Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

IMZE: Crna Gora osvojila 35 medalja, Luksemburg najbolji

Momci i djevojke sa crnogorskim grbom na grudima osvojili su 15 zlatnih, šest srebrnih i 14 bronzanih odličja

U toku su Igre malih zemalja Evrope u Crnoj Gori. Na Igrama malih zemalja učestvuje 846 sportista iz devet država, koji će se u narednih pet dana takmičiti u deset sportova.

V dan (01.06.2019)

20:48 Na debitantskom nastupu na IMZE u Lihtenštajnu Crna Gora je osvojila osam medalja, dvije godine kasnije iz Luksemburga smo donijeli tri više. Na Islandu je osvojeno 21, u San Marinu 31, a sada u Crnoj Gori naši sportisti se diče sa rekordne 35 medalja!

Momci i djevojke sa crnogorskim grbom na grudima osvojili su 15 zlatnih, šest srebrnih i 14 bronzanih odličja.

Zlatne: Danijel Furtula, Kristina Rakočević, Marija Vuković, Ljiljana Matović (atletika), Miroslav Petković (boćanje), Danilo Pantić, Jusuf Nurković, Nikola Gardašević, tim Danilo Pantić, Jusuf Nurković, Nikola Gardašević (džudo), Miloš Božović (streljaštvo), Vladica Babić (tenis), Muška košarkaška reprezentacija, Ženska košarkaška reprezentacija, Muška odvojkaška reprezentacija, Ženska odbojkaška reprezentacija.

Srebrne: Kristina Rakočević, štafeta 4x100m u sastavu Luka Rakić,Kristijan Subotić, Edin Erović i Srdan Marić, Tomaš Đurović (atletika), Tomislav Ranković (boćanje), Jelena Pantović (streljaštvo), miks dubl Rezart Cungu-Vladica Babić (tenis).

Bronzane: Slađana Perunović, Darko Pešić dvije, Ana Bošković, Ljiljana Matović (atletika), Anto Dubreta, Nebojša Gardašević (džudo), Nevena Šaranović, Nemanja Obradović (streljaštvo), Filip Radović, dubl Filip Radulović-Filip Radović dvije, dubl Suzana Ćulafić-Ivona Petrić (stoni tenis), dubl Rezart Cungu – Mario Aleksić (tenis).

Najviše medalje osvojio je Luksemburg – 76 (26 zlatnih, 27 srebrnih i 23 bronze), slijede Kipar sa 64, Island sa 54, Monako je uzeo 47. Iza Crne Gore su Malta sa 27, Lihtenštajn sa 20, Andora sa 18 i San Marino sa 11 medalja.

20:00 Košarkaška reprezentacija Crne Gore osvojila je zlatno odličje na Igrama malih zemalja Evrope pobijedivši u odlučujućem meču ekipu Luksemburga 93-91.

Meč koji je odlučivao ko će se okititi zlatnom medaljom bio je neizvjestan do samog kraja.

Iako su zabranici Dušana Dubljevića na poluvremenu imali rezultatski zaostatak od sedam poena uspjeli su tokom treće dionice da se potpuno vrate u meč i tokom posljednjeg perioda igre sačuvaju stečenu prednost i stignu do važne pobjede i zlatne medalje.

Igor Drobnjak i Miloš Popović vodili su “crvene” do najvisočijeg stepenika na podijumu. Drobnjak je postigao 22 a Popović 21 poen.

U ekipi Luksemburga, Bob Melcher je ubacio 27 a Tomas Grun 23 poena.

Bronzana medalja pripala je reprezentaciji Islanda.

Svečana dodjela medalja biće obavljena na ceremoniji zatvaranja Igara koja je zakazana za (21:30h).

19:08 Crnogorski teniski miks dubl u sastavu Vladica Babić- Rezart Cungu poražen je u finalnom meču od para Serban-Neos sa Kipra – 2:1, pa su tako osvojili srebrnu medalju na Igrama malih zemalja Evrope.

Prvi set pripao je paru sa Kipra 6:4, da bi u drugom uslijedila reakcija crnogorskih tenisera koji su poravnali rezultat na 1:1 u setovima. U drugom setu bilo je 6:3 za predstavnike Crne Gore.

Treći set je donio veliku neizvjesnost i borbu na terenu koja je rezultirala pobjedom Raluke Serban i Elefteriosa Neosa.

Na trećem stepeniku, na podijumu za dodjele medalja, našli su se parovi iz Luksemburga i Monaka.

Dodjela medalja održaće se na svečanoj ceremoniji zatvaranja Igara koja je zakazana za 21:30 časova.

17:50 Iako su juče obezbijedile zlatnu medalju, košarkašice Crne Gore su danas pobjedom protiv reprezentacije Monaka 56-46, završile učešće na Igrama malih zemalja Evrope.

Izabranice Jelene Škerović su bile dominantne u svih pet utakmica na turniru. Redom su pobjeđivale Maltu, Kipar, Island, Luksemburg i danas Monako.

Dragana Živković je sa 16 poena predvodila “crvene” do nove pobjede, a pratile su je Milena Jakšić sa 13 i Marija Leković sa 12 postignutih poena.

U timu Monaka, Aleksandra Vensikua, ubacila je 15 poena.

Pored njih, na postolje će se još popeti reprezentacije Islanda (srebro), i Luksemburga (bronza)

14:50 Nakon odbojkašica, i odbojkaši Crne Gore su pokazali klasu. Izabranici Veljka Bašića savladali su Monako 3:0 (27:25, 25:22, 25:20) i osvojili zlatnu medalju na Igrama malih zemalja.

Crveni su naišli na žestok otpor Monaka u sva tri seta, ali su uspjeli da pronađu rješenje i stignu do pete pobjede na Igrama. Pred učesnicima narednog šampionata Evrope padali su redom Island, Luksemburg, Kipar, San Marino i na kraju Monako – za maksimalnih 15 bodova uz 15:2 set količnik.

Blistao je Aleksandar Minić koji je osvojio 18 poena, Blažo Milić 11, a po devet Marko Vukašinović i Gojko Ćuk.

13:50 Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah danas je u društvu prvog čovjeka Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića i direktora Igara malih zemalja Evrope Igora Vušurovića obišao Olimpijsko selo.

Bah je tokom opuštene šetnje razgovorao sa sportistima, predstavnicima zemalja učesnica IMZE, posjetio je olimpijski park, restoran, a kratko se zadržao i na Centralnom teniskom terenu gdje je gledao finiš finala u ženskom singlu između naše Vladice Babić i Luksemburžanke Eleonore Molinaro. Nakon toga je odgledao i dio odbojkaškog duela između muških reprezentacija Crne Gore i Monaka.

“Crnogorki olimpijski komitet i Međunarodni olimpijski komitet imaju sjajnu saradnju, a COK radi sjajan posao. Ovo takmičenje priča samo za sebe, mnogo znači na “podizanju” nacije i svi zaista mogu da uživaju i budu ponosni”, rekao je okupljenim novinarama Bah.

Oduševljen je bio atmosferom u Olimpijskom selu.

“Sve ovo me podsjeća na dane kada sam ja bio sportista, ovdje u selu olimpijski duh živi. Sportisti iz mnogo zemalja na jednom mjestu, druženje, zabava, međusobno poštovanje – sve su to postulati olimpizma. Ovdje se najboje vidi moć sporta i šalje naljepša poruka u svijet”, zaključio je prvi čovjek međunarodne olimpijske porodice.

Bah će večeras prisustvovati ceremoniji zatvaranja Igara malih zemalja – svečanost je zakazana za 21:30h na bazenu Rondo u okviru Slovenske plaže

13:03 Crnogorska teniserka, Vladica Babić, pobijedila je u finalnom meču (2:1), Eleonoru Molinaro, protivnicu iz Luksemburga i osvojila zlatno odličje na Igrama malih zemalja Evrope.

Teniserka iz Luksemburga je bolje otvorila meč i povela sa 1-0 u setovima (6:4), da bi u nastavku meča, poslije velike borbe u drugom setu i taj brejku crnogorska teniserka poravnala na 1:1 (7:6).

U odlučujućem trećem setu, Babić je uspjela da stigne do brejka i na kraju slavi sa 6:4 i tako dođe do zlatne medalje.

23-godišnja Podgoričanka će danas imati priliku da osvoji još jedno zlatno odličje pošto će igrati i finale miks dubla sa Rezartom Cunguom protiv predstavnika sa Kipra.

12:17 Odbojkašice Crne Gore su pobjedom protiv Islanda 3-0 u petoj rundi takmičenja na Igrama malih zemalja Evrope osvojile zlatnu medalju.

Izabranice Nikole Masoničića su takmičenje završile sa svih pet pobjeda i sa samo dva izgubljena seta, oba protiv selekcije Kipra u drugoj rundi.

Crvene su na Igrama malih Zemalja nastupale u sljedećem sastavu:

Tehničari: Tamara Roganović, Tijana Tvrdišić;

Primači servisa: Jelena Cvijović, Milena Burzanović, Katarina Budrak, Marija Tuševljak;

Srednji blokeri: Marija Milović, Andrea Laković, Saška Đurović, Teodora Rakočević;

Korektori: Nikoleta Perović, Dijana Vuković;

Libera: Melisa Cenović, Anja Pejović.

Selektoru Masoničiću u radu su pomagali pomoćni treneri Predrag Đonović, Marko Radusinović i Zlatko Ćaćić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve