Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Giljen: Evropska priča za zaborav

Još jedno sumorno ljeto za Sutjesku, kapiten Vladan Giljen realan

U životu obično važi floskula ,,kako radiš, tako ti se i vraća“. Baš tako je prošla i Sutjeska na evropskoj sceni.

Crnogorski šampion, istina, nije imao sreće na žrijebu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gdje je za rivala dobio Ludogorec, koji je po kvalitetu daleko ispred Nikšićana. ,,Plavo-bijeli“ su u dva meča poraženi (2:0, 1:0), ali su igrali fudbal i ostavili pozitivan utisak. Eliminacija iz kvalifikacija za Ligu šampiona bila je očekivana, a onda je crnogorski šampion, može se reći, imao sreće na žrijebu. Sutjeska je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija za rivala dobila Klaksvik, šampiona Farskih Ostrva, dok je za mogućeg rivala u trećoj rundi dobila Balkani sa Kosova.

Ali, umjesto situacije da napravi iskorak na evropskoj sceni i dodatno prihoduje, Sutjeska je doživjela eliminaciju. Odnosno, nije ona eliminisana, jer to nije problem u fudbalu, već je obrukana. Sutjeska je u dva meča protiv Klaksvika bila u podređenom položaju, a zvižduci sa ,,DG arene“ nakon prvog meča čini se da su ništa šta su Nikšićani zaslužili nakon partije u revanšu. Klub koji je kao šampion države došao do Lige konferencija nije mogao da napravi ništa ozbiljnije, tek u finišu revanša kada je krenula na sve ili ništa, a Striković pogodio prečku. Jasno je da bi poslije svega bila nepravda da su ,,plavo-bijeli“ stigli do produžetka…

“Protiv Ludogoreca nijesmo ništa očekivali. Ali, nijesmo željeli da se predamo unaprijed. Borili smo se, nijesmo razočarali, ali nijesmo mogli da napravimo senzaciju. Možda bi se situacija odvijala drugačije da je Striković na startu revanša pogodio mrežu, a ne stativu. I, baš zbog toga, ohrabreni dobrim partijama protiv Ludogoreca, vjerovali smo da možemo proći Farane. Ali, sada kada je sve završeno, moram priznati da je ovaj nastup u Evropi za zaborav”, rekao je kapiten Sutjeske Vladan Giljen.

Bez gola

Sutjeska tokom utakmice nije postigla gol, a sve što je napravila praktično su dva pokušaja Strikovića sa početka meča revanša protiv Ludogoreca i u samom finišu revanša protiv Klaksvika. Crnogorski šampion djelovao je pogubljen, bez prave akcije, sa malo ideja i rješenja. Pitanje je samo da li je stručni štab vjerovao u svoj tim, da li je Milija Savović odlukom da se na poluvremenu meča protiv Klaksvika dodatno povuče (izvuče Nenova i ubaci Babića) želio da čuva ,,nulu“ ili je to bila neka opcija koju i sada treba analizirati. Povučenost crnogorskog šampiona zbunio je crnogorsku javnost, jer se sticao utisak da Sutjeska igra protiv Rome ili Mančestera, a ne protiv šampiona Farskih Ostrva. Možda su i Farani za nas Mančester, jer Sutjeska nije prvi naš šampion koji u toj zemlji završava evropsku misiju.

Farska Ostrva, pa Kosovo – teško da je žrijeb mogao da bude bolji. Protiv koga da se crnogorski klubovi nadaju i da očekuju pobjede, ako ne protiv takvih rivala…

“Osjećali smo šansu da bi mogli da napravimo iskorak, jer bi u trećem kolu igrali protiv Balkanija sa Kosova. Tada bi nam se vratio Knežević, igrali bi Libijci, koji sada nijesu imali pravo nastupa i sigurno da bi sve bilo drugačije. Ali, bili smo povučeni, previše povučeni. Napravili su nam pritisak i od starta nijesmo pokazali prave stvari”, realan je Giljen.

Povratak u realnost

Sutjeska će već u nedjelju nastaviti borbu u domaćim okvirima. Nakon mršavog remija protiv Jedinstva, Sutjeska dočekuje Jezero.

“Nema mnogo vremena, ali moramo da se što prije vratimo na pravi put. Na startu sezone smo remizirali, sada nakon svega osjeća se imperativ i sigurno da moramo slaviti. Treba nam trijumf iz više razloga, jer Sutjeska i ove sezone ima najveće ambicije”, objasnio je Giljen.

Na kraju, pitanje je da li je Sutjeska uopšte ozbiljno shvatila Evropu. Šampion Crne Gore je nakon osvojene titule ostao bez čak 11 igrača. Došli su novi, koji su za sada novajlije, a pojačanje tek treba da se vidi. Ko zna, možda su našim timovima evropski mečevi samo za uigravanje za domaći šampionat. Sutjeska onda kreće u novu borbu za titulu. Mada, nakon svega, pitanje je koliki značaj taj trofej ima, kada obično šampion nakon podizanja trofeja brzo dobije šamar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve