Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Ferdinandova ispovijest: Kako su čileanski rudari i Ferguson motivisali igrače

"Prije jednog treninga i uoči jedne važne utakmice sjedjeli smo na biciklima i odjednom dolazi grupa nepoznatih likova. Bili su to rudari iz Čilea"

Legendarni defanzivac Mančester junajteda Rio Ferdinand otkrio je kako je Aleks Ferguson motivisao ekipu pred važen mečeve.

Foto: Independent.co.uk

Ferdinand je ispričao priču o tome kako je Ferguson u jednom trenutku motivisao igrače tako što im je doveo 33 čileanska rudara koja su dva mjeseca preživjela u zatočenom rudniku. Bio je to način jednog od najboljih menadžera svih vremena da motiviše svoju ekipu.

“Sjećaš li se čileanskih rudara, u jednom trenutku su razmišljali da će početi jesti jedni druge kako bi preživjeli, a trebao im je pravi timski duh kako bi se izvukli iz rupe. Prije jednog treninga i uoči jedne važne utakmice sjedjeli smo na biciklima i odjednom dolazi grupa nepoznatih likova. Bili su to rudari iz Čilea”, započeo je svoju priču Ferdinand.

Ferdinand je nakon toga objasnio u čemu leži Fergusonova genijalnost i zašto je taj potez bio sjajan i s ljudske i sa sportske strane.

“Sljedeći dan smo igrali utakmicu, a kada je Ferguson došao u svlačionicu, nije želio previše da govori. Kratko nam je objasnio da je svoj govor održao ‘juče’, odnosno pred rudarima, a dodao je samo jedno. ‘Ako sada ne možete poginuti na terenu, pucati po šavovima 90 minuta, a nakon onog što ste vidjeli juče, onda ne zaslužujete da budete ovdje’. Šta se desilo na kraju? Razvalili smo ih!”, ispričao je Ferdinand.

Podsjećamo, 2010. godine u San Hozeu se urušio rudnik i zarobio 33 rudara na dubini od 700 metara, a nakon punih 68 dana akcije svi su izvučeni na sigurnu površinu i taj događaj pratio je gotovo čitav svijet. Meč koji su rudari pratili na Old Trafordu i za koji su dobili poziv bio je protiv Arsenala.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve