Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

KK Budućnost: Decenija dobrih izbora

Naš najveći klub će 11. put zaredom imati priliku da nastupa u nekom od takmičenja pod okriljem ULEB – Evrokupu ili Evroligi. Posljednji put bez grupne faze evropskog takičenja ,,plavi” su ostali u sezoni 2009-10, kada su od njemačkog Bamberga poraženi u dvomaču kvalifikacija za Evrokup (slavili 67:65 na svom terenu, a poraženi 64:61 u Njemačkoj)

Činjenica koja je krajem zime ostala ispod radara košarkaške javnosti Crne Gore i šire – Budućnos je, plasmanom u plej-of ABA lige, obezbijedila nastup makar u Evrokupu naredne sezone.

Budućnost, Foto: KK Olimpija

To znači da će naš najveći klub 11. put zaredom imati priliku da nastupa u nekom od takmičenja pod okriljem ULEB – Evrokupu ili Evroligi. Posljednji put bez grupne faze evropskog takičenja ,,plavi” su ostali u sezoni 2009-10, kada su od njemačkog Bamberga poraženi u dvomaču kvalifikacija za Evrokup (slavili 67:65 na svom terenu, a poraženi 64:61 u Njemačkoj).

Od tada, Budućnost Voli nastupala je tri puta u četvrtfinalu Evrokupa i jednom u Evroligi; u kvalifikacijama za Evroligu igrala je još dva puta.

“Bilo je mišljenja da Budućnost Evrokup ne treba da igra. Bilo je mišljenja i u Crnoj Gori da ne treba da igramo ULEB-ova takmičenja, nego da se okrećemo prema FIBA takmičenjima. Ova uprava nije dijelila taj stav i okrenuli smo se prema ULEB-u. Bez obzira što sam i lično morao da preuzmem odgovonost za to”, rekao je za naš list predsjednik kluba Dragan Bokan, koji je na čelu Budućnost Volija od ljeta 2011. godine.

U sezoni 2010-11 tim je igrao grupnu fazu Evrokupa i u Evropi ostvario skor 4-4. U sezoni 2011-12 ekipa je stigla do četvrtfinala Evrokupa i u Evropi ostvarila učinak 8-9. Godinu kasnije – opet četvrtfinale Evrokupa i evropski skor 7-7. U sezoni 2013-14 u grupnoj fazi Evrokupa skor je bio 3-7, a u 2014-15 (do Top 15 faze) 4-12. U grupi D Evrokupa u sezoni 2015-16 učinak je bio 4-6, sezonu kasnije u grupi C bez trijumfa 0-8.

Izuzetna je bila sezona 2017-18, do četvrtfinala Evrokupa i skor 9-9. U nezaboravnoj evroligaškoj sezoni 2018-19 učinak je bio 6-24, a u aktuelnoj sezoni u grupi D Evrokupa – 3-7.

“Jako sam srećan što smo odabrali najbolje rješenje. Budućnost Voli igra najbolje utakmice, najbolja takmičenja. Imali smo priliku da igramo Evroligu, ispisali smo istoriju kluba. Siguran sam da je to jedan od dokaza da smo na pravom putu. I da se moramo uvijek držati najboljih organizacija i najperspektivnijih takmičenja. Jer mnogo je bolje da dođemo u priliku da u Podgoricu dođu Real, Barselona, CSKA, Makabi, Panatinaikos, Bajern, Olimpijakos… nego da dolaze neke ekipe koje su iz možda manjih košarkaških država i centara, ili su manjeg kalibra i profila”, dodao je Bokan.

Sada se ,,plavi” nadaju završnici ABA lige u julu ili avgustu, da se ponovo bore za evroligaško mjesto. Jer u deceniji za nama rasle su i ambicije, ,,apetiti” košarkaških zaljubljenika, javnosti i odgovornih za Budućnost Voli. ,,Plavi” sada žele jedno – da na terenu dobiju priliku, da izbore elitu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve