Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Grbić: Ogroman uspjeh bio bi da prođemo grupu

Crna Gora će prvi put na velikoj rukometnoj smotri igrati sa mladim i neiskusnim timom, koji je sa dva poraza od Švedske finiširao pripreme pred put u Španiju

Svjetsko prvenstvo u rukometu za dame počinje sjutra u Španiji, a Crnogorke će 3. decembra sa Slovenijom u grupi A otvoriti šesti nastup na najvećoj smotri. ”Lavice” će igrati još sa Angolom i olimpijskim šampionom Francuskom.

Najbolje tri selekcije od ukupno 32 (podijeljene u osam grupa) izboriće plasman u narednu fazu šampionata.

Crna Gora će prvi put na velikoj rukometnoj smotri igrati sa mladim i neiskusnim timom, koji je sa dva poraza od Švedske finiširao pripreme pred put u Španiju.

Porazi od najbolje četvrte selekcije sa Olimpijskih igara u Tokiju ne brinu previše stručni štab, jer su pomaci, nakon premijernog duela, bili veliki i optimistični.

– Završile smo drugu utakmicu sa mnogo boljim osjećajem. Smatram da su nam prijateljski dueli sa Švedskom donijeli mnogo dobrih stvari, na kraju krajeva mislim da smo svjesne koliko možemo, kako i na koji način da igramo na SP. Isto tako, mislim da je Bojani mnogo lakše da sastavi odbranu, taktiku i napad – kazala je Itana Grbić.

Bez pretjerivaja u obećanjima ”lavice” su počele rad za posljednju obavezu u 2021. Razumljivo jer fali pola tima u odnosu na posljednji nastup u Japanu, a enigma je na koji način će mnoge mlađe djevojke i debitantkinje odgovoriti obavezama.

– Cilj je da se što bolje pokažemo. Mislim da bi bio ogroman uspjeh, sa ovakvom ekipom, da prođemo izazovnu grupu. Daćemo sve od sebe da se nađemo u drugom krugu SP.

Bez dvije ključne reprezentativke na lijevom beku (Jelena Despotović i Đurđina Jauković) crnogorski tim mogao bi da ima velike probleme što se tiče realizacije. Mada je dobro poznato koliko su članice Đera i Bresta važne u defanzivnim zadacima. Uz sve ove probleme oko lijeve strane, selektorka Bojana Popović ne može da računa na Milenu Raičević i Katarinu Džaferović koja se oporavlja od operacije prednjih ukrštenih ligamenata. Nakon Tokija od reprezentacije se oprostila ljevoruka Andrea Klikovac, a posljednji meč za nacionalni tim prošlog mjeseca odigrala je Majda Mehmedović.

– Fali dosta igračica. Sa Olimpijskih igara iz moje sobe u Tokiju nema Majde, Jece i Đine, jedino sam tu ja. Sa nama nijesu Mika i Klik… Zato je na početku bilo teško, neobično, meni posebno bez Đine koja mi je 10 godina cimerka i prvi put smo u reprezentaciji razdvojene. Imam osjećaj da pola mene fali, ali, koga nema bez njega se mora i može. Trudimo se da ne razmišljamo puno o tome, jer bilo bi teško nastaviti dalje. I prosto moramo da nastavimo i izvučemo maksimum. Svjesni smo, naravno, da je teško nadomjestiti bilo koga od njih, jer su veoma bitne za tim. Ali idemo dalje i vjerujem u našu mladu i neiskusnu ekipu.

Itana je u odličnoj formi, pokazala je izdanjima u dresu mađarskog FTC-a. Zalet je uhvatila početkim prošle godine u Budućnosti. Veliku odgovornost imaće u Španiji.

– Spremna sam. Nekako se kod mene sve brzo izdešavalo i otvorilo od jaunuara. Ali živjela sam za ove trenutke, jedva čekala i neću dozvoliti da sve to loše utiče na mene, poput treme zbog čega ne bih pokazala ono što želim. Pokušaću, kao srednji bek, da izvučem najbolje od svake djevojke. Potrudiću se da dam maksimum i da uživam u ulozi koja mi je pripala.

Na premijeri naš tim očekuje duel sa reprezentacijom sa kojom imaju pozitivan skor.

– Imaju izuzetne bekove Gros, Omeregi i Stanko ali, opet, smatram da imamo rješenja za njih i vjerujem u jaku odbranu i energiju. Ako što znamo to je da se borimo i da ne damo na sebe, da li će to biti dovoljno, vidjećemo. Borba neće izostati. Imamo na dresu grb što je sveto, a uvijek je posebno igrati za nacionalni tim. A da će biti teško – biće. Svjesni smo da nas čeka nikad teži zadatak – jasna je Grbić.

Naš tim će u noći između 1. i 2. decembra krenuti iz Geteborga za Amsterdam i nastaviti put za Španiju.

Slovenija dva puta izgubila od Hrvatske

Prvi rival ”lavica”, koje vodi nekadašnji selektor Crne Gore Dragan Adžić, izgubio je oba kontrolna meča od Hrvatske (29:21 i 28:24). Bek Tjaša Stanko je u posljednjem porazu bila najefikasnija sa osam golova. Ana Gros je postigla ukupno šest (4+2), a članica Bukurešta Omeregi dva puta je bila precizna (u prvom meču nije igrala).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve