne mogu odigrati dobro ako se loše trenira. Da je trening ključ svega. Tokom sezone je bilo teško i naporno ali se na kraju isplatilo. Mislim da nam je trener unio taj karakter pobjednika. Uvijek imamo veliku ambiciju, idemo do kraja da damo sve od sebe pa za šta to bude dovoljno u tom trenutku. Traži to i odgovarajuće ponašanje van terena ali ponavljam da nam je ta sjajna hemija, koja vlada među nama, pomogla da dođemo do ovih rezultata”, ističe Ksenija.

Sa 20 godina, sedam košarkaških sezona, Ksenija Šćepanović tek – kreće.

Ciljevi su daleko, jer su visoki. Sa visinom od 193 centimetra je „četvorka“ – koja joj najviše odgovara.

Kaže da sa te pozicije može da „raširi“ napad, da šutne spolja ali i da „napadne leđima“.

,,Meka“ ruka je do sada na treningu pogodila 15 trojki bez promašaja i 40 slobodnih bacanja „zaredom“. Ohrabruju je najave da će predstojeće sezone biti kvalitetnija domaća košarkaška liga.

Svoje košarkaško znanje i ambicije dijeli sa dvije godine mlađom sestrom Hajdanom, koja igra za ŽKK Podgoricu i četiri godine mlađom Anastasijom, koja je još u ŽKK Tara basket.

Vjeruje u njihov talenat, napredak i rad. Košarkaška odgovornost treninga i napretka, „prelila“ se i na fakultetske obaveze – na Univerzitetu Mediteran završava prvu godinu na Fakultetu za ekonomiju i biznis uz zahvalnost profesorima što imaju razumijevanje za njene košarkaške obaveze.

Svaki njen dan je ulaganje, rad i ambicija. Daje sve od sebe da postigne uspjeh u onome što je odlučila da bude njen životni poziv Za ciljeve do kojih će lakše stići „punim plućima“ crnogorske himne…

Dok pjevaš himnu…

Brojne su fotografije i video-zapisi na kojima se vidi kako Ksenija Šćepanović „punim plućima“ pjeva himnu Crne Gore.

Kaže da na taj način priprema sebe za odgovornost i obavezu koju donosi utakmica u nacionalnom dresu. Pripadati znači dati sve od sebe da pobijediš.

A himna je neka vrsta zakletve da će biti tako…

“Osjećaj poslije osvojene zlatne medalje na „B“ prvenstvu Evrope, u dresu Crne Gore, je takav da bi poželjela da ga svako doživi. Igraš za svoju državu, sa ponosom nosiš zastavu, znajući da uspjeh ekipe za koju nastupaš donosi radost mnogim ljudima”, objašnjava svoju emociju Ksenija Šćepanović.

Možda i medalja u A diviziji

Pitali smo Kseniju – što bi bilo da se ,,skopsko“ izdanje naše mlade reprezentacije desilo u onoj najboljoj, A diviziji, i dokle bi se uz takvu briljantnu igru moglo stići. Ksenija vrlo praktično objašnjava…

– U pripremnom periodu smo ubjedljivo pobijedili reprezentaciju Srbije. Baš smo bili dominantni nad njima. E sada, Srbija je zauzela osmo mjesto i ostala u A diviziji. To, po meni, znači da bismo mogli biti među četiri u A diviziji a vrlo moguće i osvojiti neku od medalja..

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve