Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

FIFA oduzela Indoneziji organizaciju SP zbog Izraela

Izrael se prvi put u istoriji plasirao na Svjetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina, plasmanom u finale Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina. Učešće Izraela na žrijebu izazvalo je političko protivljenje na Baliju, zbog čega je žrijeb odložen

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) oduzela je Indoneziji organizaciju Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina .

To se desilo usred političkih previranja u vezi sa učešćem selekcije Izraela na turniru.

Ne navodeći detalje, FIFA je saopštila da je “zbog trenutnih okolnosti” oduzela turnir Indoneziji, koji bi trebalo da počne 20. maja.

Odluka je donijeta poslije sastanka u Dohi između predsjednika FIFA Đanija Infantina i predsjednika Fudbalskog saveza Indonezije Erika Tohira.

Izrael se prvi put u istoriji plasirao na Svjetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina, plasmanom u finale Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina. Učešće Izraela na žrijebu izazvalo je političko protivljenje na Baliju, zbog čega je žrijeb odložen.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država, nema formalne diplomatske veze sa Izraelom i javno podržava Palestinu.

Za sada nije poznato ko će biti domaćin turnira 24 reprezentacija, a Argentina, koja se nije plasirala na takmičenje, zainteresovana je da ga organizuje.

“Novi domaćin biće određen što prije, a termini turnira će za sada ostati nepromijenjeni”, navela je FIFA.

FIFA bi mogla dodatno da kazni Fudbalski savez Indonezije, odnosno da suspenduje reprezentaciju iz azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Izrael igra u Evropi kao član Evropske fudbalske unije (Uefa) nakon što je sedamdesetih godina prošlog vijeka napustio Azijsku fudbalsku konfederaciju iz političkih i bezbjednosnih razloga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve