Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Iz Koreje prešao u Crnu Goru: Vuk Lazović u Podgorici održava kondiciju i nada se brzom povratku rukometu

U južnom dijelu korejskog poluostrva prvi slučaj zaraze virusom Covid-19 zabilježen je krajem januara, nedugo nakon što se u tu azijsku zemlju vratio crnogorski rukometaš Vuk Lazović, član SK Houks iz Šeongjua

Južna Koreja jedna je od samo dvije zemlje sa velikim epidemijama, uz Kinu, koja je uspjela da pod kontrolu stavi širenje infekcije korona virusom.

Lazović, Foto: © Uros Hocevar / kolektiff

U južnom dijelu korejskog poluostrva prvi slučaj zaraze virusom Covid-19 zabilježen je krajem januara, nedugo nakon što se u tu azijsku zemlju vratio crnogorski rukometaš Vuk Lazović, član SK Houks iz Šeongjua.

“Korona virus se u Kini pojavio u decembru, a ja sam se poslije Evropskog prvenstva vratio u Južnu Koreju oko 20. januara i zatekla me vijest oko toga što se dešava u Kini. Pričao sam sa mojim prevodiocem i ljudima iz kluba i bili su u ‘fazonu’ – ‘Nije to ništa opasno i alarmantno, samo neki virus, neće doći ovamo, peri ruke’. Međutim, u narednih desetak dana pojavili su se prvi slučajevi u Južnoj Koreji i odmah su te osobe bile izolovane u karantin, u bolnicina jugu države. Bilo ih je 25 i situacija je bila stabilna, život se odvijao normalno, nije bilo drastičnih mjera, zatvaranja lokala”, kazao je Lazović za Arenu. Kovid-19 se u Južnoj Koreji pojavio u isto vrijeme kad i u Italiji, gdje su i dalje dramatične brojke oboljelih i preminulih.

Korejci su reagovali mnogo bolje, pa je prema jučerašnjim podacima broj inficiranih manji od 10 hiljada, a smrtnih slučajeva manji od 200.

“Osamnaestog februara smo otišli da odigramo dvije utakmice koje su nas čekale za vikend i na posljednjem treningu pred utakmicu, u petak, rekli su nam da se prvenstvo skraćuje za deset dana zato što su se pojavili novi slučajevi korona virusa samo u gradu Deguu, gdje igra naš fudbaler Dejan Damjanović, oko 500 u jednom danu. Sjutradan smo igrali utakmicu i nova informacija je bila da nećemo igrati plej-of, već samo još nekoliko kola, jer je broj inficiranih porastao do hiljadu”, ispričao je Lazović.

“Svakim danom bilo je hiljadu novih inficiranih osoba i u nedjelju, poslije hitnog sastanka, liga je prekinuta. Stanje na tabeli u tom trenutku je uzeto kao konačno, a mi smo bili drugi. Već dan kasnije, u ponedjeljak veče, sam sjeo u avion i krenuo za Crnu Goru”.

Trideset dvogodišnji pivot kaže da je klub maksimalno zaštitio igrače od korona virusa jer su iz klupskog kompleksa izlazili samo kad su igrali utakmice, ali da je bio zaprepašćen onim što je doživio pri povratku ka Crnoj Gori.

“Bilo mi je fascinantno da u Istanbulu niko ne kontroliše ljude koji su dolazili iz tog dijela svijeta, da im ne izmjere
temperaturu, ne popričaju sa njima. Mislim da je cijela Evropa to olako shvatila i zato nam se sada sve ovo dešava”.

Lazović je duže od mjesec u Podgorici sa suprugom Barbarom, koja je rukometašica Budućnosti i njihovim sinom. Nedostaje mu rukomet.

“Svakako bih sada imao pauzu do EHF sedmice u aprilu jer bi se južnokorejska liga završila krajem marta. Planirao sam bio da nastavim da treniram i pripremam se za prijateljske utakmice sa Švajcarskom, kasnije i za baraž sa Češkom. Međutim, mečevi su pomjereni i ko zna kad ćemo početi da igramo. Produžio sam ugovor sa klubom na još dvije godine i dogovor je bio da se vratim 1. oktobra. Vidjećemo kad će opet krenuti rukomet, u stalnom sam kontaktu sa saigračima, već su počeli pripreme za novu sezonu i mislim da se tamo situacija stabilizuje i da će sve doći na svoje. U Koreju je došao virus odmah poslije Kine, prošlo je četiri mjeseca i treba računati da će toliko trajati i u Evropi, ako ne i duže”, smatra Lazović.

“Ako budemo disciplinovani i pridržavali se svih instrukcija, nadam se da će se ipak sve završiti u skorije vrijeme”.

Bračni par Lazović kućnim treningom pokušava da koliko toliko ostane u formi.

“ŽRK Budućnost nam je izašao u susret i pozajmio tegove. Svakodnevno sam u kontaktu sa mojim kondicionim trenerom Milanom Grubješićem iz Beograda, održavam kondiciju koliko mogu, nadajući se da ćemo se uskoro vratiti na teren”, rekao je Vuk.

“Ako se uvedu neke drastičnije mjere, poput stalne zabrane izlaska, igrači neće moći da istrče negdje vani i biće osuđeni samo na tegove, tako da ne znam koliko će fizički pripremljeni dočekati utakmice. Nadam se da će EHF i IHF imati sluha i napraviti kalendar koji će najviše odgovarati sportistima”.

Vuk Lazović se među putnicima za minulo Evropsko prvenstvo našao nakon povrede Nebojše Simovića, a u Austriji je odigrao odličan turnir. Za dvomeč sa Češkom u baražu za Svjetsko prvenstvo biće jedan od glavnih aduta u odbrani.

“Nijesmo loše prošli na žrijebu, ali ne treba sa zavaravati i padati u euforiju. Češka je ozbiljna reprezentacija i treba pristupiti strpljivo. Prvo da vidimo kad će se igrati dvomeč, pa da svi momci dođu koliko je moguće spremni na
okupljanje. Uz dobru analizu i povoljan zdravstveni bilten imamo šanse da prođemo. Veliki sam borac i uvijek sam optimista i idem na pobjedu” poručio je iskusni pivot.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Virgil
01.04.2020-20:26 20:26

Ostani doma, treniraj doma !