Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Kovinić: Igram u životnoj formi, želim povratak u Top 50!

Upravo na jednom od najprestižnijih turnira Danka je pokazala da je u nevjerovatnoj formi, a pet velikih pobjeda omogućile su joj da za samo sedmicu napreduje čak 26 pozicija, pa je od juče 65. igračica svijeta!

Najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić bila je jako blizu da uđe u red legendi koje su osvajale jedan od najpoznatijih WTA turnira u Čarlstonu.

Ali pored Kris Evert, Stefi Graf, Martine Navratilove, Serene Vilijams, Martine Higins, Žistin Enan u nedjelju uveče nije dopisano i ime Danke Kovinić. Novljanka je poražena u finalu od Veronike Kudermetove (6:4, 6:2).

Ali upravo na jednom od najprestižnijih turnira Danka je pokazala da je u nevjerovatnoj formi, a pet velikih pobjeda omogućile su joj da za samo sedmicu napreduje čak 26 pozicija, pa je od juče 65. igračica svijeta!

– Veliki uspjeh je igrati u finalu Čarlstona, kazala je na početku razgovora za Pobjedu Danka Kovinić, objašnjavajući da je samo prije mjesec imala povredu, zbog koje je zaustavljena u osmini finala meksičke Gvadalahare, gdje je poražena od Amerikanke Loren Dejvis.

– U Gvadalahari sam povrijedila donja leđa, tačnije blokirala su me, zbog čega sam morala da se vratim. Iskrena da budem nijesam očekivala da ću igrati finale, pa čak ni nakon prvog meča i pobjede, jer nijesam se osjećala baš sigurno. Ali iz meča u meč podizala sam nivo igre i sticala veće samopouzdanje, objasnila je Kovinić.

Plasmanom u finale velikog turnira u Čarlstonu, koji su osvajale brojne legende, 26-godišnja Novljanka je ostvarila najveći uspjeh u karijeri. Istina, ovo je za Kovinić bilo treći finale WTA turnira – nije uspjela da podigne pehar u kineskom Tjanđinu oktobra 2015. kada je poražena od Agnješke Radvanjske, te u aprilu 2016. u Istanbulu, gdje je izgubila od Džagle Bujukadžgaj. Ali to su turniri slabijeg ranga od Čarlstona, na kome su ove godine igrale Ešli Barti, Petra Kvitova, Garbinje Mugurusa, Medison Kis, Belinda Benčić, Koko Gof…

– Bez dileme najveće finale i najveći uspjeh karijere za mene. Žao mi je što nijesam osvojila prvi put WTA turnir. Ali to mogu da kažem samo ako gledam finalni meč, ali kada se pogleda cijela sedmica odnosno turnir, onda treba da budem i srećna sam i ponosna. To prije svega smatram jer vidim da moja igra napreduje i zbog toga kako se osjećam na terenu, tako da nema razloga da budem tužna, naglasila je Kovinić.

Ponedjeljak je standardno donio novu WTA listu – Danka je napredovala 26 mjesta i sada je 65. igračica svijeta. Kovinić je sada i u konkurenciji za odlazak na Olimpijske igre, koje se ovog ljeta održavaju u Tokiju. Plasman će obezbijediti 64 teniserke, ali s obzirom da jednu zemlju mogu predstavljati najviše četiri igračice, gotovo je izvjesno da je Danka pred vratima Tokija. Krajnji rok kada će biti poznato da li će Danka ići na Igre je 7. jun.

Kovinić je učestvovala u Riju prije pet godina kada je u prvom kolu izgubila od Medison Kiz. U februaru te godine Danka je bila 46. na WTA listi, što joj je najbolji plasman u karijeri.

– Očekivala sam nakon ovog rezultata skok na list i sada sam najbliže onom rezultatu iz 2016. godine. Ali vjerujem da ću uskoro preći i taj najbolji rezultat, jer mislim da mogu, a osjećam se odlično i mentalno i fizički. Moj cilj i mog trenera iz Akademije je da napredujem, tako da očekujem još bolje rezultate u nastavku sezone.

Danka je u Čarlstonu oduševila – samo dan nakon najveće pobjede u karijeri, kada je savladala Petru Kvitovu, savladala je Juliju Putincevu, iako je bila na dva poena od poraza. Ali crnogorska tenisera pokazala je i stabilnost i odlučnost kada je bilo najvažnije…

– Mislim da igram u životnoj formi. Igram trenutno bolje nego prije pet godina kada sam prvi put ušla u 100 i bila u Top 50. Smatram da je igra došla na svoje, sada sam iskusnija i zrelija, već par mjeseci igram dobro i rezultat je morao doći, naglasila je Danka.

Danka Kovinić je u trećem pokušaju konačno srušila i Petru Kvitovu, trenutno 10. igračicu svijeta. Dva puta je Danka bila blizu tog uspjeha protiv Čehinje. Prvi put na Indijan Velsu 2016. godine, kada je Kvitova dobila u taj-breku trećeg seta sa 7:5, a onda na Rolan Garosu iste godine. Danka je servirala za pobjedu, ali je ispustila servis i potom je izgubila sa 2:1.

– Imale smo ta dva gusta meča, oba puta je uspjela da se izvuče. Ali uvijek kada igram protiv nje igram zaista dobro. Volim da igram protiv nje, ima brze lopte, čiste školske udarce i to donosi lijep tenis. Prijaju mi njene lopte i brzina njenih lopti, tako da nema posebnog recepta, već jednostavno uživam kada igram sa njom, naglasila je Danka.

Danka je na kraju turnira sa jakim emocijama na crnogorskom jeziku iskoristila priliku da se zahvali svima iz svoje zemlje na podršci.

– Bilo je prirodno da se zahvalim, jer sam imala zaista ogromu podršku, kakvu nikada nijesam osjetila. Toliko ljudi je pratilo moje igre, radovalo se mojim pobjedama i dali su mi dodatnu snagu. Sada sam prvi put shvatila kada naši igrači igraju za reprezentaciju i pričaju o toj podršci. Ovog puta sam to osjetila i zaista veliko hvala svima, poručila je Danka.

Za Danku Kovinić nema pauze, već danas kreće novi turnir, takođe u Čarlstonu.

– Odmorila sam jedan dan, našalila se Danka i nastavila:

– Očekujem meč WTA 250 isto u Čarlstonu, gdje na startu igram protiv Viktorije Tomove. Želim da nastavim seriju dobrih rezultata i zaslužim ponovo podršku iz moje Crne Gore!

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve