Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Daily Mail: Ovo je samo početak. Liverpul će dominirati godinama

Klopovi momci su na fascinantan način izdominirali Premijeršipom ove sezone, a Klop je u renesansi kluba s Anfielda nakon evropske donio i toliko željenu titulu šampiona Engleske. Kad je došao u klub 2015. godine, Nijemac je obećao da će Liverpul u četiri godine osvojiti neki veliki trofej

Pobjedom Čelsija protiv Sitija 2:1 Liverpul je sinoć i matematički sedam kola prije kraja osigurao 19. naslov šampiona Engleske, prvi nakon tačno 30 godina čekanja.

Liverpul proslava titule, Foto: Tanjug/Ap

Nakon što je jučerašnja utakmica završila, ulicama Liverpula razlile su se hiljade oduševljenih navijača koji su bakljama i pjesmom slavili prvi naslov šampiona od kada je osnovana Premijer liga.

Klopovi momci su na fascinantan način izdominirali Premijeršipom ove sezone, a Klop je u renesansi kluba s Enfielda nakon evropske donio i toliko željenu titulu šampiona Engleske. Kad je došao u klub 2015. godine, Nijemac je obećao da će Liverpul u četiri godine osvojiti neki veliki trofej.

“Ne bude li tako, odlazim u Švajcarsku”, poručio je.

Godine 2016. doveo je Liverpul do finala Lige Evrope, 2018. do finala Lige šampiona, da bi prošle godine osvojio LŠ, a titula mu je u prvenstvu izmaknula za bod, iako ih je osvojio čak 97. Savršenu formu s kraja prošle sezone Liverpul je pokazao i u ovoj u kojoj je već nakon 15-ak kola bilo jasno da Siti nema previše šanse.

Engleski mediji puni su hvalospjeva za sve što je Klop napravio za Liverpul od kada je došao, a Daily Mail je nakon potvrde titule objavio pet stvari zbog kojih će Liverpul dominirati Engleskom, a možda i Evropom još godinama.

Iako se nagađalo da možda neće produžiti ugovor, koji mu je isticao 2022. godine, Klop je u decembru produžio ugovor s Liverpulom. Prema novom ugovoru, po kojem zarađuje osam miliona funti po sezoni, trebao bi ostati u Liverpulu do 2024. godine što bi ga učinilo najdugovječnijim trenerom od vremena legendarnog Boba Pejslija.

Nakon što je prošle sezone osvojio Ligu šampiona, američki vlasnici ponudili su mu praktički bjanko ugovor kako bi ga zadržali na Enfieldu. Klop je malo pričekao da vidi kako će se sezona odvijati i kad je vidio da mu je ekipa još bolja nego što je bila par mjeseci ranije, odlučio je produžiti ugovor.

Igrači Klopa obožavaju i ističu ga kao najzaslužnijeg za preporod slavnog kluba. Svjesni su toga i igrači ostalih klubova pa je Klop dobio bogati ugovor jer je postao glavni magnet igračima za dolazak na Enfild.

https://twitter.com/thisisanfield/status/1276268935621607426?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1276268935621607426%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fmondo.rs%2FSport%2FFudbal%2Fa1341169%2FLiverpul-osvojio-titulu-slavlje-na-ulicama-Jirgen-Klop-Robi-Fauler-Rafa-Benitez-Fernando-Tores.html

Ključ dugogodišnje dominacije leži u zadržavanju kostura ekipe. Svi veliki klubovi poput Mančester junajteda i Reala godinama su zadržavali svoje najbolje igrače i nudili im velike ugovore. To je napravio i Liverpul u kojemu je jedini važan igrač kojemu ugovor ističe sljedećeg ljeta Žoržinjo Vajnaldum.

Nego za očekivati je da će ga Holanđanin produžiti baš kao što su u zadnjih godinu dana učinili Salah, Van Dajk, Mane, Firmino, Fabinjo, Kejta. Svima njima postojeći ugovor ističe tek 2023. godine i, iako to nije garancija da će ostati, Liverpul se pokazao kao klub koji sjajno planira.

Pogledamo li dalje u budućnost, do 2024. ugovore imaju Aleksander-Arnold, Robertson, Gomez i Alison čime je Liverpul osigurao praktički čitavu sadašnju momčad na sljedeće tri ili četiri godine.

Ogroman broj utakmica veliki je teret za svaku ekipu pa tako i Klopovu i neophodno će biti barem poduplati sve pozicije kako rezultati ne bi patili u slučaju povreda.

Tu Klop može računati na niz igrača koji dolaze iz omladinske škole i koji su se već oprobali u profesionalnom fudbalu. Tri su klinca od kojih se na Enfieldu puno očekuje. Sjajni 19-godišnjak Kurtis Džons, inače rođen u Liverpulu, može igrati na praktično svim pozicijama u veznom redu, a navijači su ga već upamtili po sjajnom golu Evertonu u trećem kolu ovogodišnjeg FA kupa.

Tu je i Neko Wilijams, perspektivni desni bek koji će morati grijati klupu Aleksander-Arnoldu, ali od njega očekuju da će kroz sezonu ili dvije redovno moći odmarati ponajboljeg desnog beka na svijetu. Wilijams je igrao u zadnjoj utakmici protiv Kristal Palasa i već je pokazao da je spreman za fudbal na najvećem nivou.

Još jedan Liverpulov dragulj je Harvi Eliot, najveći talent u klubu koji može igrati i na desnom i na lijevom krilu. Strašno je brz, odličan je tehničar i od njega se očekuje da u ekipi, za sada, preuzme ulogu Kserdana Šaćirija koji najvjerojatnije odlazi ovog ljeta.

Liverpulova omladinska škola je trenutno odvojena od kampa prve postave, ali Klop insistira da sve bude na jednom mjestu. Stoga su šefovi kluba odlučili investirati 50 miliona funti u gradnju novog trening centra koji je trebao biti spreman za sljedeću sezonu, ali je koronavirus odgodio otvaranje.

Užurbano se radi da bi sve bilo spremno, a kad bude završen, Liverpulov kamp u Kirkbiju bit će najmoderniji u Evropi. Prostire se na 9200 kvadratnih metara, a trenerima i igračima na raspolaganju su desetine terena, dvije ogromne teretane, velika dvorana, bazeni, kompleks za hidroterapiju i centar za rehabilitaciju.

U kampu će biti i klupska televizija, organizovat će se pres konferencije, a Liverpul će prvi put u svojoj istoriji na istom mjestu imati akademiju i trening centar prvog tima. Glavna ideja je da seniori provode vrijeme s juniorima, upoznaju ih i tako im olakšaju tranziciju u seniorsku ekipu.

Liverpul je prije krize s koronavirusom praktički dogovorio transfer Tima Vernera za 65 miliona eura, ali kad je postalo jasno da će klubovi imati golemih finansijskih problema, Liverpul se povukao iz tog posla. Oprezni američki vlasnici nijesu željeli rizikovati plaćanjem takvog transfera (i ogromnog Vernerovog ugovora) u vrijeme kad nijesu bili sigurni što budućnost nosi.

Vlasnik Fenway Sports Group je omogućio Klopu ogromne transfere poput Van Dajka i Alisona, ali Amerikanci paze da se novac ne razbacuje i da se ne gomilaju skupi igrači od kojih nema puno koristi. Zato je Liverpul u ovu sezonu ušao s praktički nepromijenjenim sastavom jer jednostavno nije bilo potrebe za prevelika ulaganja.

Ključan čovjek u klubu je sportski direktor Majkll Edvards koji radi sjajan posao. Liverpul je 2019. godinu završio s 42 miliona funti čiste dobiti, iako su troškovi bili čak 223 miliona funti. Nešto će ovog ljeta morati potrošiti jer klub napuštaju Lalana, Šaćiri i Lovren, ali divljanja s transferima, kao što je radio Mančester Siti, neće biti.

U međuvremenu su Amerikanci dogovorili Nike kao novog tehničkog sponzora i ta tvrtka će godišnje Liverpulu donijeti čak 70 milijuna funti. Liverpul je finansijski sjajno organizovan klub i gotovo čitav budžet je svake godine osiguran bez ikakvih dubioza ili problema s financijskim fer-plejom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve