Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Džikić: Imamo razloga da budemo zadovoljni dosad ostvarenim

Poraz od Gran Kanarije (83:76) je zaslužen, jer je Budućnost vodila samo jednom na početku meča (3:0), a u nekoliko navrata je gubila i 19 razlike

Svakoj seriji dođe kraj, pa je tako završena i serija pobjeda košarkaša Budućnost Volija u ”Morači”, koja je trajala od 3. februara i poraza od Virtusa do izgubljene utakmice od Gran Kanarije u srijedu veče. Između ta dva poraza, ”plavi” su za 315 dana upisali 22 pobjede pred svojim navijačima.

Poraz od Gran Kanarije (83:76) je zaslužen, jer je Budućnost vodila samo jednom na početku meča (3:0), a u nekoliko navrata je gubila i 19 razlike. Buđenje u finišu meča, kada su ”plavi” prišli na pet razlike (81:76), bilo je kasno, pa su izabranici Aleksandra Džikića doživjeli drugi poraz u sedam mečeva u grupi B, od tima koji je do sada upisao sve pobjede u gostima (četiri).

Sa svega četiri pogođenje trojke iz 19 pokušaja, naspram 12 od 24 Gran Kanarije, teško da se moglo bolje protiv ekipe koja je i u ”Morači” umalo dostigla prosjek poena iz prethodne tri meča u gostima u Evrokupu (87,6). Ovom prilikom je zakazala i odbrana, jer je Budućnost do Gran Kanarije prosječno primala 70,5 poena, a rivalima nije dozvoljavala više od prosječnih 25,3 odsto uspješnosti šuta za tri poena, dvostruko manje nego što je to pošlo za rukom Gran Kanariji.

Na kraju, i devet skokova više (41-34) gostiju, posebno odnos ofanzivnih (15-9), govori da je Gran Kanarija bila svježija i spremnija, sa više energije za ovaj duel…

– Teška utakmica za nas. U nekim trenucima mislim da smo bili blizu, ali su oni ”zatvorili” utakmicu. Mi smo promašili otvorene udarce, oni nijesu i to je to – ističe trener Budućnosti Aleksandar Džikić, po kome je meč presudio broj ubačenih trojki.

Kobs mora da izdrži

Džastin Kobs je bio najefikasniji sa 18 poena, što je za 2,7 poena manje od prosjeka koji je imao do meča sa Gran Kanarijom. Na terenu je proveo najviše vremena u ekipi Budućnosti, nešto više od 32 minuta, a pošto nema zamjene na poziciji pleja (zbog povreda su van terena Igor Drobnjak i Petar Popović), jasno je da crnogorski reprezentativac ne može da ima potrebnu svježinu u svakom meču. Protiv Španaca je za dva šutirao 9-4, a već drugu uzastopnu utamicu nije pogodio trojku (istina, iz jednog pokušaja u oba slučaja). Na pitanje koliko Kobs može da izdrži ovakav ritam, Džikić je kratko odgovorio.

– Koliko mora.

Zbog situacije sa povredama Drobnjaka i Popovića, Budućnost traži i pleja, ali Džikić ističe ”da tu nema ništa novo ništa što bi mogao da podijeli sa medijima”. Iako je izgledalo drugačije, trener Budućnosti kaže da će se Drobnjak vratiti na teren prije Popovića, ali da, svakako, obojica neće zaigrati do kraja godine.

Zoran Nikolić je zaigrao protiv Gran Kanarije, iako je na prethodnom meču protiv Cibone, zbog povrede skočnog zgloba, morao van terena minut i po prije kraja treće četvrtine.

– Taman kada je ušao u neki ritam, Zoran je povrijedio stopalo. Protiv Gran Kanarije je igrao pod ljekovima. Nije nikakvo opravdanje za nas, ili za njega, ali je činjenica i nemam nikakav problem sa to podijelim sa vama, zato što je tačno.

Novi igrač u redovima ”plavih”, Domantas Tarolis je protiv Cibone odigrao četiri minuta, protiv Gran Kanarije je igrao četiri puta više. Upisao je dva penala sa linije penala i tri skoka.

– Doveli smo ga da dodamo jednog igrača. Tražili smo određeni tip igrača, on je bio jedno od rješenja. Tu je, mislim da neće odmoći. A koliko će da pomogne, zavisi od nas, zavisi i od njega. Ja ne znam kako se vi osjećate, ali ja mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone. Nije on došao da bude spasilac, došao je da pomogne i mislim da će u toj fazi da bude u redu. On je dobar momak, radan, dobar je atleta, i sa te strane će nam pomoći poslije onoga što je Vajli uradio. Jasno vam je da nijesmo planirali to.

Svako opasan, pa i Krka

U okolnostima u kojima se nalazi, Budućnost sa maksimalnim oprezom i pažnjom mora da pristupa svakom meču, pa tako i onom u subotu u ”Morači” protiv Krke, koja je u prošlom kolu kod kuće zamalo pobijedila Crvenu zvezdu.

– Naravno da je Krka opasna, svaki protivnik je opasan, tu nema nikakve dileme. Krka je prije nekoliko dana bila vrlo blizu da pobijedi evroligaša. Bilo bi neoprezno da računamo da su to ”sigurni bodovi”. Ja to stalno ponavljam, nije mi teško još jednom. Najopasnije su te ”štriklirane utakmice”. U rasporedu, stvarno, ne postoje takve utakmice – zaključio je Džikić.

Čeka se zeleno svjetlo doktora za Danila Nikolića

Navijače Budućnosti posebno interesuje kada bi Danilo Nikolić mogao da se vrati na teren. Džikić je kazao da se čekaju provjere u januaru i tada bi moglo da bude jasnije kada bi sjajni krilni centar mogao da počne sa punim treningom.

– Čekamo da se potpišu papiri da može da učestvuje na treningu sa kontaktom. On se kreće, dobro se osjeća, ali je u posebnom režimu. To je prosto tako i neće se promijeniti dok doktori ne daju zeleno svjetlo – rekao je Džikić.

Što se mene tiče, Vajli je rekao svoje

Džikić je posebnu emotivnu reakciju pokazao na temu Džejkoba Vajlija, pokazavši da je zatečen ”nestankom” Amerikanca sa pasošem Sjeverne Makedonije, koji je prije dvije sedmice samovoljno, bez dozvole kluba, otputovao za SAD, da rješava lične/porodične probleme. Klub je Vajlija suspendovao i Džikić nije imao novosti na tu temu.

– Nemam pojma, nijesam ja osoba sa kojom treba pričati o tome. Što se mene tiče, on je rekao svoje – rekao je Džikić, koji nije krio da ga je Vajli iznenadio tim gestom:

– Da, jako.

Upitan da li je Vajli pružio neko obrazloženje za svoj potez, Džikić je odgovorio:

– Nemam pojma, stvarno. Zar je bitno? Te stvari se ne rade. Naglašavam, ovo je moje privatno mišljenje, nije stav kluba. Da ne bude poslije zabune oko svega toga. Ja ne znam zašto je to uradio, šta ga je natjeralo, itd… OK, te stvari se dešavaju, malo smo bili iznenađeni, ali to je to, idemo dalje. Nema tu sad neke velike mudrolije, sad nam više fale Drobnjak i Popović, nego on. Ja tako osjećam kao trener, možda vi vidite drugačije. Ne kažem da je moj stav ispravan u potpunosti – rekao je trener ”plavih”.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve