Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

EHF: Rukometašice izborile plasman na EP, ništa od baraža za rukometaše

EHF je odlučio da se neće igrati preostala četiri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a učesnici šampionata u Danskoj i Norveškoj, određeni su na osnovu plasmana sa posljednje smotre najboljih selekcija Starog kontinenta u Francuskoj 2018. godine

Crnogorske rukometašice izborile su plasman na Evropsko prvenstvo koje će u decembru biti održano u Danskoj i Norveškoj, dok muška selekcija neće biti u prilici da se bori za plasman na Svjetsko prvenstvo u Egiptu, u januaru naredne godine.

Lavice, Foto: Aniko Kovacs

To je zaključak Izvršnog odbora Evropske rukometne federacije (EHF), koji je na video konferenciji odlučio i da neće biti mečeva planiranih za jun, dok su preostala takmičenja odgođena ili otkazana.

EHF je odlučio da se neće igrati preostala četiri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a učesnici šampionata u Danskoj i Norveškoj, određeni su na osnovu plasmana sa posljednje smotre najboljih selekcija Starog kontinenta u Francuskoj 2018. godine.

Plasman na prvenstvo Evrope, pored Crne Gore, izborili su i Francuska, Rusija, Holandija, Rumunija, Švedska, Mađarska, Njemačka, Srbija, Španija, Slovenija, Poljska, Češka i Hrvatska.

Norveška i Danska su kao domaćini učesnici šampionata Evrope.

Žrijeb za grupnu fazu biće obavljen 18. juna u Beču.

Crna Gora je nakon dva odigrana kola kvalifikacija bila na diobi prvog mjesta u grupi 2 sa Mađarskom, koja je imala bolju gol razliku.

Otkazan je i baraž za Svjetsko prvenstvo rukometaša koji je trebalo da bude odigran u junu i u kojem je protivnik crnogorske selekcije trebalo da bude Češka.

Učesnici planetarne smotre određeni su na osnovu plasmana sa posljednjeg Evropskog prvenstva, koje je održano u januaru ove godine, a na kojem je Crna Gora zauzela 18. mjesto.

Putnici u Egipat su Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska.

Plasman su ranije obezbijedili Španija, Hrvatska i Norveška, kao tri prvoplasirane sa Evropskog prvenstva, kao i Danska kao aktuelni šampion svijeta.

U koordinaciji sa Svjetskom rukometnom federacijom (IHF) i njihovim pristupom u organizaciji prvenstava svijeta za igračice do 18 i 20 godina, donešena je i odluka o odgađanju svih takmičenja u mlađim kategorijama.

Evropsko prvenstvo B divizije za juniore, čiji je domaćin Crna Gora, biti održano u januaru naredne godine, umjesto u avgustu kako je prvobitno bilo planirano.

Konačna odluka o terminu Izvršni odbor donijeće u junu.

U saopštenju EHF-a navodi se da su odluke donešene u svjetlu pandemije virusa COVID-19 i nakon detaljnog monitoringa trenutne situacije, koja uključuje analizu vladinih mjera kao što su ograničenje putovanja i zabrana velikih takmičenja

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve