Prvak teške kategorije Entoni Džošua (22-0, 21 KO) trenutno je jedan od najpopularnijih boksera na svijetu i stoga ne čudi da neporaženi Britanac takođe spada i među najplaćenije borce današnjice.

Foto: Instagram

Velik honorar 29- godišnjak iz Votforda će zaraditi i večeras kada će svoje IBF, WBA i WBO svjetske titule braniti protiv Endija Ruiza Jr. na priredbi u njujorškom Medison Skver Gardenu.

Još uvijek nije poznato koliki je Joshuin službeni honorar, ali u članku kojeg je objavio ESPN, Džošuin promotor Edi Hern otkrio je kako većina zarade od PPV-a i ostalih prihoda iz borbe ide na stranu borca. Prema Hernu, zarada se dijeli 85-15 u Džošuinu korist.

“Kada ste PPV borac, pokazat ćemo vam prihode. Dogovorit ćemo honorar za protivnika, budžet za uvodne borbe. Znamo i ostale troškove- dvorana, hotel, avionske karte, doping kontrola i tako dalje. Sad kada smo zajedno odradili više PPV-a, podjelu novca praktično znamo u cent. I od svih prihoda – prodaja ulaznica, prodaja PPV-a, TV prenosi, sponzorstva – jedina varijabla jest PPV. Koji god konačni profit ostvarite mi uzmemo svoj dio.

Nakon borbe Džošua ima detaljan uvid u sve troškove i zaradu. Njegov advokat i računovođa poregledaju sve brojke. Džošua, nakon sedam ovakvih borbi sada već zna koje bi brojke trebale biti”, objasnio je Hern kako posluje s Džošuom.

Hern tvrdi da osim miliona koje zaradi putem raznih sponzorskih ugovora Džošua po borbi osigura preko 20 miliona dolara. Prema CNBC-u, Za borbu protiv Ruiza noćas bi trebao ostvariti najveću zaradu karijere, više od 25 miliona dolara.

Prema Forbesu, Džošuina imovina se procjenjuje na 39 miliona dolara, u što nije uračunato 25 milijuna koliko je navodno zaradio prošle godine u meču protiv Aleksandera Povetkina.

The Guardian piše da bi izazivač Ruiz za borbu trebao osigurati oko 7 miliona dolara. Naime, ta je cifra navodno bila ponuđena Luisu Ortizu prije nego što je odbio uskočiti u meč kao zamjena za Žarela Milera koji je diskvalifikovan zbog pada na doping testu. Najveći honorar Ruiza prije ovog bio je milion dolara kada se 2016. borio protiv Žosefa Parkera.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments