Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

FSCG: Izborna trka u sjenci polemika i žestokih pritisaka politike

Proces biranja prvog čovjeka ''kuće fudbala'' doveden je u pitanje prije pet dana od strane Inspekcije za sport Uprave za inspekcijske poslove. Ova organizacija je putem društvenih mreža obavijestila javnost da je donijela Rješenje kojim je privremeno zabranila FSCG da u zakazanom roku održi sjednicu Izborne skupštine za mandatni period 2021–2025, iz razloga što isti nije ponovio sjednicu klubova FSCG – Sjever Crne Gore

Izborna skupština Fudbalskog saveza Crne Gore biće održana danas u 13 sati u podgoričkom hotelu Ramada. Kandidature za predsjednika podnijeli su Dejan Savićević, koji tu funkciju obavlja 20 godina i internacionalni sudija sa Cetinja – Jovan Kaluđerović.

– Fudbalski savez Crne Gore obavještava sve delegate Skupštine da će se Izborna Skupština za mandatni period 2021–2025. održati u planiranom terminu, 30. juna 2021. godine. Skupština će se održati u skladu sa procedurama definisanim statutom FSCG i Poslovnikom o radu Skupštine FSCG, koje su usaglašene sa važećim državnim i propisima međunarodnih sportskih organizacija koje uređuju fudbalski sport (FIFA i UEFA) – saopšteno je juče iz FSCG

Proces biranja prvog čovjeka ”kuće fudbala” doveden je u pitanje prije pet dana od strane Inspekcije za sport Uprave za inspekcijske poslove. Ova organizacija je putem društvenih mreža obavijestila javnost da je donijela Rješenje kojim je privremeno zabranila FSCG da u zakazanom roku održi sjednicu Izborne skupštine za mandatni period 2021–2025, iz razloga što isti nije ponovio sjednicu klubova FSCG – Sjever Crne Gore.

Nekoliko sati kasnije, FSCG se tada obratio saopštenjem u kojem se navodi da je ”izvršenim inspekcijskim nadzorom grubo povrijeđena autonomija i nezavisnost Fudbalskog saveza Crne Gore koja mu je data Statutom, donijetim na osnovu Zakona o sportu i relevantnih međunarodnih propisa i pravila iz oblasti fudbalskog sporta. Na ovaj način se, direktno i nedvosmisleno, ostvaruje uticaj na izborni proces od strane državnog organa, što je, podsjećamo, zabranjeno statutima FIFA i UEFA, odnosno što može dovesti do posljedica koje uključuju i zabranu učešća crnogorskih klubova i reprezentativnih selekcija u međunarodnim takmičenjima”.

Savićević, Foto: FSCG

Predigra je krenula tokom izbora po regijama koji su izazvali mnogo polemika, koje se i sada vode. Sa raznih strana se moglo čuti da su te procese pratile kontroverze, političke ucjene i pritisci, a Uprava za inspekcijske poslove ustanovila je, kako je navela, nepravilnosti u Udruženju klubova FSCG – Sjever.

To je navodno bio osnovni razlog za donošenje akta kojim se privremeno zabranjuju predsjednički izbori u FSCG. Za ,,kuću fudbala“ je taj dokument neutemeljen i neustavan, između ostalog, i zbog načina na koji je plasiran – nema ga na zvaničnom sajtu Uprave za inspekcijske poslove (sajt ne postoji), nije dostavljen FSCG, niti je ispoštovano zakonsko pravo na žalbu od osam dana.

Izborna Skupština će biti održana danas pod prismotrom visokih zvaničnika iz UEFA i FIFA, koje su znale da budu rigorozne prema Savezima koji nijesu bili oslobođeni politike i miješanja države.

Nekoliko primjera svjedoči o tome, a to je najbolje osjetila Indonezija na današnji dan prije šest godina.

– Svjetska fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je nacionalnu selekciju Indonezije i njene klubove iz svih međunarodnih takmičenja zbog umiješanosti Vlade te države u funkcionisanje Fudbalskog saveza, saopšteno je tada iz Svjetske fudbalske asocijacije.

Suspenzija Indoneziji došla je samo dvije nedjelje prije početka kvalfikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

FIFA je, ipak, u ovom slučaju napravila mali izuzetak, pošto je selekciji Indonezije za igrače do 23 godine odobrila da učestvuje na Igrama jugoistočne Azije, koje su 2015. organizovane u Singapuru.

Još ranije, početkom aprila 2011. godine, slično je prošla jedna Balkanska zemlja.

– Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovale su do Bosnu i Hercegovinu iz svih takmičenja i učešća u organizacijama zbog toga što nacionalni savez te zemlje nije usvojio statut u skladu sa pravilima.

U saopštenju ovih organizacija navodilo se ”duboko žaljenje” zbog ovih odluka, kao i da će se ”što je ranije moguće održati sastanci da se pronađe rešenje da se BiH vrati fudbalskoj porodici”.

Evropska i svjetska kuća fudbala zatražile su tada da Nogometni/Fudbalski savez BiH (NFSBIH) do određenog termina usvoji statut, prema kome će tim tijelom predsjedavati jedan čovjek, a ne tročlano predsjedništvo u to vrijeme.

NFSBIH na vanrednoj sjednici nije usvojio novi statut. Kazna je stigla u vidu isključenja reprezentacije i klubova iz svih takmičenja, a nijedan funkcioner iz BiH nije mogao da učestvuje u radu fudbalskih organizacija.

Predsjedništvo NFSBIH tada su činili Bošnjak, Srbin i Hrvat. Prijedlogu o jednom predsjedniku protivila se srpska strana iz straha da bi se tako ugrozila njena autonomija.

Kaluđerović, Foto: Worldreferee.com

Vodeće fudbalske organizacije ovakve stvari nijesu praktikovale samo u daljoj prošlosti, već i nedavno – u aprilu ove godine.

Na udaru FIFA-e našli su se Pakistan i Čad.

– FIFA je suspendovala fudbalske saveze Pakistana i Čada zbog sporova oko njihovog vođenja. Fudbalski savez Pakistana (PFF) suspendovan je zbog ,,miješanja treće strane“, drugi put u posljednje četiri godine, nakon što je grupa čelnika i demonstranata zauzela sjedište Saveza.

Oni su se protivili ”komitetu za normalizaciju” koji je postavila FIFA da vodi fudbal u Pakistanu, poslije višegodišnjih sukoba grupa zvaničnika Saveza.

– Suspenzija će biti ukinuta kada FIFA dobije potvrdu komiteta za normalizaciju da su prostorije PFF, računi, administracija i komunikacioni kanali ponovo pod njegovom kontrolom i da Savez može da nastavi mandat bez daljeg miješanja – pisalo je u saopštenju Fife.

Pakistan je prethodno bio suspendovan od oktobra 2017. do marta 2018. godine, pošto se FIFA usprotivila sudskoj odluci o imenovanju spoljnog administratora da vodi PFF posle još jednog spora oko izbora. FIFA zabranjuje vladama i sudovima da se miješaju u rad nacionalnih saveza i u fudbalske sporove.

Čad je suspendovan nakon što je vlada te zemlje pokušala da raspusti Fudbalski savez i postavi novo rukovodstvo.

FIFA je navela da će suspenzija biti ukinuta kada vlasti Čada ukinu svoje odluke i vrate nadležnost predsjedniku Saveza.

Čad je u martu ove godine izbačen iz kvalifikacija za Kup afričkih nacija, kada je Afrička fudbalska federacija odlučila da ga kazni porazima službenim rezultatom u dvije utakmice zbog spora u Fudbalskom savezu.

Je li (fudbalska) Crna Gora dovoljno hrabra i pametna da izbjegne sličnu sudbinu? Da li je Fudbalski savez Crne Gore jak da izdrži ”udarce” nove vlasti iz koje praktično sve partije, crkveni poslenici, predsjednici opština pa i kontroverzni bisnismeni žele da prisvoje i pod svoju kontrolu stave našu najorganizovaniju i najnezavisniju sportsku asocijaciju.

Suludo bi bilo da Crna Gora u 21. vijeku ponavlja greške fudbalskih organizacija iz okruženja, Evrope i svijeta, trpi sankcije Fife i Uefe zbog aspiracija i želja pojednih predsjednika političkih partija iliti njihovih članova.

Valjda je fudbalska Crna Gora nešto naučila iz prošlosti.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve