Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Hern: Za borbu protiv Ruiza, Džošua će zaraditi 25 miliona dolara

Velik honorar 29- godišnjak iz Votforda će zaraditi i večeras kada će svoje IBF, WBA i WBO svjetske titule braniti protiv Endija Ruiza Jr. na priredbi u njujorškom Medison Skver Gardenu

Prvak teške kategorije Entoni Džošua (22-0, 21 KO) trenutno je jedan od najpopularnijih boksera na svijetu i stoga ne čudi da neporaženi Britanac takođe spada i među najplaćenije borce današnjice.

Foto: Instagram

Velik honorar 29- godišnjak iz Votforda će zaraditi i večeras kada će svoje IBF, WBA i WBO svjetske titule braniti protiv Endija Ruiza Jr. na priredbi u njujorškom Medison Skver Gardenu.

Još uvijek nije poznato koliki je Joshuin službeni honorar, ali u članku kojeg je objavio ESPN, Džošuin promotor Edi Hern otkrio je kako većina zarade od PPV-a i ostalih prihoda iz borbe ide na stranu borca. Prema Hernu, zarada se dijeli 85-15 u Džošuinu korist.

“Kada ste PPV borac, pokazat ćemo vam prihode. Dogovorit ćemo honorar za protivnika, budžet za uvodne borbe. Znamo i ostale troškove- dvorana, hotel, avionske karte, doping kontrola i tako dalje. Sad kada smo zajedno odradili više PPV-a, podjelu novca praktično znamo u cent. I od svih prihoda – prodaja ulaznica, prodaja PPV-a, TV prenosi, sponzorstva – jedina varijabla jest PPV. Koji god konačni profit ostvarite mi uzmemo svoj dio.

Nakon borbe Džošua ima detaljan uvid u sve troškove i zaradu. Njegov advokat i računovođa poregledaju sve brojke. Džošua, nakon sedam ovakvih borbi sada već zna koje bi brojke trebale biti”, objasnio je Hern kako posluje s Džošuom.

Hern tvrdi da osim miliona koje zaradi putem raznih sponzorskih ugovora Džošua po borbi osigura preko 20 miliona dolara. Prema CNBC-u, Za borbu protiv Ruiza noćas bi trebao ostvariti najveću zaradu karijere, više od 25 miliona dolara.

Prema Forbesu, Džošuina imovina se procjenjuje na 39 miliona dolara, u što nije uračunato 25 milijuna koliko je navodno zaradio prošle godine u meču protiv Aleksandera Povetkina.

The Guardian piše da bi izazivač Ruiz za borbu trebao osigurati oko 7 miliona dolara. Naime, ta je cifra navodno bila ponuđena Luisu Ortizu prije nego što je odbio uskočiti u meč kao zamjena za Žarela Milera koji je diskvalifikovan zbog pada na doping testu. Najveći honorar Ruiza prije ovog bio je milion dolara kada se 2016. borio protiv Žosefa Parkera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve