Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora blizu plasmana na EP: Lavovi se pitaju

Ako Crna Gora večeras (od 18 sati) pobijedi Švedsku plasiraće se na prvenstvo Evrope. Ako momci selektora Zorana Roganovića dođu do boda scenario se ne mijenja, čak ni zbog poraza. U nedjelju, posljednjem kolu, moraju makar bod da osvoje protiv Rumunije da bi sa drugog mjesta putovali u Mađarsku i Slovačku

Poslije poraza od Rumunije u novembru prošle godine djelovalo je da je pred rukometašima Crne Gore težak put ka Evropskom prvenstvu. Ali se sve promijenilo u martu kada je Kosovo dva puta iznenadilo Rumune i potpuno promijenilo situaciju u Grupi 8.

Zbog toga su ”lavovima” tri boda bila potrebna iz duela sa Kosovom i Rumunijom – prvi dio su obavili u Prištini – slavili 27:22, pa je situacija pred posljednja dva kola čista. Odnosno, matematika je jasna.

Ako Crna Gora večeras (od 18 sati) pobijedi Švedsku plasiraće se na prvenstvo Evrope. Ako momci selektora Zorana Roganovića dođu do boda scenario se ne mijenja, čak ni zbog poraza. U nedjelju, posljednjem kolu, moraju makar bod da osvoje protiv Rumunije da bi sa drugog mjesta putovali u Mađarsku i Slovačku. U slučaju drugog epiloga – Rumunija bi nas preskočila i otišla na EP. Ali o ovom raspletu niko ne razmišlja.

”Lavove” večeras u pretposljednjem kvalifikacionom meču čeka poslastica protiv vicešampiona svijeta.

– Iza nas je teško gostovanje, sa zahtjevnim putem do Prištine i nazad. Ostvarili smo bitnu pobjedu, kao prvi korak, od ukupno tri važna, zbog čega smo zadovoljni. Mislim da smo protiv Kosova odigrali kvalitetan meč, nijesmo se puno trošili fizički i ako mogu da kažem emotivno. Držali smo utakmicu pod kontrolom, igrali kvalitetno i pobijedili – kazao je Miloš Božović.

Naš tim spreman je da napadne i Švedsku, kako bi pitanje plasmana na EP riješio prije posljednjeg duela u grupi.

– Idemo korak po korak. Osjećam da smo spremni, osjećam i snagu našeg tima, nema razloga, a imamo plan i dogovor, da večeras ne odigramo kvalitetno i ostvarimo trijumf.

Protiv Švedske su više puta odlagani mečevi, a nakon puno peripetija, maltene bez treninga u Lundu, naši rukometaši su izgubili 27:24, ali pružili sjajnu igru i odličan otpor.

Večeras će imati šansu da se osvete. Trijumfom nad svjetskim vicešampion naš tim obezbijedio bi plasman na EP. Ako ne uspiju ostaje šansa sa Rumunijom u neđelju.

– Mislim da imamo u krvi taj dodatni motiv kada igramo protiv velikih rivala. Nažalost, oba meča igraćemo bez navijača uz čiju podršku smo uvijek igrali sjajno. Nedostajaće nam, ali vjerujem da smo taktički i kao ekipa puno napredovali i da možemo da igramo odlično i pariramo, što smo dokazali u prvom meču u Švedskoj.

Švedska dolazi u najjačem sastavu, ako se što u međuvremenu ne promijeni. Najjača snaga je tim i kao takav oduševio je na posljednjem SP. Šveđani su šokirali javnost i protivnike ulaskom u finale. Skandinavska škola rukometa – jaka odbrana i kontra je najjače oružje ove selekcije.

– Zadovoljni smo prikazanim u Prištini, ali sada nas čekaju Švedska i Rumunija, gdje bi nas bod odveo na EP. Ispred nas je veliki izazov, ali potrudićemo se da damo maksimum, istakao je Nebojša Simović.

Selektor Norvežanin Solberg unaprijedio je igru ove ekipe. Odrekao se nekih velikih zvijezda iz najboljih evropskih klubova, pa je u prvi plan izbio tim. Ali kao i u svakom timu, neko odskoči. U Švedskoj je to srednji bel Džim Gotfridson.

– Igraju jaku odbranu, a na SP pokazali su kakav im je napad. Naravno, svi u ekipi pozitivno razmišljamo i nadamo se takvom rezultatu. Mislim da smo u prvom meču pokazali da i oslabljeni, bez devet igrača, možemo protiv njih. Bili smo dobri u oba pravca.

Crna Gora se pita, ne zavisi od nikoga, što je pozitivno i daje nadu u peti uzastopni plasman na EP, a ukupno sedmi na velikom takmičenju.

– Stvari su u našim rukama. Na oba meča gledamo sa optimizmom i nadamo se najboljem, rekao je Simović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve