Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija FSCG na seminaru u Danskoj

Na specijalističkom seminaru pod nazivom Coach Education Fitness for Football, osim zemlje domaćina i naše, učestvovale su i delegacije Finske, Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana, Litvanije i Islanda

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor dr Niko Raičković, sekretar i edukator Boris Ljutica i kondicioni trener i instruktor Nikola Vukčević, boravila je od 28. do 30. marta u Kopenhagenu, na seminaru edukacije i usavršavanja edukatora trenera, sa posebnim akcentom na fizičku pripremu u fudbalu, u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), saopšteno je iz Fudbalskog saveza.

Na specijalističkom seminaru pod nazivom Coach Education Fitness for Football, osim zemlje domaćina i naše, učestvovale su i delegacije Finske, Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana, Litvanije i Islanda.

Prestižni seminar bio je koncipiran kao interakcija i razmjena iskustava između delegacija, teorijskih i praktičnih zadataka kao i velikog broja radionica koje se tiču fitnesa u fudbalu, gdje je naša delegacija dala značajan doprinos u vidu diskusija i prezentacija. Na seminaru su se posebno elaborirale teme iz ugla edukatora trenera o značaju i implentaciji fitnesa kroz edukaciju na UEFA licencama ,,C“, ,,B“, ,,A“ i ,,Pro“, koju nam je prezentovao direktor CET FA Danske Kenet Heiner Meler, kao i vodeći ekspert i naučnik sa Univerziteta sportske medicine u Kopenhagenu iz oblasti kondicije Dr Jesper Andersen. Kris Barns, UEFA ekspert za fitnes, govorio je o značaju monitoringa opterećenja i koliko je bitna sama preciznost i tačnost podataka u programiranju i planiranju periodizacije mikrociklusa treninga. Značajnu temu o biološkom i hronološkom razvoju mladih igrača predstavio je UEFA ekspert Dr Verner Helsen, koji dolazi iz Centra za edukaciju trenera FS Belgije. U dijelu praktičnog rada na terenu, danska delegacija je sa U-17 timom realizovala trening, gdje je akcenat bio na vježbama u visokom aerobnom režimu, kao i vježbama u anaerobnom laktatnom režimu, a sve delegacije su imale zadatak da navedene vježbe isprate iz svih aspekata (kondicionih, tehničkih, taktičkih kao i sam trenerski rad u treningu).

Drugog dana seminara, u ime delegacije CET FSCG, direktor Dr Niko Raičković i sekretar i edukator centra Boris Ljutica predstavili su učesnicima seminara relizovani program Nacionalne fitnes licence, kao jedan od prvih kondicionih programa koji je realizovan u regionu, a kao i primjer impementacije fitnesa u fudbal, fitnes trener FK Budućnost Nikola Vukčević predstavio je rad kondicionog trenera kroz seniorski i omladinski fudbal.

Posljednjeg dana seminara, selektor ženskog ,,A“ tima Danske Lars Sondergard se osvrnuo na kondicioni rad u njihovom najboljem ženskom timu, dok su Dr Jesper Levin Andersen i Dr Tina Tea Nilsen, profesori sa Univerziteta sportske medicine u Kopenhagenu, posebno istakli značaj fitnesa kroz novu UEFA ,,C“ licencu u piramidi edukacije trenera.

Zaključci sa seminara odnose se na različite probleme i situacije sa kojima se susreću treneri u zemljama učesnicama u prostoru fizičke sposobnosti, kao i mogućnosti za unaprjeđenje istog segmeta u sklopu integrisanog fudbalskog treninga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve