Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

EURO 2020: Španci nakon penal ruleta zaustavili otpor Švajcarske za polufinale

Španci su dosta ofanzivno ušli u utakmicu i pokazali da žele do gola što prije. Prvi je zaprijetio Tores u sedmoj minuti, ali jedan od defanzivaca Švajcarske šalje loptu u korner

Reprezentacija Španije danas je u odličnoj utakmici pobijedila Švicarsku nakon penala i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva.

Španci su dosta ofanzivno ušli u utakmicu i pokazali da žele do gola što prije. Prvi je zaprijetio Tores u sedmoj minuti, ali jedan od defanzivaca Švajcarske šalje loptu u korner.

Nakon kornera lopta se odbija do Đordija Albe koji je s nekih 18 metara šutirao, a lopta je na putu do mreže zakačila Zakariju i završila u mreži Švajcarske za 1:0. Bio je ovo već deseti autogol na Euru što je zaista nevjerovatno.

Španci su novu šansu imali u 25. minuti kada je Aspilikueta nakon kornera pokušao glavom, ali je Sommer odlično odbranio njegov udarac.

Do kraja prvog poluvremena Španci su imali posjed lopte, ali nekih izglednijih prilika nije bilo. Međuti, Švajcarci su zaigrali dosta bolje u drugom poluvremenu i uspjeli su da dođu do izjednačenja.

Švajcarska je prvu šansu na meču imala u 56. minuti kada je Rodrigez centrirao iz kornera, a najviši u kaznenom prostoru Španije bio je Zakaria koji je šutirao glavom, no lopta ide pored gola.

U 64. minuti nova odlična šansa za Švajcarsku. Nakon odličnog prodora Zuber je izašao ispred Unaija Simona i uspio da šutira, ali golman Španije brani njegov udarac.

No, samo četiri minute kasnije Švicarska je izjednačila na 1:1. Frojler je iskoristio veliku grešku odbrane Španije i dodao loptu za Shaćirija kojem nije bilo teško da s desetak metara loptu pošalje u gol za 1:1.

Međutim, u 77. minuti Švajcarska je ostala s igračem manje. Frejler je neoprezno faulirao Morena, a sudija Oliver odlučio mu je pokazati direktan crveni karton. Švajcarci su negodovali zbog te odluke, ali promjene nije bilo.

Ipak, Španija do kraja regularnog dijela utakmice nije uspjela da dođe do gola i pobjede, te je meč otišao u produžetke.

Španci su krenuli ofanzivno u produžecima. Prvu šansu imali su već u 92. minuti kada je Alba uposlio Morena koji šutira, ali lopta ide pored lijeve stative.

Samo nekoliko minuta kasnije Alba je odlično šutirao, ali Zomer sjajno brani njegov udarac i šalje loptu u korner. U 101. minuti nova velika šansa za ”crvenu furiju”, Moreno je imao zicer, ali Zomer ponovo spašava Švajcarsku.

Španci ponovo prijete dvije minute kasnije. Ojarzabal odlično šutira s nekih 16 metara, no Zomer sjajnom paradom ponovo brani.

Novu šansu vidjeli smo u 112. minuti, ovaj put pokušao je Olmo, ali ni on nije uspio da savlada Zomera koji je danas zaista odlično branio. Olmo je pokušao i minutu kasnije kada je šutirao s desetak metara, no lopta sada ide pored gola Švajcarske.

Španija je novu šansu imala u 118. minuti kada je lopta došla do Morena, ali Sommer brani i njegov udarac, te je ostalo 1:1. To je bila i posljednja šansa na ovoj utakmici i bilo je jasno da ćemo pobjednika saznati tek nakon penala.

Prvi penal izveo je Buskec i pogodio je stativu. Za Švajcarsku izvođač je bio Gavranović i pogodio za 1:0. Drugu seriju otvorio je Olmo koji sigurno pogađa za 1:1. Nakon njega loptu je uzeo Šar, ali Unai Simon to brani i vraća Španiju u meč.

Treći penal za Špance izveo je Rodri, no Zomer odlično brani. Za Švajcarsku je šutirao u trećoj seriji Akandži veoma loše i to Simon brani. Četvrtu seriju otvorio je Moreno i poslao loptu u rašlje za 2:1 u penal seriji za Španiju. Četvrti izvođač za Švajcarski tim bio je Vargas koji šalje loptu daleko iznad prečke i ostaje 2:1 za ”crvenu furiju”.

Peti izvođač za Španiju izveo je Ojarzabal koji pogađa i vodi Španiju u polufinale!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve