Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Djeluje mi da smo našli sistem koji nam odgovara

Bogdan Đurđić o pobjedi ,,ajkula'' nad svjetskim šampionom na turniru u Njemačkoj i formi pred EP u Splitu

Ohrabrujući trijumf nad svjetskim šampionom u posljednjoj provjeri pred Evropsko prvenstvo 29. avgusta u Splitu, daje nadu da bi ,,ajkule“ mogle daleko, a to znači da se umiješaju u borbu za medalju. Osvojili su je na posljednjem prvenstvu Evrope u Budimpešti, kada nijesu bili u najozbiljnijem krugu favorita, a nijesu u prvi plan ni pred nove obaveze. To, naravno, ne opterećuje, već rasterećuje mladu ekipu selektora Vladimira Gojkovića koja je prije dvije noći na turniru u Dizeldorfu, u meču sa Španijom, djelovala razigrano i napadački moćno.

– Uvijek je lijepo pobijediti na pripremnim turnirima. Španija je velika ekipa i igrala je u najjačem sastavu, tako da je njima i nama ovo bio dobra test i generalna proba pred prvenstvo Evrope. Zadovoljan sam kako smo odradili pripreme, posebno kako smo izgledali na tim utakmicama. U posljednju sedmicu ulazimo da odradimo još neke taktičke detalje i da se pripremimo malo fizički za ono što nas očekuje, a Evropsko prvenstvo se približilo. Još nekoliko dana je do prve utakmice, a tamo je sve moguće. Nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu dolaziti do samopouzdanja i igrati kako možemo, a to je najbitnije – kazao je Bogdan Đurđić koji je postigao gol za pobjedu nad Španijom.

Smjena generacije, neiskustvo, povrede, mnoga odsustva neki su od faktora nepredvidljive igre našeg tima. Upravo je jedan od glavnih zadataka, nakon Svjetskog prvenstva u Budimpešti, bio taj da se smanji broj ,,praznih minuta“.

– Svakako ima dosta oscilacija, pogotovu ih je bilo na SP. Dali smo sve od sebe da te periode loše igre svedemo na što manji broj minuta. To znači da nijesmo dugo bez gola i da, jednostavno, igramo vaterpolo tokom cijelog meča. Upravo nam je to bio jedan od taktičkih fokusa. Vidjećemo na EP kako ćemo da izgledamo, a lično mi djeluje da smo našli sistem igre koji nam odgovara. Svakako, kad bi te periode sveli na minimum, iako trenutno ne znam koji je to minimum, mogli bismo sa svima da igramo. Ne najavljujemo ništa senzacionalno, ali može se dobro ući na turnir. Treba da se fokusiramo na Gruziju koja nas je namučila u Budimpešti i onda ćmo vidjeti da li smo naučili neke stvari – jasan je Đurđić.

U grupnoj fazi ,,ajkule“ očekuje izazov protiv Italije. Svjetski vicešampion je uvijek u borbi za visok plasman, a upravo će ovaj duel pokazati koliko su blizu ili daleko od same završnice.

– Italija je ekipa koja uvijek pretenduje na najveći plasman. Nakon te dvije utakmice, ako dobro sve prođe, taj meč će odlučivati za prvo mjesto u grupi. Pobjeda nad velikim rivalom svakoj ekipi donosi veliku motivaciju i značajno samopuzdanje. Ali Italija mi nije trenutno u prvom planu, jer razmišljam o prvim utakmicama.

Pozitivno je govorio Đurđić o mladim igračima koji su u Budimpešti pokazali da imaju talenat, ali klasa se jedino može razbuditi kroz utakmice na velikim reprezentativnim i klupskim takmičenjima.

– Imamo zanimljive mlade igrače koji su tu sa nama zato što su zaslužili da budu. Imaju kvalitet koji je dobar za njihove godine, talentovani su, a najbitnije je da kroz takmičenja dolaze do iskustva. Odradili su vrhunski duge i teške pripreme i siguran sam da su spremni za ono što nas čeka i očekuje u budućnosti.

A koliko olakšava posao to što ,,ajkule“ nijesu u samom vrhu favorita?

– Kada igrate za Crnu Goru očekujete od sebe i ekipe da idete ka vrhu. Ne idemo u takmičenja eto tako ili da se zadovoljimo četvrfinalom. Idemo da probamo da pobijedimo sve. Trenutno zbog posljednjih rezultata nijesmo u prvom krugu

favorita, ali dobro, mislim da je to čak pozitivno za ovu ekipu. Može da rastereti, prije svega, mlađe igrače. Mislim da bismo dosta toga riješili ulaskom u četvrtfinale, jer u takvoj situaciji tražili bismo prolaz u borbu za medalju – poručio je Đurđić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve