Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Iskra u Evropi, Novović ponosan: Kada smo izgladili odnose, ponovo smo disali kao porodica

Novović ističe da mu je ukazana velika čast i povjerenje od strane uprave da se dokazuje i sa klupe na kojoj je brusio znanje kao pomoćnik

Kada je Balša Sekulić izvanrednim pogotkom u 58. minutu nagovijestio pobjedu Iskre protiv Mornara (1:0), uslijedile su višeminutne ovacije sa tribina, da bi se nakon posljednjeg zvižduka sudije zaorila pjesma na sredini terena i zaigralo pobjedničko kolo sa popularnim ,,serdarima“.

,,Evropa, Evropa“ – orilo se iz grla vjernih navijača koji će drugi put imati priliku da bodre svoje miljenike u okršajima sa nekim od klubova Starog kontinenta. Tačnije, slijedi novo poglavlje u istoriji jednog od starijih fudbalskih klubova u našoj zemlji, ispisuje se još jedna zlatna stranica u biografiji danilovgradskog prvoligaša.

Poslije pobjede nad Baranima slavilo se do poslije ponoći, a trener Milivoje Novović nije krio zadovoljstvo na račun postignutog rezultata u tekućem šampionatu.

Ako se zna da je već osam godina dio Iskre, da je crveno-bijeli dres nosio dvije i po sezone, bolje rečeno da se u Danilovgradu ostvario i kao igrač, a zatim kao pomoćnik šefa stručnog štaba i na kraju kao trener, onda je suvišna priča o njegovoj ljubavi prema ovoj sredini za koju vazda u superlativu ističe da je maksimalno privržena najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Pregrmjeli krizu

Za uloženi trud nije mogao dobiti bolju satisfakciju od ove da ekipu izvede na međunarodnu scenu. Ipak, ne krije da je Iskra uoči susreta sa Petrovcem skoro mjesec bila na iskušenjima i da nije na pravi način odgovorila izazovima.

– Tačno je da smo pregrmjeli period loših rezultata koji su se tada poklopili sa nekim drugim nepredviđenim okolnostima koje su uticale na sveukupnu atmosferu i hemiju među svima nama, tako da raspoloženje nije bilo baš na onom nivou po kojem smo bili prepoznati. Kada smo sve to prevazišli i izgladili međuljudske odnose, ponovo smo disali kao porodica. Žarko smo željeli i živjeli za zajednički cilj ostavljajući po strani sve lične interese i posvetili se samo klubu, gradu i navijačima. To je bio glavni okidač u pravom momentu za nove pobjede i povratak na kolosijek koji vodi u Evropu. Uspjeli smo da budemo najbolji kada je najpotrebnije – priča Novović.

– Nije lako ,,baciti na pleća“ Mornar koji raspolaže ogromnim igračkim potencijalom, a prije svega iskusnim pojedincima koji znaju i umiju da riješe meč. Posjeduju kvalitet na svim pozicijama, o čemu najbolje svjedoče njihove četiri uzastopne pobjede prije okršaja sa nama.

Uvijek napadački

Podsjetio je Novović da je utakmica u Petrovcu, koja je došla samo četiri dana nakon eliminacije u polufinalu Kupa, bila presudna za borbu za četvrto mjesto.

– Nije nas demoralisalo emotivno pražnjenje nakon sjajnog izdanja, ali lošeg ishoda u Tuzima. Konsolidovali smo redove i smogli snage da istrajemo i budemo na visini zadatka u odlučujućim susretima. Kapa dolje igračima koji su sve mogućnosti podredili kolektivu i njima pripadaju najveće zasluge za postignuto. Pokazali smo da imamo i psihičku i fizičku spremu da u presudnim okršajima budemo pravi profesionalci – govori Novović.

– Kada se sumiraju utisci u prethodne dvije sezone, moramo istaći da nije bilo baš lako nakon baraža kada smo strijepili za ostanak među najboljima. Uslijedilo je brzo prilagođavanje i za svega godinu ponovo smo dobili igru i rezultate uz napadačku strategiju koja nam je uvijek na umu i kod kuće i na strani. Ostale su još dvije utakmice do kraja prvenstva, ali ćemo ih shvatiti kao da smo na početku, kao normalan slijed događaja. U prilici smo da pružimo šansu onima koji su donekle imali ili nijesu imali adekvatnu minutažu.

Opravdao sam povjerenje

Novović ističe da mu je ukazana velika čast i povjerenje od strane uprave da se dokazuje i sa klupe na kojoj je brusio znanje kao pomoćnik.

– Direktori Srđan Blažić i Blažo Perutović, a iznad svega predsjednik Blažo Šaranović su me praktično iz kopački uveli u trenerske vode i dali šansu da nakon pet sezona rukovodim ekipom. Bio je to hrabar potez Šaranovića koji se vjerovatno mnogima nije svidio, ali se na moju sreću kasnije ispostavilo da mogu istrajati u želji da napravimo evropski povratak. Hvala mu još jednom za odličnu saradnju i smatram da sam opravdao njegovo povjerenje. Takođe, hvala i najboljem stručnom štabu u našoj zemlji. Počeo sam zajedno sa Srđanom Nikićem, a sezonu završio sa Goranom Jovanovićem – podsjetio je Novović, uz zahvalnost svim članovima stručnog štaba i zaposlenima u klubu.

Nekadašnji defanzivac navodi i da je Iskrina kruna sezone to što je njen član dobio poziv u ,,A“ reprezentaciju.

– Vrsni golgeter Balša Sekulić nažalost nije mogao da debituje zbog povrede, ali će nadam se vrlo brzo dobiti priliku da obuče dres sa državnim grbom – zaključio je Novović, uvjeren da ovaj korpulentni centarfor nije daleko od laskavog priznanja za najboljeg strijelca sezone budući da je trenutno na diobi prvog mjesta sa Adnanom Bašićem iz Petrovca sa po 13 pogodaka.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve