Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

F1: Hamilton za Laudu triujmfovao u Monte Karlu

Posle iscrpljujuće bitke koja je trajala skoro 110 minuta, a u situaciji u kojoj je 64 kruga vozio na srednje tvrdim gumama, svjetski šampion je izdržao sve nalete Maksa Ferštapena i ostvario pobjedu, koju je posvetio legendarnom Nikiju Laudi

Luis Hamilton je ostvario četvrtu ovosezonsku pobjedu, 77. u karijeri, na veoma zanimljivoj Velikoj nagradi Monaka u Monte Karlu.

Foto: Twitter

Posle iscrpljujuće bitke koja je trajala skoro 110 minuta, a u situaciji u kojoj je 64 kruga vozio na srednje tvrdim gumama, svjetski šampion je izdržao sve nalete Maksa Ferštapena i ostvario pobjedu, koju je posvetio legendarnom Nikiju Laudi.

Drugo mjesto zauzeo je as Ferarija Sebastijan Fetel, a treće Finac Valteri Botas. Njih dvojica su iskoristili kaznu od pet sekundi, koju je Holanđanin Ferštapen dobio u 23. krugu.

Start trke nije doneo velike promjene. Luis Hamilton je sačuvao prvu poziciju, Valteri Botas i pored napada Maksa Ferštapena drugu, a Holanđanin je ostao na trećoj, ispred Sebastijana Fetela.

https://twitter.com/F1/status/1132662237460598784

U prvih nekoliko krugova, vodeći kvartet je konstantno odmicao petoplasiranom Danijelu Rikardu, a kamere su najčešće pratile domaćeg vozača Šarla Leklera, koji je zbog greške Ferarija u kvalifikacijama, startovao sa 16. pozicije.

Poslije velike borbe sa Romanom Grožanom, mladi as iz Monaka je u šestom krugu stigao do 12. mjesta, a kad je napao Nika Hulkenberga, zakačio je zaštitni zid, pao za dvije pozicije, da bi već u narednom krugu, zbog pucanja pneumatika, morao u boks.

Ostaci sa Leklerovog bolida bili su rasuti po stazi, pa su naterali čelnike trke da prvi put na stazu pošalju „sejfti kar”. Usledila su odlaženja u boks, a „ceh je platio” Valteri Botas, koji je kao drugi u ekipi Mercedesa, izgubio bitku sa Ferštapenom, pa je uz kontakt sa Holanđaninom, pao na treće mjesto.

U narednom krugu, Finac je ponovo otišao na promenu pneumatika, pa je trku nastavio sa četvrte pozicije, iza Sebastijana Fetela.

U međuvremenu, Šarl Lekler je odustao, a direktorijum trke objavio da će Maks Ferštapen na kraju dobiti vremensku kaznu od pet sekundi, zbog rizičnog izlaska iz boksa.

U 28. krugu, 40 minuta od početka trke, pojedini vozači su prijavili početak kiše, ali je vrlo brzo „nestala” ta informacija.

Maks Ferštapen je maksimalno pritiskao vodećeg Hamiltona, a na nešto više od sekunde zaostatka, na trećem i četvrtom mestu su bili Fetel i Botas.

U pozadini su sjajno vozili Alek Albon, Pjer Gasli, Karlos Sainc i Danil Kvjat, koji su se sredinom trke ravnopravno uključili u borbu, čak i za najviši plasman.

U periodu od 40. do 60. kruga nije bilo nikakvih promjena na vrhu. Hamilton je vodio ispred Ferštapena, koji ga je konstantno pritiskao, a Fetel je držao treću poziciju (drugu zbog kazne Holanđanina od pet sekundi), ispred praktično trećeplasiranog Botasa.

Najzanimljivija je bila komunikacija Hamiltona sa boksom, pošto je svetski šampion „kukao” da njegove srednje tvrde gume neće izdržati do kraja trke.

Najbrži krug trke za još jedan bod, odvezao je Pjer Gasli – 1;14,279.

U završnici nije moglo bez drame. Maks Ferštapen je na sve načine želio da preuzme lidersku poziciju i pokuša da se, i pored kazne, popne na pobjedničko postolje. Dva kruga pre kraja pokušao je sa kasnim kočenjem po izlasku iz tunela, ali je samo udario u zadnji levi točak Hamiltona, koji je iz ovog kontakta ipak izašao dovoljno bezbjedno.

https://twitter.com/F1/status/1132662759261392896

Sledeća trka vodiće se za Veliku nagradu Kanade u Žil Vilnevu od četvrtog do šestog juna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve