Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

In memoriam: Umro poznati nikšićki novinar, publicista i čovjek koji je pisao istoriju Sutjeske

Posebna je Tuzovićeva vezanost za FK Sutjeska, koja je i obilježje njegove porodice. Dinov brat Džavid je bio učesnik osnivačke Skupštine Sutjeske, održane 18.02.1945. godine, u kultnoj zgradi „Kosovka djevojka“, koja se nalazi u današnjoj ulici Ivana Milutinovića

U Nikšiću je 30. septembra preminuo Dino Tuzović, poznati nikšićki novinar, publistica i hroničar.

Tuzović, Foto: Rtnk.me

Posebna je njegova vezanost za FK Sutjeska, koja je i obilježje njegove porodice. Dinov brat Džavid je bio učesnik osnivačke Skupštine Sutjeske, održane 18.02.1945. godine, u kultnoj zgradi „Kosovka djevojka“, koja se nalazi u današnjoj ulici Ivana Milutinovića.

Džavid je bio prvi sekretar novoosnovanog fudbalskog kluba, kao i prvi kapiten Sutjeske.

Dinova ljubav prema našem klubu posebno je izražena kroz brojne radove o razvoju fudbalu u Nikšiću, među kojima se izdvajaju tri mogografije: Fudbal u Nikšiću (1920-1941), FK Sutjeska  Nikšić (1945-1995) i Devedest godina nikšićkog fudbala (1920-2010).

Ove monografije će biti osnovna literatura svakom istraživaču koji ima namjeru napisati nešto o nikšićkom fudbalu.

Posljednjom Monografijom Dino Tuzović je, kao svojevrsni glasnogovornik FK Sutjeska, ozvaničio baštinjenje tradicije predratnih nikšićkih fudbalskih klubova.

Dino Tuzović je bio saradnik brojnih dnevnih listova u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, između ostalih, bio je dugogodišnji dopisnik sarajevskog Oslobođenja.

Bio je član Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića. Dobitnik je novinarskih nagrada i najvećeg opštinskog priznanja – nagrade „18. septembar“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve