Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Jelena Pantović, dama sa pištoljem: Od medalje na debiju do olimpijskog sna

Iako ima samo 26 godina, članica Streljačkog kluba Centar ispisala je istoriju kao prva dama koja nas je iz ovog sporta predstavljala na Igrama, čime je svakako ispisala i posebnu stranicu crnogorskog sporta

Godina za pamćenje i istoriju. Prvog dana jula stigla je specijalna pozivnica Međunarodne streljačke federacije, kojom je Jelena Pantović dobila šansu da bude učesnica Olimpijskih igara.

Iako ima samo 26 godina, članica Streljačkog kluba Centar ispisala je istoriju kao prva dama koja nas je iz ovog sporta predstavljala na Igrama, čime je svakako ispisala i posebnu stranicu crnogorskog sporta.

To je treći put da crnogorsko streljaštvo ima svog predstavnika na Olimpijskim igrama, jer je prethodno na Igrama u Pekingu i Londonu nastupao Nikola Šaranović u disciplini MK pištolj.

Rekorderka Crne Gore u disciplini vazdušni pištolj, u razgovoru za Pobjedu, prenosi utiske iz Tokija, sa početka karijere, zbog čega se baš odlučila da joj pištolj bude svakodnevnica i govori o planovima za ovu godinu.

– Čim sam počela ozbiljnije da se bavim streljaštvom postavila sam sebi jasne ciljeve i bila sam svjesna svakog svog rezultata i uspjeha. Olimpijske igre su san svakog sportiste i imala sam tu čast da budem prva žena koja će predstavljati Crnu Goru na Olimpijskim igrama u streljaštvu, ponosno kaže Jelena Pantović.

Kakve su impresije i kakav je utisak biti među najboljim svjetskim sportistima?

– Osjećaj je stvarno poseban. Nijedno takmičenje se ne može mjeriti sa Olimpijskim igrama. Počev od Olimpijskog sela, ceremonije otvaranja, strelišta, volontera, stvarno su nadmašili sva očekivanja. Za mene lično, novo iskustvo i sigurna sam da će mi pomoći da ostvarim još bolje rezultate u budućnosti, kaže mlada Baranka, koja je u Tokiju sa ostvarenim rezultatom 534 kruga osvojila 53. mjesto, iako je njen rekord 568.

Slučajno u streljaštvu

Nezaobilazno pitanje za Jelenu svakako je odakle ljubav djevojke prema oružju.

– Streljaštvom sam počela da se bavim sasvim slučajno. Drugarica je tada trenirala. Došla sam na njen trening i dok sam je čekala da završi, na nagovor trenera, uzela sam pušku da probam. U streljaštvu se uvijek počinje od puške, a kada se puška savlada tek onda se prelazi na pištolj. Nakon samo par treninga sam savladala pušku i prešla na pištolj. I ostala do danas u toj disciplini, koja je po meni najteža, zbog čega sam je i izabrala, evocirala je uspomene sa početka Jelena Pantović.

Što je bio prvi cilj kada si počinjala?

– Iskreno, nijesam imala konkretan cilj. Tek kasnije kada sam prešla na profesionalno bavljenje sportom sam imala ciljeve. Do tada sam samo sprovodila šta treneri kažu i ispunjavala zadatke na treningu.

Rekord na debiju

Zanimljivo je da je Jelena Pantović na prvom takmičenju na kojem se pojavila uspjela da trijumfuje uz rekord. To je bio razlog da se potpuno posveti ovom sportu…

– Moje prvo takmičenje je bilo državno prvenstvo, a nijedno manje takmičenje do tada nijesam imala. Na državnom prvenstvu sam osvojila zlato i postala državni prvak. To je ujedno moja prva medalja i takmičenje. Tada sam odlučila da počnem ozbiljnije da se bavim streljaštvom, do tada je sve bilo na rekreativnom nivou, otkriva nam Pantović.

Streljaštvo nije toliko praćeno i mnogi nijesu svjesni koliko odricanja i pripreme zahtjeva.

– Streljaštvo zahtjeva apsolutnu koncentraciju, fizičku i psihičku spremnost. I najmanja greška na vatrenoj liniji odrazi se na rezultat. Podjednako je važna fizička spremnost van streljane koliko i treninzi u streljani. Male su nijanse između dobrog i lošeg pogotka. Deseti djelovi kruga, od samo jednog ispaljenog metka vas dijele i po nekoliko bodova u ukupnom rezultatu. A deseti dio centra vas dijeli po nekoliko mjesta na konačnoj rang listi, objašnjava Pantović.

Iz povrede do rekorda

Jelena Pantović objašnjava da je tokom karijere bilo i nezgodnih situacija, a ističe posebno detalj kada je, iako povrijeđena, uspjela da zablista.

– Bilo je mnogo nezgodnih situacija. Prvo što mi je palo na pamet je osvajanje medalje sa Igara malih zemalja Evrope. Dan pred polazak na to takmičenje doživjela sam jako tešku povredu. Doktori su mi tada zabranili bilo kakav fizički napor. To mi je najteže i najdraže takmičenje do sada, jer sam ga završila kao vicešampion i postavila novi državni rekord finala, prisjetila se Jelena.

Ciljevi u 2022. godini?

– Prvi cilj je saniranje povrede, koju imam već neko vrijeme. Što se tiče takmičenja, nadam se da će se situacija u svijetu stabilizovati barem toliko da se ne otkazuju nastupi. Lično, uvijek imam isti cilj, a to je da u datom trenutku na vatrenoj liniji dam sve od sebe.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve