Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Hadžibegić: Apsolutno želim da nastavim, počastvovan sam što sam ovdje

Selektor Faruk Hadžibegić je na neki način preuzeo odgovornost, svjestan je činjenice da Crna Gora na pet takmičarskih mečeva nije postigla gol, kao da deset utakmica nije upisala trijumf

Fudbaleri Crne Gore završili su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ubjedljivim porazom na Vembliju od Engleske 7:0.

Foto: FSCG.me

A selektor Faruk Hadžibegić nije uspio u svojoj namjeri da izbjegne posljednje mjesto u grupi A na putu za EURO 2020, što mu je bio cilj i što je ponovio više puta.

Selektore, je li realnost ili sramota biti peti?

“Reći ću da je sramota, jer sam kada sam došao na mjesto selektora rekao da je neprihvatljivo da budemo peti na tabeli i stojim iza toga. To sam tada rekao iz razloga da moramo da budemo ambiciozni”, rekao je 62-godišnji Sarajlija tokom “druženja” sa novinarima poslije debakla u Londonu…

“Sada je situacija takva kakva je. Rezultat iz Londona je previsok, iako smo mogli da prihvatimo poraz, s obzirom na snagu protivnika i sve probleme koje smo imali”.

Peti selektor “crvenih” ne bježi od odgovornosti…

“Sve ovo teško podnosim, ali što se tiče rezultata, čak i iz perioda kada nisam bio ovdje na startu kvalifikacija, preuzimam odgovornost. Sva odgovornost je na sportskom dijelu, jer imamo apsolutno sve moguće uslove” poručio je Hadžibegić, koji je tako stao u zaštitu FSCG, a onda se nadovezao…

“Nismo odgovorili tokom kvalifikacija na zahtjeve koje smo imali i moramo da napravimo analizu zašto je to tako da li nismo imali sreće, da li su nas omele povrede ili to što se nekoliko stvari dogodilo u isto vrijeme što je bilo teško za nas”.

Crna Gora je udarila u zid, u kvalifikacijama za EURO 2020. se “stopila” sa San Marinom, Gibraltarom i fudbalskim amaterima, postigla je samo tri gola, a primila 22. Kako dalje?

“Proces je u toku, smjena generacija je došla i ostajem pri tome da ima prostora za optimizam. Vrijeme je za analizu nakon Bjelorusije i da vidimo kako ćemo dalje. Momenat je težak, ali želim da gledam pozitivnu stranu, jer imam hiljadu i jedan razlog za to. Znam da je rezultat bolan za sve nas i na neki način mi je drago što je tako. Jer, svi smo na istom zadatku da se situacija popravi”, kazao je Hadžibegić za Dnevne novine.

“Hrabri sokolovi” u fudbalskom hramu nisu bili ni hrabri, a još manje su letjeli… Stiče se utisak da su pali bez ispaljenog metka. To nikada nije bio slučaj sa A selekcijom.

“Nevjerovatno je koliko smo individualnih grešaka napravili. Mislim da je problem taj što nemamo dovoljno povjerenja u svoje mogućnosti, strah je ušao i to je jedan od odgovora”, rekao je Hadžibegić, koji zna da je Engleska “druga galaksija”…

“Ne možemo da kažemo da smo samo mi u krizi i da je sve do nas, jer smo poraženi od jedne od najboljih selekcija u Evropi. Znam da je na momcima veliki pritisak, kao što je i na meni, ali imam i obavezu da prihvatim njihovu odgovornost i želim da je prihvatim”.

Fudbalska javnost je razočarana, a kult i duh su još više poljuljani…

“Nisam razočaran, ali jesam tužan. Dugo sam u ovom poslu i znam koliko su angažovani svi. Žao mi što se kritikuje Savez, jer imamo najbolje uslove. A kada kritikujete Savez, onda je to već nestabilnost. Ja to ne bih, jer je ovo naša odgovornost. Tužan sam zato što sve ovo moramo da prođemo sa mladom ekipom”.

Analiza će uslijediti poslije utakmice sa Bjelorusijom (utorak, Podgorica, 18.00), Izvršni odbor FSCG će zasijedati krajem godine, a da li imate želju da nastavite?

“Apsolutno. Srećan sam i počastvovan što sam ovdje. Trenerski posao je takav”, rekao je Hadžibegić, koji je upitan da li je znao za sve probleme kada je dolazio…

“Ne mogu reći da nisam, ali ni da jesam. Ako smo bili peti na tabeli, onda je jasno da je bilo problema. Ali, kada se pet ili šest problema desi istovremeno, povrede, porazi, onda je problem još veći. Ipak,, ne žalim ni za čim i ponosan sam što sam dio ove ekipe. Supermotivisan sam da ostanem”, podvukao je selektor kome ugovor ističe na kraju 2020. godine.

Selektor Faruk Hadžibegić je na neki način preuzeo odgovornost, svjestan je činjenice da Crna Gora na pet takmičarskih mečeva nije postigla gol, kao da deset utakmica nije upisala trijumf.

“To je proces koji moramo da riješimo. Igrali su svi od pozivanih reprezentativaca, tako da moramo da nađemo rješenje”, rekao je rođeni Sarajlija o neefikasnosti.

A da li postoji i odgovornost igrača koji izgledaju letargično kada obuku dres sa nacionalnim grbom, u smislu da se ne trude dovoljno da obezbijede minutažu u svojim klubovima, jer većina reprezentativaca nije standardna.

“Moram da prihvatim sve kritike i odgovornost. Svjestan sam toga da nemaju minutažu, a možda je i to objašnjenje da ne možemo da napravimo taj takmičarski ritam. Iz manjka toga ritma dolazi veliki broj povreda. Ali, to je naša analiza, moramo svi da razgovaramo”, poručio je Hadžibegić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve