Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Čudan osjećaj: Nikad bliža kući, a nikad veća želja da bude sa svojima

Primjer crnogorske košarkašice Bojane Kovačević definitivno je nesvakidašnji. Nakon prave peripetije da otputuje iz Španije, koja je među najugroženijim zemljama zbog pandemije korona virusa, uspjela je da se vrati u svoju domovinu, ali još čeka da bude sa svojom porodicom

Nakon izvjesnog vremena kada ste daleko od porodice i u drugoj zemlji, na drugom kontinentu, sasvim je normalno da proradi nostalgija.

Škerović, Pašić i Kovačević, Foto: Reprezentacija.me

Sportisti se sa tim nose dobro, jer im je normalno da veći dio godine zbog obaveza budu daleko od kuće, pa i najbližih. Ali primjer crnogorske košarkašice Bojane Kovačević definitivno je nesvakidašnji. Nakon prave peripetije da otputuje iz Španije, koja je među najugroženijim zemljama zbog pandemije korona virusa, uspjela je da se vrati u svoju domovinu, ali još čeka da bude sa svojom porodicom.

Iako ih dijeli svega petnaestak kilometara želja, čini se, nikad nije bila jača. Naime, Bojana je po dolasku u Crnu Goru smještena u Institut “Simo Milošević” u Igalu, a s obzirom da živi u Bijeloj, praktično je na korak od kuće, ali za sada još daleko od zagrljaja voljenih…

“Sve je ovo jako čudno. Iskrena da budem period u karantinu ne pada mi baš najlakše, jer su i u Španiji bile drastične mjere, gdje je moglo samo da se ode do prodavnice. Zbog svega sada samo brojim dane do kraja ovog karantina i da se sve završi da mogu da budem sa porodicom, da izađem da prošetam pored mora i naravno da uzmem loptu u ruke”, gotovo u jednom dahu ispričala je na početku priče za Arenu Bojana Kovačević.

Činjenica da je jako blizu kuće, a da je opet daleko od svog doma teško joj pada, ali i to gleda sa pozitivne strane.

“Budući da su na 15 minuta od mene moji svakog dana dođu, gledam ih sa balkona, pričamo i tako pokušamo da budemo praktično zajedno. Upravo oni mi i čine ovaj boravak lakšim”, kaže Bojana.

Bojana je bila član mlade reprezentacije kod selektora Željka Vukićevića, koji joj je bio trener i u ekipi Lovćena. Kovačević je zatim nastavila karijeru da gradi u Španiji, igrala je u ekipi ADBA Alaveš, gdje je sticala iskustvo, a ove sezone nastupala je za ekipu Sant Adrie, koja je do momenta prekida šampiona bila lider u španskoj drugoj ligi. A upravo Španija bila je među najugroženijim zemljama u Evropi pogođenim korona virusom.

“Mislim da će Španiji trebati duži period da se oporavi. Došla sam čim se otvorio aerodrom u Dubrovniku, a to je sve išlo preko naše Ambasade u Madridu i želim ovim putem da im se zahvalim na tome, jer su pokazali jaku inicijativu za svoje građane”, naglašava Kovačević.

Bojana je upravo u Španiji mnogo napredovala i baš zbog toga dalji planovi bez obzira na sve vezani su joj za tu zemlju.

“Španija je za mene kao druga kuća. Baš mi prija život i košarka u toj zemlji. Planovi za narednu sezonu su da ostanem u Španiji, mada za sada ne mogu govoriti o detaljima, dok to ne bude sve dogovoreno.”

Nakon što je dobila poziv od selektora Momira Milatovića za turnir u Kini, bila je i u viziji selektora Roberta Injigesa. Igrala je prijateljski meč protiv Katalonije, a bila je i dio tima koji je izborio u kvalifikacijama vizu za Eurobasket. Našla se na spisku i kod Jelene Škerović, koja je imala veliko povjerenje u nju. Bojana je bila startni centar na svim mečevima Crne Gore tokom ovog ljeta prvo na Igrama malih zemalja Evrope, a zatim i na mečevima protiv BiH i Njemačke, gdje je i dokazala da zaista posjeduje potencijal, a zatim je i prvi put nastupala za Crnu Goru na Eurobasketu.

“U Španiji to smatraju velikim uspjehom što sam igrala na prvenstvu Evrope i naravno to je veliku plus i nešto čime se ponosim, pogotovo to se može primijetiti kod mlađih generacija kada mi priđu i onda sa divljenjem me pitaju kako je to igrati na Evropskom prvenstvu | protiv velikih igračica i žele da znaju kakav je osjećaj na tako velikoj sceni braniti boje svoje zemlje”, kaže Bojana.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve