Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kreće maraton najboljeg fudbala

Premijer liga, najjače nacionalno klupsko takmičenje na svijetu, kreće utakmicom između Brentforda i Arsenala (21 h)

Francuska Liga 1 prva je od ,,liga petice“ počela sezonu 2021/22, a večeras joj se ,,pridružuju“ još tri – engleska Premijer, španska La Liga i njemačka Bundesliga.

Premijer liga, najjače nacionalno klupsko takmičenje na svijetu, kreće utakmicom između Brentforda i Arsenala (21 h).

,,Tobdžije“ su prošlu sezonu završile na osmom mjestu i prvi put poslije 25 godine ostale bez plasmana u neko od evropskih takmičenja. Arsenal je zadržao kapitena Pjer-Emerika Obamejanga i doveo tri pojačanja – defanzivce Nuna Tavareša (Benfika) i Bena Vajta (Brajton), kao i vezistu Alberta Sambija Lokongu (Anderleht), od zvučnijih imena otišao je samo David Luiz (istek ugovora), ali tim Mikela Artete ipak nije kandidat za visok plasman.

Prvi favorit za titulu je aktuelni šampion Mančester siti, koji je prošle sezone imao niz od 28 mečeva bez poraza, tokom kojeg je upisao 21 uzastopnu pobjedu – prvenstvo je završio sa 12 bodova ispred Mančester junajteda.

,,Građani“ su posljednji klub koji je odbranio titulu u Engleskoj (šampioni bili 2018. i 2019), a ovog ljeta su ponovo bili aktivni na tržištu. Plativši Aston Vili 100 miliona funti učinili su Džeka Griliša najskupljim britanskim fudbalerom u istoriji, ali bi rekord mogao da bude oboren ukoliko na ,,Etihad“ stigne napadač Totenhema Hari Kejn.

Nijesu ni konkurenti sjedjeli skrštenih ruku, naročito gradski rival Junajted.

,,Crveni đavoli“ su odlučili da na klupi ostave Ole-Gunara Solskjera i ,,u ruke“ mu daju tim koji mora da napadne trofej(e).

Na ,,Old Traford“ stigao je štoper Rafael Varan iz Real Madrida, a konačno je realizovan i mega transfer Džejdona Sanča iz Borusije iz Dortmunda.

Trideseto izdanje Premijer lige ambiciozno počinje i Liverpul, koji je imao mnogo problema minule sezone i dugo ,,visio“ za plasman u Ligu šampiona.

Najveće pojačanje za ,,redse“ je povratak Virdžila van Dajka, najboljeg centralnog defanzivca na svijetu, čiji se povratak na teren poslije teške povrede čekao devet mjeseci.

Na ,,Enfild“ je stigao štoper Ibrahima Konate iz RB Lajpciga, a otišao je vezista Žoržinio Vajnaldum, koji je novi fudbaler PSŽ-a.

Jirgen Klop ove sezone očekuje pravi doprinos prošlogodišnjih pojačanja, Dioga Žote i Tijaga Alkantare, ali i Kostasa Cimikasa.

Za titulu bi morao da se bori šampion Evrope, Čelzi. U London se vratio Romelu Lukaku da poslije sedam godina dokaže da su ,,plavci“ pogriješili kada su ga se u prvom boravku na ,,Stemford bridžu“ olako odrekli.

Belgijanac bi trebalo da bude kapitalno pojačanje za tim koji je žestoko pojačan prošle sezone, kada su stigli Hakim Zijaš, Tijago Silva, Timo Verner, Ben Čilvel, Kaj Haverc…

U toliko jakoj ligi. kao što je engleska. ne bi bila senzacija da se u borbu za Top 4 umiješaju timovi poput Totenhema, Evertona koji je za trenera doveo bivšeg menadžera Liverpula Rafaela Benitesa, Lestera, Vest Hema…

Španska era bez Mesija

Španska La Liga je ovog ljeta izgubila na atraktivnosti. Razlog je poznat – Lionel Mesi je napustio Barselonu.

Upravo je ,,blaugrana“ najveća misterija evropskog fudbala. Barselona nema igrača koji bi mogao da ,,uskoči u kopačke“ čarobnjaka iz Rosarija, a veliki peh je povreda Kuna Aguera, koji će morati da sačeka na zvanični debi jer će odsustvovati deset sedmica.

Kao lider se nameće Memfis Depaj, koji je došao iz Liona kao slobodan igrač. Stigao je i štoper Erik Garsija iz Mančester sitija (takođe bez obeštećenja), te desni bek Emerson iz Betisa.

Veliko je pitanje koliko će Ronald Kuman uspjeti da ,,posloži“ ekipu i kako će uopšte ona izgledati, budući da Barselona ima velikih problema da se uklopi u pravila La Lige oko udjela koje plate igrača mogu da imaju u klupskom budžetu.

Zbog svega toga više šansi za titulu daju se aktuelnom šampionu, Atletiko Madridu i njegovom gradskom rivalu, Realu.

Crnogorski reprezentativac Stefan Savić i ove sezone će biti oslonac ekipe Dijega Simeonea, koji je na stadion ,,Vanda Metropolitano“ doveo napadača Markosa Paula iz Fluminensea i vezistu Rodriga De Paula iz Udinezea.

Stefan Savić adut Atletika za odbranu titule (Foto: Tviter/Atletiko Madrid)

Real počinje sezonu sa novim-starim trenerom, Karlom Anćelotijem, ali bez dugogodišnjeg kapitena i jednog od simbola kluba, Serhija Ramosa, novog defanzivca Pari Sen Žermena.

U štoperskoj liniji neće biti ni Rafaela Varana, pa će veliki teret pasti na Davida Alabu, pojačanje iz Bajerna.

Važniju ulogu mogao bi da ima povratnik sa pozajmice Martin Edegor, a među ,,merengesima“ je ponovo Garet Bejl, koji je završio privremeni boravak u Totenhemu.

U La Ligi će ove sezone osim Savića igrati još tri crnogorska fudbalera – Nikola Vukčević je standardan u dresu Levantea, Esteban Saveljić je sa Rajo Valjekanom ušao u elitu, dok Milutin Osmajić čeka šansu u Kadisu nakon transfera iz Sutjeske.

Jovetić u novom okruženju

Njemačka Bundesliga kreće večerašnjim duelom Borusije iz Menhengladbaha i Bajerna iz Minhena, i ove sezone velikog favorita za titulu.

,,Alijanc arenu“ napustili su Alaba, Havi Martines i Žerom Boateng, ali je Bajern na vrijeme reagovao i dogovorio dolazak štopera RB Lajpciga, Dajota Upamekana.

Kao slobodni igrači stigli su defanzivac Omar Ričards iz Redinga i Sven Ulrih iz Hamburga.

Bavarci kreću sa novim trenerom, najtalentovanijim na svijetu – Julijanom Nagelsmanom.

Najveći konkurenti Bajernu, koji je osvojio devet uzastopnih ,,salatara“, trebalo bi da budu Borusija Dortmund i RB Lajpcig.

Stevan Jovetić čeka debi u Bundesligi

Ambiciozna je i Herta, koja je nedavno angažovala kapitena reprezentacije Crne Gore Stevana Jovetića, kao i Suata Serdara (Šalke), Kevin-Prinsa Boatenga (Monca) i Marka Rihtera (Augsburg).

Jovetić je tek treći igrač u istoriji fudbala koji će nastupiti u svakoj od pet vodećih liga Starog kontinenta.

Berlinska ,,stara dama“ prvi meč u prvenstvu igra u neđelju na gostovanju Kelnu.

Posljednja od ,,liga petice“ krenuće italijanska Serija A, čiji je start zakazan za 21. avgust.

Raspored

Premijer liga

Večeras

21.00 – Brentford – Arsenal

Subota

13.30 – Man. junajted – Lids

16.00 – Barnli – Brajton

16.00 – Čelzi – Kristal Palas

16.00 – Everton – Sautempton

16.00 – Lester – Vulverhempton

16.00 – Votford – Aston Vila

18.30 – Norič – Liverpul

Neđelja

15.00 – Njukasl – Vest Hem

17.30 – Totenhem – Man. siti

La Liga

Večeras

21.00 – Valensija – Hetafe

Subota

17.00 – Osasuna – Espanjol

19.30 – Majorka – Betis

19.30 – Kadis – Levante

22.00 – Alaves – Real M.

Neđelja

17.30 – Selta – Atletiko M.

20.00 – Barselona – Real Sosijedad

22.15 – Sevilja – Rajo Valjekano

Poneđeljak

20.00 – Viljareal – Granada

22.00 – Elće – Atletik B.

Bundesliga

Večeras

20.30 – Borusija M. – Bajern M.

Subota

15.30 – Volfsburg – Bohum

15.30 – Union Berlin – Bajer L.

15.30 – Štutgart – Grojter Firt

15.30 – Augsburg – Hofenhajm

15.30 – Bilefeld – Frajburg

18.30 – Borusija D. – Ajntraht

Neđelja

15.30 – Majnc – RB Lajpcig

17.30 – Keln – Herta

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve