Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Drama u F1: Ferstapen trijumfovao, Fetel na podijumu

Mladi Holanđanin je na stazi „Hokenhajm“ upisao drugu pobjedu ove sezone, a sedmu u karijeri, pošto se najbolje snašao u promjenljivim uslovima

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Njemačke, 11. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 koju je obeležio veliki broj incidenata.

Foto: Sportsnet.com

Mladi Holanđanin je na stazi „Hokenhajm“ upisao drugu pobjedu ove sezone, a sedmu u karijeri, pošto se najbolje snašao u promjenljivim uslovima.

Drugo mjesto pripalo je Sebastijanu Fetelu u Ferariju, posle starta sa posljednje pozicije, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso.

https://twitter.com/F1/status/1155495119048630274

Pored Ferstapenovog slavlja i Fetelovog postepenog napretka kako je trka odmicala, kao i iznenađujućeg podijuma za Kvjata, trku je obilježio i potpuni sumrak Mercedesa. Do polovine trke se činilo da bi Luis Hamilton i Valteri Botas mogli da ostvare dvostruki trijumf, ali umjesto toga njemački tim na svojoj stazi nije osvojio nijedan bod. Britanac je napravio veliku grešku u trenutku kada je svojim rivalima mogao da zada ključni udarac u borbi za pobjedu, dok je njegov timski kolega popustio kada je branilac titule bio daleko iza njega.

Velika nagrada Njemačke donijela je mnogo uzbuđenja i iznenađenja, a incidenti su se nizali kao na traci, dok je na stazi više puta bio period virtuelnog ili pravog vozila bezbjednosti. Zbog loših vremenskih uslova, direkcija trke je odlučila da ona krene iza bezbjedonsnog vozila, ali su vozači tražili da se trkaju, pa su i dobili standardni start. Vozači Mercedesa su najbolje krenuli, Ferstapen je posustao, ali je uspio brzo da ih sustigne, a činilo se da Šarl Lekler u Ferariju ima ritam kojim bi mogao do pobijedi.

Do tada je bezbjednosno vozilo već ponovo bio na stazi, a njegov novi izlazak izazvao je upravo mladi Monegašanin. I to je bio trenutak koji je najviše uticao na ishod trke, pošto je krug kasnije, dok je trka bila usporena na istom mjestu i Hamilton imao izlijetanje u kojem je oštetio prednje krilo i morao je u boks. To je omogućilo Ferstapenu da preuzme vođstvo kada je Botas otišao po nove pneumatike, a ispostavilo se da je na taj način mladi Holanđanin i prelomio trku jer do kraja niko nije mogao da ga ugrozi.

Tu nije bilo kraju uzbuđenjima jer je uslijedilo izletanje Nika Hilkenberga u Renou, koji je u tom trenutku bio u konkurenciji za podijum, a novi period bezbjednosnog vozila i odlasci u boks doveli su do toga da Lens Strol povede u bolidu Rejsing Pointa. To nije potrajalo dugo jer ga je Ferstapen brzo pretekao, a do kraja trke se mladi Kanađanin odlično držao, ali je morao da se zadovolji četvrtim mjestom. Do kraja trke viđena je i Botasova greška u trenutku kada je vodio borbu sa Kvjatom, koji se sjajno probio, a ona je dovela do toga da Mercedes prvi put od trke u Austriji prošle godine ne osvoji nijedan bod. Takođe je došlo i do kontakta između drugog vozača Red Bula Pjera Gaslija i Aleksandera Albona iz ekipe Toro Roso, iz kojeg je deblji kraj izvukao Francuz i ostao bez plasmana.

I dok je Ferstapen imao relativno mirnu trku od trenutka kada je preuzeo vođstvo, Fetel se tokom celog njenog toka probijao, a ključna preticanja izveo je u posljednjih pet krugova. Na taj način se na neki način iskupio za ono što se desilo prošle godine, kada je na „Hokenhajmu“ izleteo u trenutku kada se činilo da je na sigurnom putu do pobjede. Kvjat je takođe bio sjajan, a pohvale zaslužuju i Strol i Karlos Sains junior, koji je u Meklarenu zauzeo peto mjesto. Albon je bio šesti, ispred dvojca Alfa Romea Kimija Raikonena i Antonija Đovinacija, a osvajače bodova kompletirali su vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve