Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Budućnost dočekuje Mornar: Plavi žele da sačuvaju nepobjedivost u Morači

Prava provjera koliko su podgorički košarkaši uspjeli da se psihički i fizički oporave od evropskog napora, je danas u ''Morači'' protiv Mornara (17 časova). Istina, Barani su bez pobjede u ABA ligi, ali u Budućnosti vrlo dobro znaju da to ništa ne znači, da je Mornar u prošlosti često znao da ih porazi, i u trenutku kada su Podgoričani bili u boljoj formi

Budućnost je u naletu, u seriji od pet pobjeda, od kojih je posljednja protiv Valensije izvojevana u meču u kojem su Podgoričani biti u podređenom položaju tokom najvećeg dijela meča.

Takve pobjede dodatno podižu samopouzdanje, ali i dodatnu umaraju ekipu koja već dvije sedmice igra u ritmu srijeda – nedjelja, zbog obaveza na dva fronta (ABA liga i Evrokup).

Prava provjera koliko su podgorički košarkaši uspjeli da se psihički i fizički oporave od evropskog napora, je danas u ”Morači” protiv Mornara (17 časova). Istina, Barani su bez pobjede u ABA ligi, ali u Budućnosti vrlo dobro znaju da to ništa ne znači, da je Mornar u prošlosti često znao da ih porazi, i u trenutku kada su Podgoričani bili u boljoj formi.

Najsvježije sjećanje je iz sredine aprila u prošloj sezoni, kada je Budućnost, u pretposljednjem kolu ligaškog dijela ABA lige, poražena u Baru od Mornara nakon serije od 11 pobjeda u regionalnom takmičenju.

Mornar je tom pobjedom ostao u trci za plej-of (kasnije ga i obezbijedio), dok je Budućnost porazom ispustila prvo mjesto u plej-ofu, vjerovatno i titulu, s obzirom na to da su u finalu sa Crvenom zvezdom pobjede ostvarivali samo domaćini („crveno-bijeli“ su slavili 3:2 u pobjedama).

– Očekuje nas vrlo teška utakmica. Prije svega, kvalitet našeg protivnika nije u skladu sa trenutnom situacijom i pozicijom, u posljednja četiri meča imaju skor 2-2, s tim što su poraženi od evroligaša poslije vrlo dobre partije. U Beogradu su protiv FMP-a izgubili “na jednu loptu”. Nikako ne smiju da se potcijene i sigurno će u Podgoricu doći silno motivisani. Vjerovatno računaju i na naš umor, jer ćemo igrati petu utakmicu u dvije nedjelje. Imaju raznovrsnu spoljnu liniju, vrlo su šuterski potentni i agresivni. Moramo da iskontrolišemo njihove serije i budemo fokusirani tokom svih 40 minuta, ističe trener Budućnosti Aleksandar Džikić.

Budućnost Voli je bez poraza kod kuće u dosadašnjem toku sezone. U “Morači” su do sada redom padali FMP, Split, Igokea i Valensija.

– Nakon velike i bitne pobjede protiv Valensije, dočekujemo nezgodnu ekipu Mornara, koja do sada nema pobjedu u ABA ligi, ali je vezala dvije pobjede u FBA Evrokupu. Ali, crnogorski derbi je uvijek težak za igru, igramo na domaćem terenu i mislim da moramo biti koncentrisani i igrati na visokom nivou 40 minuta kako bi došli do još jedne pobjede”, smatra košarkaš Budućnosti, Petar Popović.

Plejmejker ”plavih” Igor Drobnjak ističe da skor od 0-5 u ABA ligi “ne odgovara, realno, kvalitetu Mornara”.

– Doći će maksimalno fokusirani i spremni na utakmicu, da se bore do kraja. Treba da odgovorimo na njihovu energiju i mislim da možemo da pobijedimo. Iz meča u meč igramo sve bolje, dižemo našu formu. Ali, smatram da ima još mnogo prostora za napredak. Imamo mnogo grešaka iz prethodnih utakmica koje treba da smanjimo, to je ključ za utakmicu sa Mornarom, kazao je Drobnjak.

Barani se nadaju lošem danu domaćina

Iako Mornar Barsko zlato dijeli posljednje mjesto na tabeli sa Splitom (skor 0-5), a Budućnost Voli je na diobi drugog mjesta (sa Crvenom zvezdom i FMP-om, uz skor 4-1), današnje gostovanje Barana u ”Morači” (17 sati) je proglašeno derbijem kola.

Meč je epitet derbija dobio više zbog “starih zasluga”, rivaliteta dva tima i rezultata prethodnih sezona, imajući u vidu da je “Ponos Bara” još bez trijumfa u regionalnom takmičenju.

Barani duel sa Podgoričanima dočekuju jači za šefa stručnog štaba Mihaila Pavićevića koji je zbog koronavirusa propustio prethodne četiri utakmice, a koje je vodio njegov pomoćnik Vaso Milović (po dvije pobjede i poraza).

– Nije nas ni ove godine mimoišao ovaj COVID, na početku prvenstva, kao i prošle godine. Na svu sreću, za sada prolazimo bez nekih većih zdravstvenih posljedica. Nadam se da će tako i ostati. Ispoštovao sam protokol izolacije i sve instrukcije ljekara, lagano se vraćam poslu, ističe Pavićević.

Trener barskog abaligaša biranim riječima govori o rivalu, ali i konstatuje uspon forme svog tima.

“Utakmica protiv Budućnosti ne dolazi u dobrom trenutku. Mi smo već od drugog poluvremena u Istanbulu u FIBA Evrokupu pokazali da podižemo igru i formu, da sve to bolje izgleda nego na početku prvenstva. Potvrda tih mojih riječi je i dobar rezultat koji smo ostvarili u Evropi, pobjede protiv dvije kvalitetne ekipe, kao i utakmica protiv Zvezde gdje smo do posljednjih pet minuta bili u egalu i “na loptu”. Sve to daje nam za pravo da kažemo da ekipa polako izlazi iz igračke krize a rezultatski to moramo da u ABA ligi što prije materijalizujemo. Nažalost, nije dobar trenutak za popravljanje rezultata. Idemo na noge ekipi koja je u jako dobroj formi, to je jedna od najkvalitetnijih i najiskusnijih ekipa u ligi što pokazuje igrama. Ali, ne možemo birati protivnike, dodaje Pavićević.

Ako do sada nije uspio da pobijedi u ABA ligi, Mornar je to uspio u Evropi, jer je u tri meča FIBA Evrokupa upisao dva trijumfa i poraz.

“Mi smo malo podigli igru tako da ćemo probati da pružimo što je moguće veći otpor Budućnosti i da eventualno iskoristimo njihov loš dan, pa da se nadamo iznenađenju. Najbitnija stvar jeste da je ekipa svjesna da može mnogo bolje, neki iugrači su već pokazali i to me raduje. Jednostavno, vjerujemo u ono što radimo. Rezultat u ovom trenutku nije dobar, ali duga je sezona. Nama je ove sezone prevashodni cilj da obezbijedimo opstanak, a sve što napravimo preko toga biće dobro. Kažem, nismo planirali da ovako počnemo sezonu, ali nismo jedina ekipa koja se susreće sa ovim problemom. Ove posljednje tri-četiri utakmice daju nam za pravo da se nadamo boljim danima, zaključio je Mihailo Pavićević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve