Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

FIBA odbila Mornarovu žalbu, iako je priznala grešku sudija

Kako je saopšteno, zbog svih okolnosti, FIBA Evropa neće Mornaru naplatiti taksu za podnošenje žalbe u iznosu od 1.500 franaka

Dogodilo se ono što je trener Barana Mihailo Pavićević i najavio u razgovoru za Pobjedu – Mornar Barsko zlato je meč sa Iraklisom u Solunu izgubio greškom sudija, koje nijesu svirale silaznu putanju, odnosno koš nakon šuta Nemanje Gordića u posljednjoj sekundi utakmice, ali FIBA (odsjek Evropa) nije prihvatila žalbu crnogorskog vicešampiona, za koju je saopštila da je neosnovana, uz napomenu da žalba na ovu odluku nije moguća.

Kako je navedeno u obrazloženju Svjetske košarkaške federacije, koje je potpisao izvršni direktor Kamil Novak, razlog za žalbu koji je podnio barski klub nije među tri zbog kojih se ekipa može žaliti prema zvaničnom pravilniku!

Ovakva odluka, objasnili su iz FIBA, uslijedila je nakon pregleda izvještaja delegata, izjava sudija, izjave generalnog menadžera Mornara Lazara Pavićevića i konsultacija sa sudijskom komisijom.

“Odluke koje se odnose na pravila igre na terenu ne spadaju u jedan od slučajeva/razloga za žalbu”, objasnili su iz FIBA Evropa u odgovoru na žalbu Mornara.

U istom dopisu, FIBA je konstatovala grešku sudija, od čega Mornar nema nikakve koristi.

“Sudije su nedvosmisleno napravile grešku. Sudijama i sudijskom odjeljenju je žao zbog greške koja se desila. Sudije će snositi posljedice shodno nivou značaja greške koji su napravile”, navodi se u objašnjenju.

Kako je saopšteno, zbog svih okolnosti, FIBA Evropa neće Mornaru naplatiti taksu za podnošenje žalbe u iznosu od 1.500 franaka.

Utakmica u Solunu je, tako, registrovana rezultatom 83:82, što znači da Mornar neće nastaviti takmičenje u FIBA Evrokupu, jer je u grupi E završio na trećem mjestu, sa dvije pobjede i četiri poraza.

Podsjećanja radi, Mornar je na terenu zaslužio da prođe, jer je koš Gordića, praktično, uz zvuk sirene bio regularan. Plej Barana u išao na polaganje u posljednjem napadu, položio je loptu koja je dotakla tablu, nakon čega je izblokiran. Umjesto da sviraju silaznu putanju, sudije su blokadu Kuzeloglua okarakterisale kao regularnu, i time dodijelile pobjedu Iraklisu, prvu u grupi.

Uzaludni su bili protesti Barana nakon meča, odluka sudija je ostala konačna.

“Nisam optimista po pitanje žalbe Fibi, jer znate kako to ide, iako je ta odluka direktno odlučivala o pobjedniku. U svakom normalnom takmičenju treba da se postupi po pravilima, nezavisno od toga ko je napravio grešku. Treba da se ispravi greška, to je sportski. Čekamo da vidimo šta će Fiba da odluči, ali je sve više nego očigledno, situacija je čista kao suza”, kazao je za Pobjedu Mihailo Pavićević dan nakon meča u Solunu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve