Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Karatista Bojan Bošković nosi zastavu na svečanom otvaranju OI mladih

Karatista Bojan Bošković nosiće crnogorsku zastavu na svečanom otvaranju Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu, saopšteno je iz Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Crnu Goru će, osim Boškovića, predstavljati i strijelac Miljan Dević, koji je dobio univerzalnu pozivnicu u disciplini vazdušna puška 10 metara.

Izvršni odbor COK usvojio je izvještaj o pripremama za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama mladih šefa misije Ivana Boškovića, kao i njegov predlog da talentobani karatista nosi zastavu na svečanom defileu.

Igre u Buenos Airesu, od 6. do 18. oktobra, okupiće više od četiri hiljade najuspješnijih mladih sportista, uzrasta od 15 do 18 godina i oko dvije hiljade pratećih lica iz svih 206 zemalja članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

“Iako smo imali uvjerenja od pojedinih nacionalnih sportskih saveza i selektora, da će pojedini mladi sportisti obezbijediti učešće na Olimpijskim igrama mladih, a Crnogorski olimpijski komitet značajno podržao njihove programe, Izvršni odbor je naglasio nezadovoljstvo malim brojem kvalifikovanih sportista za ovu značajnu sportsku manifestaciju”, piše u saopštenju IO COK.

Navodi se da je IO COK kao jedinom sportisti koji je ostvario kvalifikacionu normu za učešće na Igrama u Argentini odlučio da Boškoviću dodijeli stipendija u iznosu od 150 EUR, od momenta ostvarivanja norme do kraja 2018.godine, kao i da se njegov program podrži sa dvije hiljade EUR.

“Obzirom da će i strijelac Dević učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama mladih, Izvršni odbor je podržao prijedlog Predsjednika da se opredijele određena sredstva i za njegov program priprema, a iznos i način pomoći je dogovoren na sastanku sa Streljačkim savezom Crne Gore”, piše u saopštenju.

Navodi se da će COK snositi kompletan trošak učešća crnogorskih sportista, njihovih trenera i svih službenih lica, uključujući troškove prevoza, smještaja, sportske opreme, osiguranja učesnika.

Saopšteno je da je IO saglasno Zakonu o sportu u zakonom predviđenom roku, razmatrao i usvojio pravilnike, u čijoj pripremi su aktivno učestvovali svi nacionalni sportski savezi i predstavnici NVO sektora.

Usvojeni su Pravilnik o vrstama i disciplinama sportova u Crnoj Gori, Pravilnik o kriterijumima i načinu izbora sportiste godine, Pravilnik o kriterijumima i načinu izbora zaslužnog sportskog radnika i Pravilnik o sportskim stručnjacima osposobljenim za rad u sportu i njihovim zanimanjima.

Usvojena je Odluka o obrazovanju Komisije za antidoping, čiji će zadatak biti da prati i sprovodi međunarodne konvencije protiv doping u sportu, prati i koordinira akciju u borbi protiv dopinga u sportu, predlaže mjere u borbi protiv dopinga u sportu, vodi evidenciju sprovedenih doping kontrola, primjenjuje konvencije, kodekse Svjetske antidoping agencije i pravila međunarodnih sportskih federacija i Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve