Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Grad koji ne postoji biće domaćin Azijskih zimskih igara

Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će postati teren za igru za zimske sportove

Saudijska Arabija će biti domaćin Azijskih zimskih igara 2029. koje će organizovati u Neomu, futurističkom megapolisu koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu ove države.

To je objavilo Azijsko olimpijsko vijeće (OCA).

“Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će postati teren za igru za zimske sportove”, navodi OCA dodajući kako je odluka donijeta jednoglasno na zasijedanju generalne skupštine u Pnom Penu.

Smješten na obalama Crvenog mora, projekat Neom, čija izgradnja vrijedi nekoliko stotina milijardi dolara, a vodi je moćni princ nasljednik Muhamed ibn Salman, tema je brojnih rasprava od 2017, kada je najavljen. Arhitekte i ekonomisti su glasno izražavali svoju sumnju u njegovu izvodivost.

Azijske zimske igre bi trebalo da se održe i u Trojeni, planinskom sektoru Neoma, “gdje se temperature spuštaju ispod nula stepeni zimi i gdje su temperature tokom cijele godine uglavnom ispod 10 stepeni” pored mora, tvrde promoteri ovog projekta.

Trojena, koja bi trebalo da bude završena 2026, obuhvatiće skijaške staze koje će biti otvorene tokom cijele godine, vještačko slatkovodno jezero, kolibe, vile i luksuzne hotele, dodaju isti izvori.

Direktor Neoma Nadmi al-Nasr je izjavio da će Trojena biti opremljena “odgovarajućom infrastrukturom za stvaranje zimske atmosfere usred pustinje i učiniće te Zimske igre svjetskim događajem bez presedana”.

Azijske zimske igre obuhvataju takmičenja u skijanju, snoubordu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, u ukupno 47 sportova od čega je 28 na snijegu, a 19 na ledu, dodaje OCA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
06.10.2022-20:45 20:45

Cardak ni na nebu ni na zemlji………………..