Nakon izvjesnog vremena kada ste daleko od porodice i u drugoj zemlji, na drugom kontinentu, sasvim je normalno da proradi nostalgija.

Škerović, Pašić i Kovačević, Foto: Reprezentacija.me

Sportisti se sa tim nose dobro, jer im je normalno da veći dio godine zbog obaveza budu daleko od kuće, pa i najbližih. Ali primjer crnogorske košarkašice Bojane Kovačević definitivno je nesvakidašnji. Nakon prave peripetije da otputuje iz Španije, koja je među najugroženijim zemljama zbog pandemije korona virusa, uspjela je da se vrati u svoju domovinu, ali još čeka da bude sa svojom porodicom.

Iako ih dijeli svega petnaestak kilometara želja, čini se, nikad nije bila jača. Naime, Bojana je po dolasku u Crnu Goru smještena u Institut “Simo Milošević” u Igalu, a s obzirom da živi u Bijeloj, praktično je na korak od kuće, ali za sada još daleko od zagrljaja voljenih…

“Sve je ovo jako čudno. Iskrena da budem period u karantinu ne pada mi baš najlakše, jer su i u Španiji bile drastične mjere, gdje je moglo samo da se ode do prodavnice. Zbog svega sada samo brojim dane do kraja ovog karantina i da se sve završi da mogu da budem sa porodicom, da izađem da prošetam pored mora i naravno da uzmem loptu u ruke”, gotovo u jednom dahu ispričala je na početku priče za Arenu Bojana Kovačević.

Činjenica da je jako blizu kuće, a da je opet daleko od svog doma teško joj pada, ali i to gleda sa pozitivne strane.

“Budući da su na 15 minuta od mene moji svakog dana dođu, gledam ih sa balkona, pričamo i tako pokušamo da budemo praktično zajedno. Upravo oni mi i čine ovaj boravak lakšim”, kaže Bojana.

Bojana je bila član mlade reprezentacije kod selektora Željka Vukićevića, koji joj je bio trener i u ekipi Lovćena. Kovačević je zatim nastavila karijeru da gradi u Španiji, igrala je u ekipi ADBA Alaveš, gdje je sticala iskustvo, a ove sezone nastupala je za ekipu Sant Adrie, koja je do momenta prekida šampiona bila lider u španskoj drugoj ligi. A upravo Španija bila je među najugroženijim zemljama u Evropi pogođenim korona virusom.

“Mislim da će Španiji trebati duži period da se oporavi. Došla sam čim se otvorio aerodrom u Dubrovniku, a to je sve išlo preko naše Ambasade u Madridu i želim ovim putem da im se zahvalim na tome, jer su pokazali jaku inicijativu za svoje građane”, naglašava Kovačević.

Bojana je upravo u Španiji mnogo napredovala i baš zbog toga dalji planovi bez obzira na sve vezani su joj za tu zemlju.

“Španija je za mene kao druga kuća. Baš mi prija život i košarka u toj zemlji. Planovi za narednu sezonu su da ostanem u Španiji, mada za sada ne mogu govoriti o detaljima, dok to ne bude sve dogovoreno.”

Nakon što je dobila poziv od selektora Momira Milatovića za turnir u Kini, bila je i u viziji selektora Roberta Injigesa. Igrala je prijateljski meč protiv Katalonije, a bila je i dio tima koji je izborio u kvalifikacijama vizu za Eurobasket. Našla se na spisku i kod Jelene Škerović, koja je imala veliko povjerenje u nju. Bojana je bila startni centar na svim mečevima Crne Gore tokom ovog ljeta prvo na Igrama malih zemalja Evrope, a zatim i na mečevima protiv BiH i Njemačke, gdje je i dokazala da zaista posjeduje potencijal, a zatim je i prvi put nastupala za Crnu Goru na Eurobasketu.

“U Španiji to smatraju velikim uspjehom što sam igrala na prvenstvu Evrope i naravno to je veliku plus i nešto čime se ponosim, pogotovo to se može primijetiti kod mlađih generacija kada mi priđu i onda sa divljenjem me pitaju kako je to igrati na Evropskom prvenstvu | protiv velikih igračica i žele da znaju kakav je osjećaj na tako velikoj sceni braniti boje svoje zemlje”, kaže Bojana.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve