Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CFL: Sutjeska protiv Rudara liječi rane, Budućnost ide u komšiluk

Sutjeska protiv Rudara želi da zaliječi rane od teškog poraza od Budućnosti u prvom meču polufinala Kupa (3:0), dok njen najveći rival želi da iskoristi dobar momenat i pobjedničku seriju nastavi protiv Podgorice u gostima.

Vodeći timovi Telekom Prve crnogorske fudbalske lige u različitom raspoloženju dočekuju današnje, 31. kolo.

Sutjeska protiv Rudara želi da zaliječi rane od teškog poraza od Budućnosti u prvom meču polufinala Kupa (3:0), dok njen najveći rival želi da iskoristi dobar momenat i pobjedničku seriju nastavi protiv Podgorice u gostima.

Dečić i Iskra sastaće se drugi put u pet dana, Mornar će dočekati Zetu, dok Petrovac protiv Jezera želi da uhvati posljednji voz za Evropu.

Sutjeska – Rudar

Sutjeska je u prvom meču polufinala Kupa doživjela debakl od Budućnosti (3:0), pa su Nikšićani svjesni da imaju male šanse da dođu do finala. Zbog toga žele što prije da i teoretski osiguraju titulu i tako zaliječe rane od gotovo izvjesne bolne eliminacije iz masovnijeg takmičenja…

Sutjeska danas želi da nastavi tamo gdje je stala u šampionatu – u goste im stiže Rudar, a Milija Savović ponovo neće izvesti najjači sastav.

Ali, i pored toga, domaći ne bi smjeli sebi dozvoliti da ostanu bez bodova.

Toga je svjestan i prvotimac Vladan Bubanja, koji je pod Goricom, u dva navrata, pogađao okvir protivničkog gola.

“Rudar ima kvalitetan sastav, bore se za opstanak i svaki im je bod bitan. Jasno je da će biti maksimalno motivisani i kad budu igrali sa nama. Važno je da nametnemo svoj ritam od početka, to nijesmo uspjeli protiv Budućnosti i vidjeli smo kako nam se vratilo. Moramo osvojiti sva tri boda i primaći se na korak od cilja. Vjerujem da ćemo ovog puta pružiti maksimum”, riječi su Bubanje.

Strateg Sutjeske Milija Savović priznaje da su prošli susret odigrali ispod svakog nivoa.

“Totalno smo bili van svog ritma, nijesmo imali igru po kojoj su nas prepoznavali od početka šampionata, ali dešava se. Sad samo razmišljamo o Rudaru, a znamo koliki je ulog. Oni su slavili protiv Dečića, stabilizovali su se rezultatski i sigurno ne dolaze s bijelom zastavom, tim prije što su u opasnoj zoni. Imamo kvalitet za pobjedu i bez obzira na to s kim igramo, logično je da očekujemo trijumf”, kaže Savović.

Novica Eraković, koji je zbog povrede napustio igru već u prvom poluvremenu derbija, biće danas van stroja.

Osim novopečenog reprezentativca Crne Gore, koji je ove sezone u najboljoj formi, duel preskače i Vladimir Jovović, te suspendovani Nikola Janjić, ali se očekuje povratak mlađanog Marka Matanovića.

Duel u Nikšiću donosi ulogu apsolutnog favorita Sutjesci, ali u Rudaru ne žele unaprijed da se predaju. Pljevljaci su u minulom kolu iznenadili Dečić, a sada će pokušati i protiv Sutjeske, po svemu sudeći novog šampiona, da ostave što bolji utisak.

“Očekuje nas teška utakmica sa najboljom ekipom u ligi. Sutjeska je gotovo od starta sezone prva, ima veliku prednost i to je možda najbolji dokaz njenog kvaliteta. Radi se o timu koji ima izuzetne pojedince, ali i veliki roster, tako da nije čudno što je ubjedljivo prva”, kazao je pouzdani defanzivac Pljevljaka Martin Prenkočević.

Sutjeska u ovaj meč ulazi nakon neuobičajnog poraza – Nikšićani su prije samo četiri dana ubjedljivo poraženi od Budućnosti, što već sada označava, po svemu sudeći, kraj za njih u Kupu. Da li taj trenutak može iskoristiti Rudar?

“Sigurno da će tražiti šansu da se vrate na pravi put nakon tog poraza, ali za nas je najvažnije da u tom meču budemo kao protiv Dečića na maksimalnom nivou i tražimo svoju priliku da napravimo povoljan rezultat. Neće biti lako, ali svakako da nema predaje”, naglasio je Prenkočević.

Podgorica – Budućnost

Fudbaleri Podgorice porazom u prošlom kolu od Mornara praktično su otpisani iz borbe da mogu izboriti opstanak bez baraža.

Sada Lješkopoljcima slijedi bitka da sačuvaju mjesto u doigravanju, odnosno da ih ne ugrozi ,,fenjeraš“ Zeta, kako ne bi doživjeli ispadanje.

“Očekuje nas još jedno iskušenje. Dočekujemo Budućnost, ekipu koja je aktuelni šampion i koja je u sjajnoj seriji rezultata. Međutim, nakon poraza od Mornara dozvolili smo Zeti da nam se primakne tako da je sada svaki bod bitan i sigurno da nema predaje. Nadam se da ćemo željom uspjeti da napravimo dobar rezultat”, kazao je mladi čuvar mreže Podgorice Nikola Ivezić.

Podgorica je bez trijumfa na posljednjih pet mečeva, dok je Budućnost vezala pet trijumfa. Ali, i pored toga, u taboru Lješkopoljaca nadaju se da mogu izbjeći poraz.

“Ova utakmica nam mnogo znači. Cijenimo rivala, ali moramo razmišljati o pobjedi kako bismo nastavili da krčimo put ka svom cilju”, naglasio je Ivezić.

Budućnost ide na ,,DG arenu“ na krilima pobjede nad Sutjeskom u prvom meču polufinala Kupa (3:0), ali i serije od pet pobjeda u oba takmičenja.

“Nadam se da ćemo protiv Podgorice uspjeti da odigramo približno kvalitetno kao protiv Sutjeske. Trijumf u najvećem derbiju nam je donio novi motiv i fantastičnu atmosferu pred finiš sezone u kome ciljamo odbranu Kupa Crne Gore”, rekao je za klupski sajt Miomir Đuričković.

“Pobjeda je bila lijepa, prezadovoljni smo što je publika sa stadiona otišla raspoložena i srećna, ali ne smijemo, niti ćemo pomisliti da se opustimo, jer još ništa nijesmo uradili. Podgorica je za nas novi izazov, koji želimo da riješimo na najbolji mogući način”.

Budućnost je apsolutni favorit u Lješkopolju, protiv tima od kojeg ove sezone nije izgubila ni bod – sva tri meča završena su 2:1.

“Podgorica još nije osigurala baraž, ima samo četiri boda više od posljednjeplasirane Zete i sigurno će dati sve od sebe da dođe do što boljeg rezultata protiv nas. Uostalom, svi prvoligaši najveći motiv imaju upravo protiv nas, što je negdje i normalno. Međutim, okrenuti smo sami sebi, željni da odigramo još jednu dobru utakmicu kako bismo podigli formu na još jedan viši nivo uoči finiša sezone”, kazao je 24-godišnji univerzalac.

Trener Budućnosti Aleksandar Nedović za današnji meč ne može da računa na Luku Mirkovića koji ima kartone.

Dečić – Iskra

Fudbaleri Dečića i Iskre drugi put u pet dana odmjeriće snage.

Nakon duela u polufinalu Kupa, sada ih očekuje meč u šampionatu, koji će donijeti novi derbi u borbi za Evropu.

Tuzani imaju bod manje od Iskre, pa žele pobjedom protiv direktnog konkurenta da preuzmu treće mjesto i gotovo izvjesno potvrde evropsku vizu.

Tuzani su svjesni značaja utakmice, ali i kvaliteta rivala, zbog čega sa dosta opreza ulaze u ovaj duel protiv tima sa kojim su ove sezone već četiri puta igrali, a protiv kojeg nijesu ostvarili pobjedu na svom terenu.

“Najteži su mečevi kada igrate dva puta zaredom protiv istog rivala. Imali smo meč u Kupu, koji je specifičan, a sada nas očekuje derbi u šampionatu. Isto kao i u Kupu, ulog je veliki, jer se oba tima bore za Evropu, tako da smo maksimalno fokusirani na ovaj meč. Mislim da nema nepoznanica, igrali smo ove sezone već četiri puta, a oba tima posjeduju veliki kvalitet. Ipak, igramo na našem terenu i moramo nastojati da velikom željom i borbenošću ostvarimo dobar rezultat protiv direktnog rivala u borbi za Evropu”, jasan je Jovan Nikolić, vezista Dečića.

Dečić je upisao dva vezana poraza, a na posljednjih pet mečeva u Tuzima doživio je čak četiri poraza. Baš zbog toga novi kiks dodatno bi Dečić udaljio od borbe za treće mjesto.

“Znamo odlično vrline i mane Iskre. Spremni smo za ovaj duel i vjerujem da ćemo djelovati još bolje nego u Kup utakmici”, naglasio je Nikolić.

Iako u međusobnim susretima ove sezone Iskra ima negativan bilans sa Dečićem, Danilovgrađani sa neskrivenim optimizmom odlaze u Tuzi, sa ciljem da ostvare povoljan rezultat koji će im omogućiti da makar zadrže istu razliku, ili je uvećaju za stabilno treće mjesto na tabeli.

“Nema nikakvih nepoznanica između nas i samo je pitanje koja će ekipa imati više snage i koncentracije da ostvari željeni cilj. Dobro smo izanalizirali igru Dečića i ustanovili od koga i od kakve taktike nam prijeti najveća opasnost. Jednostavno, o protivniku ne treba trošiti riječi jer se radi o dobro ukomponovanom sastavu koji zaslužuje respect, a o čemu najbolje svjedoče rezultati Tuzana na oba fronta. Ali, mislim da imamo adekvatna rješenja za neke, doduše simboličke, nedostatke ljutog rivala koje ćemo nadam se i iskoristiti”, rekao je trener Danilovgrađana Milivoje Novović, koji neće moći da računa na povrijeđenog Makedonca Najdenova i vezistu Pavlovića, koji će pauzirati zbog žutih kartona.

Petrovac – Jezero

Daleko je Petrovac od igara i rezultata koje je bilježio u prvoj polusezoni.

,,Nebo-plavi“ nijesu ovog proljeća ona ekipa koja je igrala napadački, primamljivo za publiku i, na koncu, bila među ozbiljnijim kandidatima za izlazak na evropsku scenu.

Potvrdio je to visok poraz od posljednjeplasirane Zete (3:0) u prethodnom kolu, ali još ima vremena da se stvari isprave. Počev od današnjeg duela s Jezerom.

“Nijesmo se nadali porazu u prošlom kolu, pogotovo ne sa onim rezultatom. Propustili smo mnogo šansi u prvom poluvremenu i u drugom je to sve došlo na naplatu. Ipak, vjerujemo u sebe, ništa nije izgubljeno, pobjedom protiv Jezera bili bismo u velikoj trci za Evropu, gdje nam je i mjesto”, tvrdi štoper Marko Živanović.

Petrovac zaostaje pet bodova za četvrtoplasiranim Dečićem, a Jezero mu se neočekivano primaklo na samo ,,minus 1“.

“Znamo koliko nam je značajna ova utakmica i ulazimo nikad motivisanije u nju. Očekujem težak i borben meč, Jezero je hit proljeća, dosta dobra ekipa, što i pokazuju rezultati koje su ostvarili u drugom dijelu sezone. Znamo sve o protivniku, dobro smo se spremili, ekipa je motivisana i znamo što želimo. Pobjedom smo na dobrom putu, a to je Evropa”, poručio je Živanović, internacionalac iz Srbije.

Od borbe za opstanak do Evrope na horizontu. Jezero je proljećnim bumom došlo u situaciju da se približi gornjem dijelu tabele, a danas mu se ukazuje šansa da preskoči Petrovac.

Raspoloženje u plavskom timu nije pokvario ni poraz od Sutjeske (2:0), prvi nakon četiri vezana trijumfa.

“Znali smo da svakoj seriji dođe kraj, voljeli bismo da je naša trajala duže, ali arhivirali smo taj meč i odmah se okrenuli pripremi za gostovanje Petrovcu. Čvrsto stojimo na zemlji, ne želimo da u preostalih šest kola pokvarimo sve dobro što smo napravili u ovoj polusezoni”, rekao je vezista Aldin Adžović.

Može li Jezero do Evrope?

“Lijepo je i pomalo nestvarno što uopšte možemo da pričamo o tome jer nije bilo davno kad smo razmišljali samo o opstanku. Ukoliko pobijedimo Petrovac, došli bismo na peto mjesto, što bi bilo sjajno pred finiš prvenstva. Neće biti lako, idemo u goste vrlo dobroj ekipi koja takođe ima veliki motiv. Očekujem uzbudljiv meč i povoljan ishod za nas”, kazao je Adžović.

Mornar – Zeta

Mornar je u prošlom kolu uspio da brejkom protiv Podgorice ostane u sigurnoj zoni, sa tri boda više od Rudara, a već danas nakon meča na ,,Topolici“ situacija u donjem dijelu tabele može biti jasnija.

Barani dočekuju Zetu, a ukoliko nakon 21. avgusta konačno trijumfuju, biće otklonjene gotovo sve dileme – Mornar bi najvjerovatnije izbjegao baraž, a Zeta bi potpisala kapitulaciju.

Svaki drugi ishod značio bi nastavak drame kada je u pitanju borba za opstanak.

“Očekuje nas još jedan zahtjevan meč. Uspjeli smo kada je bilo najpotrebnije da trijumfujemo u Lješkopolju, iako smo bili pod imperativom, posebno nakon trijumfa Rudara nad Dečićem. Svjesni smo značaja utakmice i maksimalno motivisani spremamo se za još jedan derbi začelja”, kazao je Ermin Seratlić, lijevi bek Mornara.

“Igraćemo napadački, razmišljamo samo o pobjedi i nadam se da možemo ostvariti važan trijumf, čime bi napravili važan iskorak na tabeli. Neće biti lako, Zeta, iako je posljednja, sigurno da ima kvalitet i zato je nećemo potcijeniti. Međutim, vjerujem da možemo do pozitivnog ishoda”, naglasio je Seratlić.

Ima nade za Zetu šest kola do kraja sezone.

,,Vukovi“ su pobjedom nad Petrovcem (3:0) smanjili zaostatak za pretposljednjom Podgoricom na četiri boda i vjeruju da mogu do baraža.

“Ostvarili smo veoma bitnu pobjedu, smanjili zaostatak za Podgoricom i dobili veliko samopouzdanje pred naredne mečeve. Idemo meč po meč, vjerujući da možemo da preskočimo Podgoricu i nađemo se u baražu”, istakao je štoper Nemanja Đurović.

Kako osvojiti ,,Topolicu“ i u najboljem raspoloženju dočekati subotnji okršaj s Podgoricom?

“Očekujemo izuzetno težak meč u Baru. Mornar je dobra ekipa i to ne kažem iz kurtoazije. Međutim, naš cilj je jasan, idemo na pobjedu i vjerujem da ćemo uspjeti u tome”, dodao je Đurović, čiji je saigrač iz defanzivne linije Amel Tuzović povrijeđen i neće igrati u Baru.

Raspored

PETROVAC: Petrovac – Jezero (15h)

NIKŠIĆ: Sutjeska – Rudar (15h)

TUZI: Dečić – Iskra (16h)

PODGORICA: Podgorica – Budućnost (18h)

BAR: Mornar – Zeta (18h)

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve