Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Kako je Federer odbio ugovor od 10 miliona dolara pa zaradio 600 miliona

Naime, Nike je imao popunjenu listu tenisera (Serena Villiams, Rafael Nadal, Marija Šarapova i Nik Kirijos) i vodeći se nepisanim pravilom da ne troši više od 10 posto ukupnog prihoda na sponzorske ugovore sportista, na kraju su odlučili "zaštititi" svoju kompaniju i pustiti Federera da slobodno pronađe novog sponzora

Federer je 2018. godine odbio ponudu Nikea da nastave dugogodišnju saradnju i nakon 20 godina raskinuo je ugovor s ovim proizvođačem sportske opreme.

Naime, Nike je imao popunjenu listu tenisera (Serena Villiams, Rafael Nadal, Marija Šarapova i Nik Kirijos) i vodeći se nepisanim pravilom da ne troši više od 10 posto ukupnog prihoda na sponzorske ugovore sportista, na kraju su odlučili “zaštititi” svoju kompaniju i pustiti Federera da slobodno pronađe novog sponzora.

Švajcarac je nakon toga potpisao masovni 10-godišnji ugovor od 300 miliona dolara s japanskom kompanijom Uniqlo, što je tri puta više novca nego što mu je Nike plaćao. I to je samo dio priče.

Ugovor spomenute dvije strane uključivao je dvije jednostavne odluke: sporazum nema klauzulu o odlasku u penziju i Federer će zaraditi 30 miliona dolara i u 46. godini, a ono što je posebno dobro za njega, ovaj dogovor se odnosi samo na odjeću, ne i na obuću.

Roger je u javnosti nastavio nositi Nikeove tene, no ubrzo nakon toga otkrio je marku obuće On Running, s kojom je potpisao još bolji ugovor, kupio je čak i njihove dionice i postao svjetski ambasador te se danas njegov dio u ovoj kompaniji procjenjuje na 300 miliona dolara.

Na kraju, to znači da je Federer na konto odbijanja ponude Nikea od 10 miliona dolara, s druge strane zaradio 600 miliona dolara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve