Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Finale Eurobasketa: Španija juri četvrtu, Francuska drugu krunu

Bez obzira na to što će igrati tek drugo finale, ovaj duel je samo nastavak velikog rivaliteta na evropskim prvenstvima koji je počeo od 2009. godine, kada je Španija osvojila prvu titulu, dok je Francuska jedini pehar podigla 2013. godine na domaćem terenu

Francuska i Španija će večeras u Berlinu (20.30 sati) drugi put u istoriji odlučivati o tituli prvaka Evrope u košarci.

U finalu Eurobasketa u Litvaniji 2011. godine, Španija je bila bolja od “trikolora” sa 98:85.

Bez obzira na to što će igrati tek drugo finale, ovaj duel je samo nastavak velikog rivaliteta na evropskim prvenstvima koji je počeo od 2009. godine, kada je Španija osvojila prvu titulu, dok je Francuska jedini pehar podigla 2013. godine na domaćem terenu.

Nema više Paua Gasola sa jedne i Tonija Parkera sa druge strane, ali španski i francuski igrači posebno jako doživljavaju ove međusobne duele.

Prije 13 godina, Španija je na putu do prve titule savladala Francusku u četvrtfinalu 86:66, a bila je bolja i dvije godine u Litvaniji, i to dva puta – prvo u drugoj rundi EP sa 96:69, a onda u već pomenutom finalu.

Na EP 2013. godine slavila je Francuska, u polufinalu, nakon produžetka sa 75:72, a Španija se revanširala u polufinalu na EP 2015. godine, takođe nakon produžetka, sa 80:75…

Uoči ovogodišnjeg Evropskog prvenstva na papiru je bolje bila kotirana Francuska, jer je slovila za jednog od favorita.

Francuzi su u grupnoj fazi, u “grupi smrti”, igrali sa oscilacijama, poraženi su od Njemačke i tada još uvijek aktuelnog prvaka Evrope, Slovenije, a pobijedili su Litvaniju, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu.

U osmini finala su, nakon produžetka, eliminisali Tursku (87:86), potom su u četvrtfinalu pokazali mentalnu snagu protiv Italijana (93:85), a onda su u polufinalu “počistili” Poljake (95:54) i pokazali da spremni dočekuju veliko finale…

“Idemo na zlato, pokušaćemo da se spremimo i ponovimo taj uspjeh od prije devet godina. Španija je odlična ekipa, nas čeka teško finale”, rekao je Toma Ertel, plej Francuske i Real Madrida.

“Sjajno je biti u finalu, to je kao san za nas. Nikada nijesam osvojio zlato, imam mnogo srebrnih i bronzanih medalja, i treba mi to zlato. To je bio cilj od početka priprema i od tog cilja nas dijeli još jedan meč”, dodao je Rudi Gober, centar “trikolora”.

Španija je aktuelni prvak svijeta, pa ima šansu da spoji titule.

“Furija” je u grupnoj fazi igrala sa Crnom Gorom i pobijedila (85:62) zahvaljujući odličnom prvom poluvremenu (53:31).

Pobijedila je i Bugarsku, Gruziju i Tursku, dok je iznenađujuće izgubila od Belgije, ali to je bio jedini poraz.

U osmini finala je, nakon produžetka, eliminisala Litvaniju (102:94), u četvrtfinalu Finsku (100:90), a u polufinalu, nakon puno preokreta, Njemačku (96:91).

“Mečevi sa Francuskom su uvijek posebni, imaju veliki talenat, NBA igrače, ogromni su… Poštujem trenera Kolea i našeg protivnika. Vjerujem da će biti interesantno. U jednoj utakmici je sve moguće”, kazao je selektor Španije Serđo Skariolo.

“U finalu smo, ali je ostalo još dosta posla. Biće veoma teško finale, ali tu nema ništa novo. Takav nam je bio svaki meč na ovom turniru, ali mi smo borci i daćemo sve od sebe u svakoj sekundi finala”, kazao je centar Španaca Vili Ernandogomes.

O bronzi će od 17.15 sati odlučivati domaćin Njemačka i Poljska.

Njemci igraju za prvu bronzu, Poljaci su do sada osvojili tri…

Dominacija: Španija ovog ljeta igrala svih devet finala

Iako nije bilo mnogo onih koji su Španiju očekivali u finalu ovogodišnjeg Eurobasketa, rezultat ,,furije“ može da iznenadi samo donekle, i to zbog smjene generacija.

Međutim, ako se ima u vidu kako se u Španiji radi u košarci, onda ovo finale, apsolutno, nije novost, naprotiv. Naime, ovog ljeta, računajući sedam kontinentalnih prvenstava Evrope i dva svjetska, Španija se našla u svih devet finala!

Kadeti Španije su osvojili srebro na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, a zlato na EP za juniore i mlade selekcije.

U ženskoj konkurenciji, Španjolke su bile srebrne na kadetskom i juniorskom EP, te na kadetskom SP, dok su zlato osvojile na EP za mlade.

Pošto seniori u džepu imaju barem srebro, ostaje da se vidi da li će i seniorke upotpuniti ovakav skor na Mundobasketu u Australiji, od 22. septembra do 1. oktobra…

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve