Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Dijamant Filip Radović: Cetinjski prkos, vojvođanska smirenost, svjetska klasa

Redovni posjetilac pobjedničkih postolja odlučio je da tradiciju ne prekida ni na najvećoj sceni, na kojoj se pojavio prvi put, kao dvadeset jednogodišnjak, i to kao igrač iz vrha svjetske rang liste

Sa samo 15 godina osvojio je medalju na Evropskom prvenstvu, sa 17 odbranio bronzu, sa 19 kolekciji odličja dodao srebro sa kontinentalnog šampionata, te bronzu u ekipno

Redovni posjetilac pobjedničkih postolja odlučio je da tradiciju ne prekida ni na najvećoj sceni, na kojoj se pojavio prvi put, kao dvadeset jednogodišnjak, i to kao igrač iz vrha svjetske rang liste.

Filip Radović, stonotenisko čudo iz Cetinja, grada-heroja, momak kojem pripada sadašnjost i budućnost, podario je Crnoj Gori još jedan herojski nastup – osvojio je bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

– San mi je samo da se kvalifikujem na Paraolimpijske igre, a o rezultatu je još rano da se govori – predočio nam je Radović krajem 2017. svoje sportske ambicije.

To što se u Tokiju prvi put našao na najvećoj smotri sportista sa invaliditetom (njegov je nedostatak lijeve šake) nije značilo da je rano da se ,,puca“ na visoko.

Karakterom klesanim pod Orlovim kršem u ,,radionici“ Čeda Damjanovića, sa samopouzdanjem visokim i gordim kao Lovćen, a smirenošću karakterističnom za vojvođansku ravnicu gdje se obreo sa 14 godina i počeo saradnju sa Nikolajem Lupuleskuom, naš Fika je ušao u istoriju.

Juče je u Tokiju izgubio polufinalni meč od Poljaka Patrika Čojnovskog 3:1 (13:11, 9:11, 11:4 , 11:9), ali je plasmanom među četiri najbolja obezbijedio prvo odličje za Crnu Goru na Paraolimpijskim igrama ikad.

Prethodno je u četvrtfinalu klase S10 (najjače od svih) pobijedio Austrijanca Kristijana Gardoša 3:1 (11:8, 11:8, 12:14, 11:8).

– Mnogo sam srećan kako sam odigrao i način na koji sam odradio sve mečeve. Na putu do medalje pobijedio sam dvojicu stonotenisera koje do sada nijesam pobjeđivao. To su Kinez Lian Hao i Austrijanac Kristijan Gardoš – kazao je Radović.

Radović je pružio sjajan otpor Čojnovskom, najboljem igraču planete, zlatnom sa POI iz Londona 2012, srebrnom iz Rija 2016, višestrukom evropskom i svjetskom šampionu.

Deset godina stariji Poljak je dobio prvi set na razliku (13:11), što je bila inicijalna kapisla da kod dobroćudnog Cetinjanina proradi vulkan samopouzdanja i da apsolutnom favoritu uzvrati u drugom dijelu – 11:9.

Čojnovski, koji je u mladosti zadobio povredu nožnog zgloba, ipak je previše jak da bi izgubio dva seta zaredom, pa je u trećem slavio čak 11:4.

Filip je, s druge strane, previše talentovan da bi glatko gubio meč, pa je reagovao u četvrtom setu, vodio četiri razlike, ali je Poljak uspio da preokrene i uđe u finale.

– Imao sam šanse da meč odvedem u peti set, ali on je u odlučujućim trenucima pokazao zašto je igrač broj 1 i zašto je bolji od svih nas. Zadovoljan sam kako sam odigrao taj meč i kakav sam otpor pružio – rekao je Radović, koji je takmičenje u grupi završio kao prvoplasirani pobjedama protiv Džoela Koglana iz Australije 3:1, Kineza Liana Haoa 3:2 i Nigerijca Alabija Olufemija 3:0.

Čojnovski je u četvrtfinalu eliminisao drugog našeg predstavnika Luku Bakića 3:0 (11:8, 11:5 i 11:4).

Radović i Bakić nijesu rekli posljednju riječ u Tokiju. Čeka ih nastup u ekipnoj konkurenciji i šansa za novi sjajan učinak.

– Startujemo 31. avgusta, nadam se da ću se pripremiti još bolje, sanirati povredu prepone i da ćemo pružiti dobre partije – rekao je Radović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve