Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Johanson: Italija i Litvanija kao priprema za SP

Izabranice Pera Johansona žele jedno od dva mjesta u konkurenciji sa Italijom, Litvanijom i Mađarskom, koja vode na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta

Rukometašice Crne Gore su ponovo na okupu. Odradile su mini pripreme i spremne čekaju start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Rukometašice, Foto: RSCG

Cilj je naravno jasan. Izabranice Pera Johansona žele jedno od dva mjesta u konkurenciji sa Italijom, Litvanijom i Mađarskom, koja vode na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Popularne “lavice” će prvi meč odigrati sjutra protiv Italije u Pljevljima, a zatim slijedi gostovanje Litvaniji. Objektivno, rukometašice Crne Gore bi već u prva dva meča mogle da naprave odlučujuće korake ka šampionatu Evrope, a zatim da se okrenu učešću na Svjetskom prvenstvu krajem godine, s obzirom da se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nastavljaju u martu.

„Ova sedmica je veoma važna zbog prva dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali moramo da je iskoristimo i zbog priprema za šampionat svijeta. Zbog toga sam pozvao 20 igračica, neke su nagrađene zbog dobrih izdanja na juniorskim i kadetskim prvenstvima”, rekao je selektor Per Johanson.

Švedski stručnjak će na raspolaganju imati gotovo kompletan tim, jer su se oporavile Milena Raičević i Tatjana Brnović. Zbog problema sa meniskusom nema samo Bobane Klikovac, koju mijenja mlada Ivana Godeč iz Budućnosti. U timu je nakon duže pauze Đurđina Malović, a debitovaće i nekadašnja članica reprezentacije Hrvatske, golman Marta Batinović.

„Srećan sam što mogu da računam na gotovo sve rukometašice jer smo imali mnogo problema sa povredama prošle godine. Sada su tu opet Milena i Tanja, a nakon duže pauze u nacionalnom timu je i Đina Malović. Imamo i novu djevojku na golu, u pitanju je Marta Batinović. Nema mjesta lažnoj skromnosti. Italija je najslabiji tim u grupi, ali moramo da budemo jaki i odigramo dobru utakmicu kući, nadam se pred punom dvoranom. Gostovanje Litvaniji može da bude teško, imamo respekt za taj tim nakon nekoliko dobrih utakmica protiv Njemačke i Španije prije nekoliko godina. Ukoliko pristup mečevima koji slijede bude na željenom nivou, mislim da će i rezultat biti u skladu sa očekivanjima svih nas”.

Podsećanja radi, rukometašice Crne Gore su u junu mesecu, uz mnogo sreće u Nikšiću uspjele da pobjede Češku i izbore plasman na Svjetsko prvenstvo. Da je bilo drugačije, a lako je to moglo da se desi, san o kvalifikcijama i učešću na Olimpijskim igrama bi praktično bio ugašen.

„Posle mečeva sa Češkom svi su rekli da je bilo užasno, da je igra bila katastrofalna. Svako je imao pravo na mišljenje i stav. Nekim djelovima utakmica sa Češkom definitivno nisam bio zadovoljan, to moramo da promjenimo. Možda ne ove sedmice, ali moramo ako želimo da nastavimo put ka Tokiju. S druge strane, bilo je i veoma dobrih stvari u tom dvomeču, ali svi zaboravljaju da smo igrali protiv Češke, koja ima znanje, taktiku, dobrog trenera, dobru selekciju. Najvažnije je da smo izašli kao pobjednici iz tog dvomeča, da smo izborili plasman na planetarnu smotru. Sada nastavljamo sa radom i borbom. Ciljeva ima dosta. Plasman na Evropsko prvenstvo, borba za završnicu Svetskog šampiona, viza za Olimpijske igre u Japanu”.

Utakmica sa Italijom na programu je sjutra sa početkom u 18 časova, a duel sa Litvanijom je na programu četiri dana kasnije. Ovi mečevi će biti priprema za Svjetsko prvenstvo u Japanu, na kojem će Crna Gora od 30. novembra do 6. decembra tražiti jedno od prva tri mesta u grupi C u konkurenciji Rumunije, Mađarske, Španije, Kazahstana i Senegala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve