Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

FK Sutjeska: Huliganima nije mjesto na tribini

Iz nikšićkog kluba pitaju FSCG zašto je svaki međusobni meč ovih klubova okarakterisan kao utakmica visokog rizika, te od nadležnih službi traže da se pozabave pitanjem huliganizma

Poslije FK Budućnost, navijačkih grupa “Varvari” i “Vojvode”, povodom nemilih scena po završetku derbija crnogorskog šampionata, saopštenjem za javnost oglasio se i domaćin meča, FK Sutjeska.

Iz nikšićkog kluba pitaju FSCG zašto je svaki međusobni meč ovih klubova okarakterisan kao utakmica visokog rizika, te od nadležnih službi traže da se pozabave pitanjem huliganizma.

Saopštenje prenosimo integralno:

“U srijedu je u Nikšiću odigran derbi. Jedina utakmica u crnogorskom fudbalu koja sa pravom može da ponese taj epitet. Dva najveća crnogorska kluba sa najvećom tradicijom i dvije najbrojnije organizovane navijačke grupe, pred (posle duže vremena) prilično punim tribinama odigrale su rezultatski izuzetno važan meč u borbi za titulu prvaka države. U prelijepoj atmosferi uz pregršt uzbuđenja svi prisutni gledaoci, kao i oni pored „malih ekrana“ mogli su da uzivaju u odličnoj, podjednako kvalitetnoj i borbenoj fudbalskoj predstavi do poslednjeg sudijskog zvižduka. Baš neposredno nakon njega desilo se ono što niko od aktera utakmice ne želi da se desi. Navijači gostujuće ekipe su napustili „restriktivni prostor“ i sukobili se sa policijom i službom zaštite. Epilog tog događaja je veći broj povrijeđenih pripadnika policije, navijača i momaka iz redarske službe.

Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju na „derbiju“. Ovaj problem se već duže vremena definiše kao „teško rešiv“. Zašto? Zašto su utakmice između Sutjeske i Budućnosti (svaka-bez izuzetka) od strane stručnih službi FSCG okarakterisane kao utakmice visokog rizika? Činjenica je da one jesu takve iako broj organizovanih gostujućih i domaćih navijača zajedno rijetko kad prelazi brojku od 200-300 navijača. Zašto nemamo kulturu navijanja? Zašto navijači napuštanjem restriktivnog prostora i ulaskom na teren dovode u pitanje bezbjednost igrača, službenih lica a na kraju krajeva i svoju ličnu bezbjednost? Zašto oponašanjem majmunskih urlika pojedinaca ili malih grupa navijača bivamo predstavljeni kao rasisti pa se stidimo i pognutih glava napuštamo stadion? To su oni isti koji su bakljama gađali i pogađali golmana i igrače reprezentacija koje su nam gostovale. Treba li da ih štitimo? NE TREBA! Izgrednicima i huliganima nije mjesto na tribini i treba ih jasno razlučiti od „pravih navijača“ koji poštuju kodekse ponašanja i bodre svoj voljeni klub i reprezentaciju. Ne bi bio prvi put da se od „dzelata pravi žrtva“ a to ne smijemo dozvoliti zbog svih onih čestitih i navijača i pripadnika policije jer će nam se ovo opet iznova ponavljati. Ako su Englezi uspjeli da se u kolijevci fudbala obračunaju sa huliganima i omoguće da se na stadion bezbjedno ide i boravi onda možemo i moramo i mi. To što su se navijači solidarisali jedni sa drugima to je možda i očekivano i normalno, ali mi kao klubovi moramo dati doprinos da se zajedno sa FSCG i Upravom policije da puni doprinos da se sa tribina uklone oni koji nijesu došli zbog fudbala i čijim ponašanjem se ugrožava bezbjednost ostalih učesnika sportskog događaja.

Bilo bi nepošteno prema pripadnicima policije ne spomenuti koliko truda ulažu u pripremanje obezbjeđenja svakog sportskog događaja. Prije svake utakmice održavaju se sastanci sa predstavnicima klubova, komesarima za bezbjednost, predstavnikom zaštitarske službe a skoro po pravilu poziva se i predstavnik navijača, te se zajednički vrši procjena rizika i planiraju aktivnosti kako bi događaj prošao bez incidenata. Svjedoci smo bili na utakmicama više puta kada policajci trpe verbalne uvrede i provokacije od strane navijača ne reagujući na njih i pokazujući visok stepen tolerancije. Bahato i agresivno ponašanje navijača-huligana je najčešće posledica visokog stepena tolerancije od strane policije, prije nego li njihova prekomjerna upotreba sile.

FK Sutjeska daje punu podršku proceduri stručnog i profesionalnog utvrđivanja svih okolnosti koje su prethodile, a kasnije i rezultirale sukobom „navijača“ sa policijom, te na taj način ne ostaviti ni najmanje prostora za bilo kakve manipulacije od bilo koga one dolazile. To je jedini način da ispravno i trajno riješimo ovo pitanje i uživamo u budućim fudbalskim predstavama”, navodi se u saopštenju aktuelnog prvaka države.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve