Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Fudbalski rat počinje: Koga su najveći klubovi Evrope doveli a koga poslali u drugi klub

Podsjetimo se, engleska Premijer liga i francuska Liga 1 startuju devetog avgusta. Nedjelju dana kasnije startuju španska La Liga i njemačka Bundesliga, a 24 avgusta počinje italijanska Serija A, a dali će najveći klubovi Evrope završiti još neki transfer ili pozajmicu prije nego se prelaznom roku stavi zavjesa ostaje da vidimo

Ljetnji prelazni rok samo što se nije zatvorio, a najveći klubovi su spremni za fudbalski rat kako na domaćoj tako i na najvećoj evropskoj sceni.

Rodri. Foto: 90min.com

Premijer liga

Engleska Premijer liga počinje u petak devetog avgusta, a Mančester Siti neće imati lak zadatak da osvoji treću titulu zaredom (petu ukupno). “Građani” su odlučili da osvježe tim ovoga ljeta te im je najveće pojačanje vezista Rodri ( Atletiko Madrid) koji je stigao na Etihad za 70 miliona eura, a doveli su i beka Anhelinja (PSV) za 12 miliona i golmana Zaka Stefana  (Kolumbus Kruv) za 8 miliona eura. Međutim, iz tima su otišli veziste Daglas Luis (Aston Vila) za 16,8 miliona i Fabijan Delf (Everton) za 9,5 miliona eura, ofanzivni vezista Manu Garsia (Sporting Hihon) za četiri miliona i štoper Pablo Mari (Flamengo) za 1,7 miliona eura.

Evropski šampion Liverpul se gotovo nije ni trošio te su doveli samo 17-godišnjeg štopera Sepa Van der Berga (PEC Cvole) za 1,9 miliona eura, dok su prodali špica Deni Ingsa (Sautempton) za 22,2 miliona I golmana Simona Minjolu (Briž) za sedam miliona eura, a na pozajmicu su poslali i vezistu Marka Grujića (Herta BSC) za dva miliona eura.

Van der Berg, Foto: Xlivesport.com

Osvajač Lige Evrope Čelsi je ovog ljeta napunio kasu. Nakon što je trener Maurisio Sari prešao u Juventus, “plavi”su prodali svog najboljeg krilnog igrača Edena Azara (Real Madrid) za 100 miliona eura, a otkupili vezistu Matea Kovačića (Real Madrid) za 45 miliona eura nakon što je proveo godinu dana na pozajmici. Stamford bridž su takođe napustili desni bek Ola Aina (Torino) za deset miliona i štoper Tomaš Kalas (Bristol Siti) za devet miliona eura.

Kovačić, Foto: 90min.com

Evropski vicešampion Totenhem je konačno odlučio da odriješi kesu. Pjetlovi su doveli sjajnog štopera Tanguja Ndombelea (Lion) za 65 miliona eura a takođe su otkupili ugovor desnog krila Džeka Klarka (Lids) koji je proveo godinu dana na pozajmici za 11 miliona eura, dok su klub napustili desni bek Kieran Tripije (Atletiko Madrid) za 22 miliona i špic Vinsent Hansen (Monterej) za devet miliona eura.

Ndombele, Foto: Metro.co.uk

Liga 1

Kao Premijer liga i Francuska Liga 1 počinje devetog avgusta, a PSŽ će juriti svoju treću titulu zaredom odnosno devetu u istoriji kluba. Parižani su bili poprilično aktuelni ovog ljeta posebno oko sage Nejmara i njegovog odlaska u Barselonu što se na kraju nije desilo. Međutim, Tomas Tuhel je doveo štopera Abdula Diala (Dortmund) za 32 miliona, defanzivnog vezistu Idrisu Geja (Everton) za 30 miliona i ofanzivnog vezistu Pabla Sarabiu (Sevilja) za 18 miliona eura, dok su grad svjetlosti napustili vezista Đovani Lo Selko (Real Betis) za 22 miliona, lijevo krilo Musa Diabi (Bajer Leverkuzen) za 15 miliona, vezista Kristofer Nkinku (Lajpcig) za 13 miliona, defanzivni vezista Gregorc Kričoviak (Lokomotiva Moskva) za 12 miliona i centarfor  Timoti Vea (Lil) za deset miliona eura, štoper Adrijen Rabio i golman Đanluiđi Bufon u Juventus kao slobodni igrači.

Dialo, Foto: Tirto.id

Vicešampion Francuske Lil je napunio kasu ovog ljeta i završio veliki broj transfera. Mastifi su napravili veliki posao prodavši desnog krila Nikolasa Pepea Arsenalu za 80 miliona eura, a takođe su prodali špica Rafaela Leaa (Milan) za 30 miliona, defanzivnog vezistu Tiaga Mendeša (Lion) za 22 miliona, lijevog  beka Jusufa Konea (Lion) za devet miliona i desno krilo Anvara El Gazija (Aston Vila) takođe za devet miliona eura. Na stadionu Pjer Moroa su stigli ofanzivni vezista Jusuf Jaziki (Trabzon) za 16,5 miliona, centarfori Viktor Osimhen (Šarloa) i pomenutu Timoti Vea (PSŽ) za 12 miliona odnosno deset miliona eura, defanzivni vezista Benjamin Andre (Ren) za sedam miliona, lijevi bek Domagoj Bradarić (Hajduk Split) za 6,5 miliona, golman Leo Jardim (Rio Ave) za šest miliona,  štoper Tiago Djalo (Milan) za pet miliona, lijevi bek Reinaldo Mandava (Belenenses) za tri miliona, defanzivni vezista Šou (1. Avgust) za dva miliona i štoper Saad Aguzol (Kavkab Marakeč) za 600 hiljada eura.

Jaziki, Foto: Ntvspor.net

I Lion je napravio profit ovoga ljeta. “Dječaci“ su u svom najvećem transferu prodali pomenutog Tanguja Ndombelea Totenhemu za 60 miliona eura i lijevog beka Feralda Mendija Real Madridu za 48 miliona. Park Olimpik je napustio i Nabil Fakir (Real Betis) za 19,75 miliona, kao vezista  Džordan Deri (Monpelje) i defanzivni vezista Kristofer Martins Pereira (Jang Bojs) sap o dva miliona, defanzivni vezista Eiša Ovusu (Gent) za million i vezista Timote Kognat (Servete) za 70 hiljada eura, dok su stigli štoper Hoakim Andersen (Samdorija) za 24 miliona, pomenuti defanzivni vezista Tiago Mendeš i lijevi bek Jusuf Kone iz Lila za 22 miliona, odnosno devet miliona i vezista Žan Lukas (Flamengo) za osam miliona eura.

Andersen, Foto: News.meta.ua

La Liga

Prestižna španska La Liga počinje 16. avgusta, a Barselona kreće u pohod za trećom titulom zaredom (27. ukupno). Pored sage o propalom transferu Nejmara iz PSŽ, “Katalonci“ su se poprilično potrošili ovog ljeta dovođenjem napadača Antoana Grizmana iz Atletika za velikih 120 miliona eura i veziste Frenkija De Jonga iz Ajaksa za 75 miliona eura. Ernesto Valverde je takođe kupio golmana Neta (Valensija) za 26 miliona, lijevog beka Žuniora Firpa (Real Betis) za 18 miliona, desnog beka Emersona (Atletiko-MG) za 12 miliona i lijevog beka Marka Cukurela (Eibar) za četiri miliona eura. Da bi se donekle pokrili pomenuti transferi, iz Kamp Noua su otišli desno krilo Malkom (Zenit) za 40 miliona, golman Džasper Silesen (Valensija) za 35 miliona, vezista Andre Gomez (Everton)  za 25 miliona, napadač Pako Alkaser (Borusia Dortmund) za 21 milion, vezista Denis Suarez (Selta Vigo) za 12,9 miliona, desni bek Emerson (Real Betis) za šest miliona, napadač Mark Kardona (Osasuna) za 2,5 miliona i desni bek Serđi Palensia (Sent-Etetjen) za dva miliona eura.

Grizman, Foto: Dailymail.co.uk

Drugoplasirani Atletiko Madrid je ljetos bio veoma zaposlen i uspio je da napravi profit i pritom dovedu velika pojačanja. “Kolčonerosi“ su realizovali dva velika transfera dovođenjem krilnog igrača Žoaa Feliksa iz Benfike za 126 miliona eura i pritom prodali pomenutog napadača Antoana Grizmana Barseloni za 120 miliona iako je taj transfer bio pod istragom jer su čelnici Atletika tražili 80 miliona eura više. Diego Simeone je još doveo vezistu Reala Markusa Ljorentea za 30 miliona, štopera Maria Hermosu (Espanjol) za 25 miliona, pomenutog desnog beka Kierana Tripijea (Totenhem) za 22 miliona, štopera Felipea (Porto) za 20 miliona, lijevog beka Renana Lodija (Atletiko PR) za 20 miliona i napadača Ivana Šaponjića (Benfika) za 500 hiljada eura, dok je još prodao štopera Lukasa Hernandesa Bajernu za 80 miliona, pomenutog defanzivnog vezistu Rodrija Sitiju za 70 miliona, krilnog igrača Gelsona Martinsa (Monako) za 30 miliona, špica Lusiana Vieta (Sporting) za 7,5 miliona, vezistu Bernarda Mensaha (Kajzerispor) za 3,6 miliona eura, a štopera Dijega Godina je pustio u Inter kao slobodnog igrača.

Feliks, Foto: En.as.com

I Real Madrid je bio u centru pažnje ovoga ljeta.  “Kraljevski klub“ je uporno pokušao da se riješi napadača Gereta Bejla i taman kada je Velšanin konačno dobio zanosnu ponudu da ide u Kinu, oni su blokirali transfer jer Kinezi nijesu htjeli da plate obeštećenje za njega. Međutim,  Zinedin Zidan se nije štedio te je doveo već pomenutog krilnog igrača Čelsija Edena Azara za 100 miliona eura, zatim napadača Luku Jovića iz Ajntrahta za 60 miliona, štopera Eldera Militaa (Porto) za 50 miliona, pomenutog lijevog beka Liona Ferlanda Mendija za 48 miliona i krilnog igrača Santosa Rodriga za 45 miliona eura, dok su Bernabeu napustili pomenuti vezisti Mateo Kovačić (Čelsi) i Markus Ljorente (Atletiko Madrid) za 45 miliona, odnosno 30 miliona eura, napadač Raul de Tomas (Benfika) i lijevi bek Teo Hernandes (Milan) sa po 20 miliona eura.

Azar, Foto: Givemesport.com

Za razliku od velike trojke, četvrtoplasirana od prošle sezone Valensija se nije mnogo potrošila. Šišmiši su doveli rezervnog golmana Barselone Džaspera Silasena za 35 miliona eura, a zauzvrat su im prodali njihovog golmana Neta za 25 miliona eura. Pored pomenutih transfera, doveli su napadača Maksi Gomeza (Selta Vigo) za 14,5 miliona, krilne igrače Denisa Šeriševa (Viljareal) i Manua Valjeha (Kadiz) za šest miliona, odnosno 5,5 miliona eura i štopera Horhea Saensa (Majorka) za dva miliona, dok su sa Mestalje otišli još centarfor Simone Zaza (Torino) za 12 miliona i štoper Ruben Venzo (Levante) za pet miliona, a na pozajmicu je otišao i štoper Džejson Muriljo (Samdorija) za dva miliona eura.

Silasen, Foto: Tocuz.com

Bundesliga

Poput španske LaLige i njemačka Bundesliga startuje 16 avgusta, a neprikosnoveni Bajern Minhen će pokušati da nastavi svoj niz i osvoji osmi trofej zaredom (27. ukupno). “Bavarci“ nijesu sklapali puno dogovora, ali se nijesu ni štedjeli. Pored pomenutog transfera Lukasa Hernandesa iz Atletiko Madrida za 80 miliona eura, na Alijans areni su stigli štoper Študgarta Benjamin Pavard za 35 miliona i centarfor Jan Fiete-Arp (Hamburger SV) za tri miliona eura, dok su otišli štoperi Mats Humels u Dortmund i Marko Fridl u Verder za 30,5 miliona, odnosno 3,5 miliona eura.

Hernandes, Foto: Bundesliga.com

Drugoplasirana Borusija Dortmund je bila aktivnija od sedmostrukog šampiona Bajerna i dovela pet igrača. “Crno-žuti“ su doveli pomenutog štopera Bajerna Matsa Humelsa za 30,5 miliona, lijevog beka Nika Šulca (Hofenhajm)  i krilnog igrača Torgana Azara (Borusia Mehengladbah) za po 25,5 miliona, krilnog igrača Žulijana Brendta (Bajer Leverkuzen) za 25 miliona i pomenutog špica Barselone Paka Alkasera za 21 milion eura, dok su iz Signal Iduna Parka otišli pomenuti štoper Abduo Dialo u PSŽ za 32 miliona, špic Aleksander Isak (Real Sosijedad) i vezista Sebastijan Rode (Frankfurt Ajntraht) za četiri miliona eura.

Humels, Foto: Mirror.co.uk

Trećeplasirani Lajpcig se nije puno trošio ovog ljeta ali su doveli značajna pojačanja. Bikovi su doveli krilnog igrača Ademolu Lukmana (Everton) za 18 miliona, pomenutog vezistu PSŽ-a Kristofera Nkunkua za 13 miliona, ofanzivnog vezistu Hansa Volfa (Salcburg) za 12 miliona, lijevog beka Luana Kandida (Palmeiras) za osam miliona, golmana Filipa Sčauera (Hanover) za 350 hiljada i već pomenutog štopera Čelsija Itana Ampadua na pozajmicu za 650 hiljada eura, dok je Centralni stadion napustio krilni igrač Bruma (PSV Ajndhoven) za 12 miliona eura.

Lukman, Foto: Bundesliga.com

Poput “Bavaraca“ i Bajer Leverkuzen nije sklapao puno dogovora. “Lavovi“ su doveli vezistu Hofenhajma Kerima Demirbeja za dobrih 35 miliona eura, već pomenutog krilnog igrača PSŽ-a Musu Diabija za 15 miliona, ofanzivnog vezistu Nadima Amirija (Hofenhajm) za devet miliona i lijevog beka Ajaksa Denisa Singravena za pet miliona eura, a Bej arenu su napustili pomenuti krilni igrač Žulijan Brent (Borusija Dortmund) za 25 miliona i vezista Dominik Kohr (Frankfurt Ajntraht) za 8,5 miliona eura.

Demirbej, Foto: Transfermarkt.co.uk

Serija A

Italijanska Serija A počinje 24 avgusta, a Juventus nema namjeru da se zaustavi i kreće po deveti skudeto zaredom, odnosno 36 u istoriji kluba. “Stara“ dama je na čelu s novim trenerom Maurisiom Sarijem bila poprilično aktivna tokom prelaznog roka, a najznačajniji transfer im je dovođenje mladog štopera Ajaksa Matijsa de Lihta za 85 miliona eura. Osim De Lihta doveli su štopera Kristijana Romera (Đenova) za 26 miliona, lijevog beka Luku Palegrinija (Roma) za 22 miliona, štopera Meriha Demirala (Sasulo) za 18 miliona, pomenutog vezistu Adrijena Rabija,  golmana Đanluiđija Bufona iz PSŽ i vezistu Arona Remzija iz Arsenala kao slobodne igrače. Međutim, Olimpik stadion su napustili lijevi bek Leonardo Spinacola (Roma) za 29,5 miliona, centarfor Mojse Kin (Everton) za 27,5 miliona, golman Emil Audero (Samdorija) za 20 miliona, vezista Stefano Sturaro (Đenova) za 16,5 miliona, krilni igrač Rikardo Orsolini (Bolonja) za 15 miliona, centarfori Alberto Seri (Kaljari) i Andrea Favili (Đenova) za devet, odnosno sedam miliona, lijevi bek Rođerio (Sasulo) za šest miliona, centarfor Leonardo Mankuzo (Empoli) za pet miliona, štoper Luka Marone (Verona) za milion eura i lijevi bek Luka Barloko (Vićenca), kao slobodan igrač i špic Stefano Padovan (Imolese) takođe kao slobodan igrač.

De Liht, Foto: Bestqwallpapers.com

I Napoli je bio aktivan ovog ljeta, ali nijesu trošili kao što je to činio Juventus. Menadžer Karlo Anćeloti je doveo štopera Rome Konstantina Minjolasa za 36 miliona, golmana Udinezea Aleksa Mereta za 22 miliona, vezistu Ejlifa Elmaza (Fenerbahče) za 16 miliona, desnog beka Đovanija di Lorenca (Empoli) za osam miliona, golmane Arsenala Davida Ospinu i Udinezea Orestisa Karnezisa za 3,5 miliona, odnosno 2,5 miliona eura, krilnog igrača Euhenija Di Ursija (Katancaro) i vezistu Mihaela Folorunša (V. Frankavilja) za po milion eura i krilnog igrača Luiđija Likuarija (Bari) kao slobodnog igrača. Međutim pustio je defanzivnog vezistu Amadou Diavaru u Romu za 21 milion, centarfora Karlosa Vinisiusa (Benfika) za 17 miliona, štopera Raula Albiola (Viljareal) za pet miliona, centarfora Roberta Inglesa (Parma) i vezistu Marka Roga (Kaljari) na pozajmici za po 2 miliona eura, krilnog igrača Roberta Insinju (Benevento) za 1,5 miliona i štopera Igora Lasickog (Pogon Šćescin) za 200 hiljada eura.

Manolas, Foto: Agonasport.com

Za razliku od Juventusa i Napolija trećeplasirana Atalanta od prošle sezone nije dovodila mnogo igrača samo četiri. Đan Pjero Gasperini je doveo centarfora Sevilje Luisa Muriela za 15 miliona, vezistu Ruslana Malinovskog (Genk) za 13,7 miliona, štopera Marka Varniera (Citadela) za pet miliona eura i centarfora Aimonea Kalija (Montespakato) kao slobodnog igrača, dok su iz Bergama otišli vezisti Frenk Kesi u Milan za 24 miliona i Brajan Kristante u Romu za 21 milion, špic Andrea Petanja (Spal) za 12 miliona eura. Takođe otišli su i štoper Đanluka Mansini u Romu i desni bek Federiko Matielo u Kaljari na pozajmice za dva miliona, odnosno 600 hiljada eura, desni bek Alberto Almići (Verona) za 500 hiljada, vezista Davide Agaci (Livorno) za 400 hiljada eura, vezista Tomaso Tentoni (Imolese) i štoper Emanuel Suager (Ternana) kao slobodni igrači.

Muriel, Foto: Vaaju.com

I Inter je poput Juventusa i Napolija bio aktivan ovoga ljeta. Antonio Konte je doveo veliki broj igrača čak osam ali još uvijek nije realizovao najvažniji dovođenjem Romela Lukakua iz Mančester Junajteda. “Neroazuri“ su doveli vezistu Herte Valentina Lazara za 22 miliona, krilnog igrača Sasula Matea Politana za 20 miliona, golmana Ionuta Radua (Đenova) za 12 miliona, vezistu Nikolao Barelu (Kaljari) na pozajmicu takođe za 12 miliona eura, mladogšpica Edija Salkedu (Đenova) za osam miliona, mladog golmana Gabrijela Brazaa (Parma) za 6,5 miliona vezistu Sasula Stefana Sensija na pozajmicu za pet miliona eura i pomenutog štopera Dijega Godina (Atletiko Madrid) kao slobodnog igrača. Međutim sa San Sira su otišli štoper Zinho Vanheudsen (Standard Liž) za 12,6 miliona, golman Jonut Radu (Đenova) za osam miliona, lijevi bek Marko Sala u Sasulo i mladi špic Andrea Adorante u Parmu za po pet miliona eura, lijevi bek Kristian Ansaldi (Torino), štoper Nikolas Rico (Đenova) i špic Rej Manaž (Albasete) za po 2,5 miona eura, štoper Andrea Gaviljon (Sasulo) na pozajmici za milion eura, golman Marko Pisardo (Areco), desni bek Alesandro Matioli (Modena) i štoper Miranda (JS Suning) kao slobodni igrači.

Lazaro, Foto: 90min.com

Podsjetimo se, engleska Premijer liga i francuska Liga 1 startuju devetog avgusta. Nedjelju dana kasnije startuju španska La Liga i njemačka Bundesliga, a 24 avgusta počinje italijanska Serija A, a dali će najveći klubovi Evrope završiti još neki transfer ili pozajmicu prije nego se prelaznom roku stavi zavjesa ostaje da vidimo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve