Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Hit Kupa Holandije – tim koji ne igra nedeljom

A Spekenburg je prvi trećeligaš koji je kao gost nekom timu iz najvišeg ranga takmičenja dao četiri gola u Kupu još od avgusta 1997. kada je Katvijk izgubo od Utrehta 5:4

Fudbaleri Spakenburga apsolutni su hit ovogodišnjeg Kupa Holandije.

Ekipa iz Bunšotena takmiči se u trećoj ligi, koja je u Holandiji amaterski rang takmičenja, a uspjeli su da se plasiraju u polufinale Kupa.

Na taj put krenuli su sa još 127 ekipa još krajem septembra prošle godine.

Prvo su pobijedili VV Dovo (1:0), zatim su eliminisali TEC (2:1) i ušli među 32 ekipe. I tu počinje ozbiljan posao.

Spakenburg je eliminisao Groningen (3:2), pa Katvijk poslije boljeg izvođenja penala (1:1, penalima 4:1) i zakazao duel ćetvrtfinala sa Utrehtom.

Posljednjeg dana februara trećeligaš je eliminisao Utreht ubjedljivom pobedom 4:1 i tako se našao među četiri najbolje ekipe Kupa. A tu su u baš odabranom društvu uz Ajaks, PSV i Fejenord.

I tu je ova romantična priča dobila novi zaokret.

Iz uprave Spakenburga, dok čekaju žrijeb za polufinale i nadaju se novom čudu, poslali su zanimljivo, pa nazovimo ga upozorenje Fudbalskom savezu Holanijde.

Naime, ukoliko se plasiraju u finale, a ono bude kao i obično zakazano za nedjelju – igrači Spakenburga neće moći da dođu na utakmicu.

I za to imaju uporište u svojoj tradiciji i Statutu kluba u kome jasno piše da oni fudbal neće igrati nedjeljom.

Kada je klub osnovan prije 90 godina, a u skladu sa biblijskim učenjem, odlučeno je da se fudbal neće igrati nedjeljom jer je to sveti dan u zajednici i to je unijeto i u sam Statut kluba koji se toga strogo pridržava.

Na ovu specifičnu situaciju reagovao je i Fudbalski savez Holandije, pa je portparol rekao medijima u ovoj zemlji da će „situacija biti razmotrena ukoliko za to bude potrebe“.

Trener Spakenburga Kris de Graf je realističan, ali priželjkuje okršaj sa Fejenordom u polufinalu jer je „Kajp legendaran stadion“ i dodaje da će ukoliko nekako dovede svoj klub do finala odmah podnijeti ostavku:

„Ako bismo se plasirali u finale, odmah bih podnio ostavku jer bolje od toga nikada ne bih mogao. Pobjeda u finalu ipak ne bi bila realna“, rekao je De Graf.

Spakenburgov gradski rival, koji takođe iz istih razloga ne igra fudbal nedeljom, Ejselmervogels uspio je 1975. da se plasira u polufinale Kupa pobjedom protiv Groningena 2:1, ali De Graf insistira da je poduhvat njegovog tima u odnosu na taj uspjeh „redsa“ ipak veći i važniji jer je „apsolutno legendarno kada daš četiri gola prvoligašu“.

A Spekenburg je prvi trećeligaš koji je kao gost nekom timu iz najvišeg ranga takmičenja dao četiri gola u Kupu još od avgusta 1997. kada je Katvijk izgubo od Utrehta 5:4.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve