Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Košarkaši večeras protiv Francuske: Vrijedi pokušati protiv olimpijskog vicešampiona

Crveni će prvi ''prozor'' kvalifikacija odigrati bez Bojana Dubljevića, Marka Todorovića, Jovana Kljajića, Igora Drobnjaka, koji su otpali sa skraćenog spiska, te Nikole Ivanovića, za koga se znalo ranije da će preskočiti ovu akciju zbog igranja Crvene zvezde u Evroligi

S obzirom na situaciju sa sastavom i malim brojem treninga uoči starta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, uz naporan put do Poa, vjerovatno i nije toliko loše što Crna Gora večeras na startu igra u gostima sa olimpijskim vicešampionom Francuskom (20.30 sati), prvim favoritom grupe, u kojoj su rivali našoj selekciji još i Portugal i Mađarska.

”Crveni” će prvi ”prozor” kvalifikacija odigrati bez Bojana Dubljevića, Marka Todorovića, Jovana Kljajića, Igora Drobnjaka, koji su otpali sa skraćenog spiska, te Nikole Ivanovića, za koga se znalo ranije da će preskočiti ovu akciju zbog igranja Crvene zvezde u Evroligi.

Uz činjenicu da su izabranici Boška Radovića prije puta za Francusku odradili tri treninga, a samo jedan kompletni, jasno je da bi pobjeda u večerašnjem duelu bila ravna podvigu, bez obzira što i ”trikolorima” nedostaju NBA i evroligaške zvijezde.

– Fali dosta igrača, imali smo samo tri treninga. Neće biti lako, ali moramo da pokušamo da odigramo što je bolje moguće. Ni putovanje nije bilo lako, mada smo na tako nešto svi navikli. Bitno je da do utakmice odmorimo i spremimo da budemo najbolji što možemo da budemo – rekao je centar Filip Barović.

Jedan zajednički trening

To što je naša selekcija odigrala pretkvalifikacije u avgustu ove godine može da pomogne u pripremi kvalifikacija. Ipak…

– Ekipa je bitno promijenjena, samo jedan trening od ukupno tri smo odradili kompletni. Izuzetno je teško, ali to je, što je. Moramo da igramo – dodaje Barović.

Na spisku selektora Francuske Vensana Kolea je nekoliko igrača protiv kojih su igrači Budućnosti igrali ove sezone, kao što su bek i centar Virtusa, Ajzea Kordinije i Mamadu Žaite, te krilni centar Valensije Luj Laberi.

U tim mečevima sa favoritima Evrokupa podgorički tim je izašao kao pobjednik, istina u ”Morači”, pa ostaje da se vidi da li će se igrati Budućnosti posrećiti i reprezentaciji u duelu sa Francuskom.

– I Francuskoj fali dosta igrača, ali imaju veliku bazu, igrače koji igraju na visokom nivou u Evrokupu. Protiv nekih smo već igrali u duelu sa Virtusom, to su ozbiljni igrači, a ta ekipa ide da osvoji Evrokup. Igrali smo protiv njih, znamo koliko su dobri i znamo šta da očekujemo od njih – zaključio je Barović, centar Budućnosti.

Petorica igrala u februaru

Crna Gora i Francuska su igrali i u posljednjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, i oba puta su ”trikolori” bili bolji – kod kuće sa ubjedljivih 85:66, a u Podgorici tijesno sa 73:71. Iz tog podgoričkog meča u februaru ove godine, u današnjem sastavu ”crvenih” je svega pet igrača – Džastin Kobs, Dino Radončić, Zoran Nikolić, Petar Popović (najefikasniji na meču sa 17 poena) i Fedor Žugić.

– Čeka nas prilično teška utakmica protiv Francuske. Imali smo dosta težak put, nijesmo kompletni, odradili smo malo treninga, ali smo došli da odigramo mušku utakmicu, da se borimo sa njima i da se predstavimo u što boljem svjetlu – kaže krilni centar španske Mursije, koji će, vjerovatno, imati i nešto drugačiju ulogu s obzirom na to da su ”crveni” pogotovo oslabljeni na centarskoj poziciji.

– Došao sam da pomognem koliko mogu. Francuska je atletski mnogo dobra ekipa, imaju u fizičkom smislu baš dobrih igrača. Ako krenemo sa njima da se nadmećemo na fizičkom nivou, to neće izaći na dobro. Treba da budemo pametni, da iskoristimo njihove mane – dodao je Radović.

Naša selekcija drugi meč u kvalifikacijama igra u ponedjeljak u Podgorici kada dočekuje Portugal.

Radović: Lijepo je opet biti u reprezentaciji

Nemanja Radović se vratio u nacionalni tim poslije dvije godine.

– Lijepo je vratiti se, nedostajali su mi momci. Dosta njih poznajem, bukvalno, čitav život i lijep je osjećaj ponovo biti tu – ističe Radović, koji igra dobro za svoj klub, kao i većina reprezentativaca.

– Kad se igra za svoju zemlju, motiva, sigurno, ne nedostaje. Ali drugačije je kad se dolazi sa samopouzdanjem, iz dobrih utakmica, jer nemamo puno treninga da se uigramo i osjetimo kako ko igra – istakao je Nemanja Radović.

Kole: Posljednji put smo imali poteškoća sa njihovom pas igrom

Iako je na prvobitnom spisku imao i trojicu igrača iz Asvela i Monaka, selektor Francuske Vensan Kole neće računa na Vilijama Hauarda i Elija Okobu iz Asvela, te Lea Vestermana iz Monaka. Asvel i Monako, naime, u petak igraju međusobno meč u Evroligi, i nije im uspjelo da pomjere odigravanje utakmice za neki drugi datum, kako bi mogli da ustupe reprezentativce. Vesterman je, svakako, povrijeđen, ali je izostanak Hauarda i Okobe, trenutno prvog strijelaca Evrolige, dobra vijest za Crnu Goru. Ali je dozvolu da igra dobio Pol Lekomb iz Asvela…

– Ne znamo sve o njima. Ekipa je bazirana na igračima iz Budućnosti – ističe selektor ”trikolora” Vensan Kole, kojeg malo plaši to što se ”kičma ekipe dobro poznaje”.

– To je tim koji dobro pokreće loptu. Posljednji put smo imali poteškoća u defanzivi sa njihovom pas igrom. Pokušaćemo ovoga puta da budemo bolji – dodao je Kole, prisjetivši se posljednjeg duela u Podgorici, kada je njegova ekipa srećno stigla do pobjede.

Luj Laberi dodaje da će biti ”komplikovano protiv ekipe koja uvijek igra tvrdo”.

– Na nama je da odredimo naš tempo igre, jer Crna Gora zna da igra košarku, njeni igrači su dobre atlete i dobri šuteri – rekao je Laberi.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pero
26.11.2021-12:02 12:02

Crna Gora je uz vas.