Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Gospodari pića: Blistali su na terenu, ali nijesu zapostavljali kafanu

U danima kada se fudbal igra u svega nekoliko zemalja na svijetu prave se razne analize, najbolji timovi… A portal simpatičnog imena “Lord of the drinks” (Gospodari pića), objavio je listu 11 najpoznatijih fudbalera pijanaca u istoriji

Imali su sve talenat, zdravlje, popularnost, novac… Bili su majstori, svaki u svom vremenu, ali su sve to upropastili zbog “još jedne čašice”.

Maradona, Foto: Thedailystar.net

U danima kada se fudbal igra u svega nekoliko zemalja na svijetu prave se razne analize, najbolji timovi… A portal simpatičnog imena “Lord of the drinks” (Gospodari pića), objavio je listu 11 najpoznatijih fudbalera pijanaca u istoriji.

■ GARINČA

Prvi na listi je legendarni Manuel Francisko do Santos, ili kraće Garinča. Dva puta je bio prvak svijeta sa Brazilom, 1962. godine skoro sam je “selesao” donio titulu nakon što se povrijedio Pele. Njegov nastup na Mundijalu u Čileu se prepričava i pored sa vanvremenskom predstavom Dijega Armanda Maradone 1986. u Meksiku. Međutim, volio je da popije i previše, pa je 1983. preminuo u 50. godini kao beskućnik u potpunoj bijedi. Iza sebe je ostavio čak 14 djece, za koje je potvrđeno da su njegova.

■ DŽORDŽ BEST

Najpoznatiji sin Sjeverne Irske i čovjek kojeg mnogi smatraju najboljim fudbalerom Ujedinjenog Kraljevstva svih vremena. U pitanju je legendarni napadač Mančester junajteda Džordž Best koji je pabove volio isto kao i “bubamaru”. Njegove izjave o raskalašnom životu aktuelne su i dan danas, a jedna od njih je:

“Mnogo novca sam potrošio na piće, žene i automobile. Ostatak sam spiskao’.

Umro je prije 15 godina, a nije ga spasla ni transplantacija jetre.

■ POL GASKOJN

Ima neka posebna veza između fudbalera sa Ostrva i alkohola, pa treće mjesto na listi zauzima još jedan Englez. U pitajnu je Pol Gaskojn čije su avanture poznatije novijim generacijama za razliku od prethodna dva fudbalera. Popularni Gaza još odolijeva smrti, iako joj je nekoliko puta bio vrlo blizu.

“Obožavao sam tog dečka, bio je genije, umjetnik, ali šteta je što je svoju ljepotu uništio žderanjem i lokanjem”, s tugom u glasu pričao je veliki Dino Zof, koji je trenirao Gaskojna u Laciju.

■ LASLO KUBALA

Četvrto mjesto među legendama drži Laslo Kubala, Mađar koji je igrao za Čehoslovačku i Španiju. Sredinom pedesetih je trebalo da postane igrač Real Madrid, ali je na prevaru odveden na Kamp Nou. U Barseloni se toliko dobro snašao da je dobio spomenik ispred stadiona.

■ DIJEGO ARMANDO MARADONA

Uprkos tome što je “poznatiji” po sklonosti kokainu, na listi je i legendarni Maradona. Zbog droge i alkohola Argentinac je imao brojnih problema, a pamti se situacija sa Svjetskog prvenstva u Rusiji kada je direktno sa stadiona odveden u bolnicu.

“Bio sam bolestan 14 godina. Sada želim da gledam sunčevu svjetlost, želim da odlazim noću na spavanje. Nikada nijesam išao u krevet, čak nijesam ni znao kakav je jastuk”, rekao je prije dvije godine u jednom od intervjua Maradona.

■ TONI ADAMS

Best, Gaskojn i još jedan Britanac bivši kapiten Arsenala Toni Adams. Cijelu sezonu proveo je u Londonu, a kao trener je radio Vikombu, Portsmutu, Gabali i Granadi. Za razliku od prethodnika sa liste koji su ili preminuli ili i dalje imaju problema sa alkoholom, Adams je čist od 1996. godine.

■ SOKRATES

Doktor među fudbalerima, legendarni Brazilac Sokrates. Osim po doktorskoj diplomi, brojnim magijama, Sokrates je poznat kao jedan od rijetkih igrača iz te zemlje koji je otišao u Evropu tih godina. Odigrao je 25 utakmica za Fiorentinu, ali se brzo vratio u domovinu. Kao i svi veliki filozofi tako je i Sokrates podlegao piću, a preminuo je u 59. godini, uprkos transplataciji jetre.

■ DŽIMI GRIVS

Ponovo Britanac Džimi Grivs. Legenda i najbolji strijelac u istoriji Totenhema sa 220 golova. Imao je velikih problema sa alkoholom, a u jednom intervjuu je priznao da je pio bocu votke i 12 krigli piva na dan. A, kada je shvatio da ga “čaša ubija”, morao je promijeniti život iz korijena.

■ ADRIJANO

A sada momak za čijom karijerom mnogi žale, jer je imao nevjerovatan potencijal. Snaga, brzina, snažna ljevica. Imao je sve predispozicije i moćne saigrače u brazilskoj selekciji uz sebe. Ali, upoznao je čari noćnog života, a kada na to dodate slavu, novac i moć, onda vam je sve jasno. Često je bio i depresivan, uz probleme sa kilogramima. Karijeru je završio u Majamiju, a fotografije njegovog života u favelama su obišle svijet.

■ ARTJOM MILEVSKI

Desetu poziciju drži nekada velika nada ukrajinskog fudbala i momak kojeg su mnogi smatrali novim Ševčenkom. U pitanju je Artjkom Milevski koji je zbog alkohola upropastio karijeru iz snova, ali još igra fudbal. U 35. godini član je Dinama iz Bresta sa kojim je prošle sezone osvojio titulu.

“U Dinamu iz Kijeva sam zarađivao dva miliona eura po sezoni, a od svega toga ostao mi je samo jedan milion. Sve ostalo sam spiskao. Na četiri automobila sam potrošio pola miliona, a nijedan od njih više nije u životu. Ne žalim ni za čim što sam napravio u životu, mada mi je karijera ipak mogla biti i malo bolja” pričao je Milevski.

■ ROMAN ŠIROKOV

Na posljednjem mjestu na listi je Roman Širokov, iako on sigurno nije najveći alkoholičar među ruskim fudbalerima, ali je svakako najpoznatiji. Bio je velika zvijezda Zenita i CSKa, ali su mu karijeru obilježile brojne promjene klubova koji nijesu imali strpljenja prema ljubavi veziste i čašice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve