Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja učestvovaće u trci na 3.000 metara u Dijamantskoj ligi u Judžinu, 30. juna.

Foto: IAAF

Prema pravilima Medjunarodne atletske federacije (IAAF), od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promijene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

Dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara rekla je da neće uzimati ljekove, kako bi se takmičila na kraćim dionicama. Nova pravila IAAF stupila su na snagu 8. maja.

Semenja je 3. maja pobijedila u trci na 3.000 metara u Dohi na takmičenju Dijamantske lige. To je bila njena prva trka otkako je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio njenu žalbu na nova kontroverzna pravila IAAF.

Semenja je dvostruka olimpijska i trostruka svjetska šampionka na 800 metara. Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nijesu objavljeni.

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama. Direktor takmičenja u Judžinu Tom Džordan rekao je da je Semenjin menadžer pitao da li ona može da učestvuje u trci na 3.000 metara.

“Srećni smo što smo prihvatili”, rekao je Džordan i dodao da “ne vidi nijednu lošu stranu” te odluke. “Zanima me, kao i svakoga, kako će se Semenja boriti protiv najboljih svjetskih dugoprugašica”, rekao je Džordan.

Komentari

avatar