Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Dejan Lazović o stanju u vaterpolu: Ne ulažemo ništa, bez lige nema reprezentacije

Osmo mjesto ,,ajkula'' nije ni uspjeh, ni neuspjeh, predstavlja realnost: činjenica je da je mlada ekipa Vladimira Gojkovića – od svih selekcija koje su u glavnom gradu Mađarske bile bolje plasirane od nje – bolja ili po kvalitetu izjednačena samo sa Sjedinjenim Američkim Državama

Deset dana po završetku Svjetskog prvenstva, utisak o nastupu crnogorskih vaterpolista nije se (bitno) promijenio.

Osmo mjesto ,,ajkula“ nije ni uspjeh, ni neuspjeh, predstavlja realnost: činjenica je da je mlada ekipa Vladimira Gojkovića – od svih selekcija koje su u glavnom gradu Mađarske bile bolje plasirane od nje – bolja ili po kvalitetu izjednačena samo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Osmo mjesto nije nešto što nas generalno zadovoljava, ali s druge strane, cilj je bio plasman u četvrtfinale i u tom dijelu možemo biti zadovoljni jer smo ispunili očekivanja. Istina, uz malo muke protiv Gruzije u grupi i Japana u osmini finala, ali to je normalna situacija i proces koji mora da prođe sigurno najmlađa ekipa na svijetu, kakva je naša. Imali smo četiri debitanta na velikim takmičenjima, kao i igrače koji su tek drugi put u ozbiljnijoj ulozi na velikoj sceni. Prošli smo grupu, što je bilo najbitnije, kasnije igrali sa Španijom – koja je potom postala prvak svijeta – i pružili dobru partiju – priča za Pobjedu golman Dejan Lazović, koji će naredne sedmice nastaviti rad s nacionalnim timom.

Što nam nedostaje?

Četvrtfinalni okršaj s ,,crvenom furijom“ odredio je tok šampionata za ,,ajkule“. Natjerali su velikog favorita da drhti do kraja, a kad su propustili šansu za najveće iznenađenje na šampionatu – psihološki su se ,,ispraznili“ i izgubili od Srbije i Mađarske u razigravanju od petog do osmog mjesta.

“Istina je da su Španci vodili sve vrijeme, ali borili smo se, imali šut da meč odvedemo u peterce, međutim, nije nam se dalo. Odigrali smo kvalitetno protiv prvaka svijeta i veoma mi je drago zbog mlađih igrača što su vidjeli da mogu da se nose s takvim selekcijama, ali i da je svakom od njih potreban individualni rad, da se usavršavaju i iz sebe izvuku maksimum za stvari koje će ih čekati u budućnosti”, ističe Lazović, jedan od samo tri igrača u našoj reprezentaciji koji broje četvrtu deceniju života.

,,ajkule“ su dolazile u dobre pozicije za šut, ali je realizacija bila loša. Razlog – nedostatak kvaliteta, neiskustvo ili nešto treće, a Lazović iz svega izvlači suštinu.

“Psihološki pritisak je sigurno postojao. Utakmice za koje se kaže da su unaprijed dobijene je najteže igrati. Nemate drugi izbor osim pobjede, a nije je lako ostvariti u današnjem vaterpolu jer se mnogo reprezentacija ,,podiglo“, mnogo zemalja ulaže, pa i ta Gruzija nekoliko godina ima predstavnika u Ligi šampiona, gro igrača je u Dinamu iz Tbilisija, dugo su zajedno, dok mi ne ulažemo ništa. Da ne pričamo o onome što rade Španci, Italijani, Grci, Mađari, Hrvati kroz Jug…”, podsjeća Lazović.

“Svi oni daju mnogo vaterpolista svjetskog renomea, a ključno je što su uglavnom svi ti igrači okupljeni u jednom ili dva kluba. To je ono što pravi razliku – igranje na visokom nivou tokom cijele sezone, a što se prenosi na reprezentaciju. Mi imamo problem što nam timovi ne ostaju dugo na evropskoj sceni i onda se igrači u reprezentaciji prvi put susreću s ozbiljnim protivnicima. Za te nedostatke nijesu krivi naši igrači. Zbog budućnosti našeg vaterpola tome mora da se posveti pažnja, bez dobre lige i dobrih klubova nema dobre reprezentacije. To je realnost”, pogađa iskusni golman srž problema.

,,Ajkule“ su u duelima s najtežim rivalima pokazale da ipak nijesu daleko od reprezentacija prve klase.

“Odigrali smo dva dobra meča – protiv Mađara koji su bili prvi favoriti, pa ste vidjeli kako su prošli (sedmo mjesto, prim. aut), i protiv Španaca koji su posljednjih četiri, pet godina išli do kraja maltene na svakom takmičenju i sad im se vratilo za sve poraze u završnicama. Izgubili smo od njih, ali vidjelo se da imamo kvalitet da se nosimo, da uz naporan rad u narednim godinama možemo biti spremni za sve izazove”, istakao je Lazović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve