Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Grbić: Vjerujem u sistem Budućnosti

Itana se uželjela lopte. Jedva čeka danas da sjedne sa ekipom u autobus i u Kolašinu, u narednih 15 dana, kroz jak uvodni rad, uhvati zamah

Itana Grbić je napravila pauzu od rukometa skoro četiri mjeseca, ali nije zapostavila rad na ,,suvom“. Koliko god je mogla održavala je kondiciju.

Grbić, Foto. Žrkb.me

Uželjela se lopte. Jedva čeka danas da sjedne sa ekipom u autobus i u Kolašinu, u narednih 15 dana, kroz jak uvodni rad, uhvati zamah.

Ništa joj neće biti teško jer sve što bude radila radiće za bolje rezultate svoje Budućnosti.

“Jedva čekam da krenemo. Posljednju utakmicu odigrala sam 11. marta u dresu Bukurešta protiv Valčee. Ne mogu da opišem koliko sam se svega uželjela. Nedostaje mi sala, analize, ekipa… Skoro sam pričala sa porodicom da mi fali takmičenje, kontakt, da pobijedim nekoga u nečemu, u igrici na treningu… U bilo čemu. Želja je veća kada znam da sam se vratila kući i da ću ponovo nositi plavo-bijeli dres i igrati za klub koji mi je u srcu. Iz čiste, velike emocije”, rekla je Itana.

I prošlo i sadašnje vrijeme je teško, neizvjesnost je velika. Ali vedar duh Itanu nije napustio.

“Svakome je teško, zato se i nalazi način da se prilagodi i olakša boravak kod kuće ili negdje drugo. Što se tiče mene, u početku je, zaista, bilo teško, jer sam, kao i svaki sportista, morala kod kuće da osmišljavam plan rada. Kao što je poznato, neko vrijeme su parkovi bili zatvoreni, teretane nijesu radile, ali ni to nas, čini mi se, nije omelo da sprovedemo zacrtano. Nijesam željela da se zapustim, maksimalno sam radila, ali rukomet kao rukomet ništa nije moglo da zamijeni.”

Budućnost 12. septembra debituje u novom formatu Lige šampiona u Koprivnici protiv Podravke. Ekipa je izmijenjena u odnosu na prošlu godinu, a koliko jača ili slabija pokazaće vrijeme.

“Iskreno, papir ništa ne znači, ako tim nije pravi. Bila sam do ove sezone u Bukureštu, u Vardaru dvije godine i na papiru smo imali najjača imena. Ali ako nemaš sreće, kao što prošle godine nijesmo imali zbog povreda, džaba sva imena. Ono u što vjerujem je sistem Budućnosti kao i činjenicu da su nove igračice profesionalci i da će pozitivno odgovoriti obavezama. Lekić, Pino, Arenhart imena su poznata u našem svijetu. Sve što su osvojile govori o njima Vjerujem u njih i sigurna sam da ćemo zajedno, sa stručnim štabom, dati sve od sebe da što prije uđu u sistem. Što se tiče mene, kao da nikad nijesam izlazila iz sistema.”

Novi sistem donijeće konkretno rukometašicama Budućnosti puno dobrih stvari. Prije svega više utakmica, što je nedostajalo minulih godina.

“Uvijek smo komentarisali da bi voljeli da igramo takav sistem. Nama će posebno značiti jer nemamo jaku domaću ligu. U principu, što više utakmica bolje za nas. Obje grupe su preteške, ekipe su ojačale, svako svakoga može da dobije i svi imaju cilj. E sad, ko se bude ozbiljnije pripremao, bolje će proći. Biće malo teže za oporavak ekipama sa jakim domaćim prvenstvima, ali što je tu je. Sigurna sam da svi učesnici jedva čekaju start Lige šampiona.”

“Plave“ su u grupi sa Đerom, Brestom, možda i glavnim favoritima za mjesta koje vode direktno u četvrtfinale. Itana vjeruje da će i protiv ovih timova sitnice odlučivati.

“Svaka utakmica biće bitna i protiv svakoga moraćemo da odigramo sa sto posto mogućnosti. Đer je, inače, svake godine glavni favorit, ali prošle sezone nije pokazao taj nivo. Brest sa Đinom će imati dva ozbiljna beka šutera na obje strane. Ostali? CSKA se pojačao, Odenze sa Grot i još nekim kvalitetnim domaćim igračicama imaće što da pokaže, tu je i Valčea, zatim i Podravka. Mislim da će se u našoj grupi puno ekipa boriti za prva dva mjesta, a na nama je da budemo maksimalne, jer će nas takav pristup dovesti do nečega.”

Crnogorska reprezentativka je prošle godine u Bukureštu dosta vremena provodila na terenu i to na poziciji srednjeg beka. Iako je bila angažovana kao lijevo krilo, zbog raznoraznih okolnosti, po potrebi je napadala i sa desnog krila.

“Uvijek sam govorila da je srednji bek pozicija u kojoj uživam i najviše volim da igram. Međutim, šest sezona bila sam lijevo krilo, a kad god je trebalo uskakala sam na srednjem beku i ostalim pozicijama. Moje razmišljanje je da, gdje god mogu da pomognem ekipi, odradiću posao kako znam najbolje. U Budućnost sam došla više kao srednji bek, što ne znači da neću odgovoriti na nekoj drugoj poziciji. Biće prostora, a moje je da se borim, svjesna da na srednjem beku imamo možda i najbolji par na svijetu u ženskom rukometu. Ali nikad se nijesam plašila izazova, imam od koga da učim i koga da gledam. Uz Bojanu, koja mi sada može više pomoći, spremna sam da radim i napredujem. Nadam se da ću odgovoriti trenerovim zahtjevima.”

Gdje god da je bila Itana je pozitivno govorila o sistemu Budućnosti, posebno isticala rad sa trenerom Draganom Adžićem, koji je nedavno u razgovoru za naš list potvrdio da je vidi na srednjem beku.

“Suvišno je pričati o našem sistemu, rezultati godinama sve govore. Kakva god da je bila ekipa uvijek smo bili u samom vrhu, a u koji god klub da sam bila, primjenjivala sam sistem odbrane Budućnosti. Najviše vjerujem sistemu Budućnosti. Radujem se radu sa Adžićem i Bojanom. Želim da kažem da sam, prije nego što sam došla na ideju da pokušam sebi da dam šansu na srednjem beku, prvo sa Adžićem razgovarala. Željela sam od njega mišljenje jer ga najviše cijenim. Dobila sam maksimalnu podršku, što me dodatno ohrabrilo da se prihvatim izazova i napravim taj potez”, zaključila je Itana Grbić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve