Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

F1: Botas zauzeo pol poziciju u Španiji

Finac je treći put zaredom bio najbolji u kvalifikacijama, a na stazi „Katalunja“ je došao do desete pol pozicije u karijeri

Vozač Mercedesa Valteri Botas osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Španije, petu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Foto: Racefans.com

Finac je treći put zaredom bio najbolji u kvalifikacijama, a na stazi „Katalunja“ je došao do desete pol pozicije u karijeri. U borbi za nju za šest desetinki je bio brži od svog timskog kolege Luisa Hamiltona, koji će mu se pridružiti u prvom redu na startu trke, u nedelju od 15:10. Najbolji među ostalima bio je Sebastijan Fetel u Ferariju, koji je bio osam i po desetinki iza Botasa.

Od početka akcije u Montmelu bilo je jasno da će osvajač pol pozicije biti poznat u duelu vozača Mercedesa. Botas je u petak bio mnogo bolji, Hamilton je uspio da uhvati korak za njim tokom subotnjeg prijepodneva, kada je Finac imao izletanje sa staze, a na kraju praktično nije bilo dileme. Aktuelni šampion u poslednjem djelu kvalifikacija nije mogao da priprijeti svom timskom kolegi, koji je niz pol pozicija započeo na 1.000. trci Formule 1 u Kini.

https://twitter.com/F1/status/1127212559889780738

Fetel je očekivano bio treći, a slijedio ga je Maks Ferstapen u bolidu Red Bula, ispred drugog vozača Ferarija Šarla Leklera. Šesto vreme imao je Ferstapenov timski kolega Pjer Gasli, ispred sunarodnika Romana Grožana i Kevina Magnusena, koji brane boje Hasa. Najbolju desetoricu kompletirali su Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso i Danil Kvjat u bolidu Renoa.

Prvi dio kvalifikacija nije doneo velika iznenađenja, a očekivano su se na začelju našli vozači Vilijamsa Džordž Rasel i Robert Kubica. Britanac je zbog zamjene mjenjačke kutije kažnjen pomjeranjem za pet mjesta, pa je izvesno da će poslednja pozicija na startu u nedelju pripasti njemu. Pored njih dvojice, tada su eliminisani Niko Hilkenberg u Renou, vozač Rejsing Pointa Lens Strol i Antonio Đovinaci iz Alfa Romea.

U drugom djelu, prvi ispod crte bio je vozač Meklarena Lando Noris, ispred Aleksandera Albona iz ekipe Toro Roso i svog timskog kolege Karlosa Sainsa. Kao 14. će na petoj trci startovati Kimi Raikonen, a pored njega kvalifikacije je tada završio i drugi vozač Rejsing Pointa Serhio Peres.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve