Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Četvrto ispadanje u četvrtfinalu: Skok kao noćna mora

Ni iz četvrtog puta košarkaši Budućnostia nijesu mogli da preskoče začaranu stepenicu zvanu ''četvrtfinale Evrokupa'', pa će polufinale drugog po jačini evropskog takmičenja i dalje biti samo san. A, ovosezonska prilika koja je ispuštena protiv ekipe Zvezdana Mitrovića bila je najbolja do sada

Valensija u sezoni 2011/12, Lokomotiva godinu kasnije, Darušafaka 2017/18, a ove Monako.

Ni iz četvrtog puta košarkaši Budućnostia nijesu mogli da preskoče začaranu stepenicu zvanu ”četvrtfinale Evrokupa”, pa će polufinale drugog po jačini evropskog takmičenja i dalje biti samo san. A, ovosezonska prilika koja je ispuštena protiv ekipe Zvezdana Mitrovića bila je najbolja do sada.

Prvi put su ”plavi” naspram sebe imali ekipu protiv koje su mogli da igraju (u svakom od tri prethodna rivali su bili apsolutni favoriti), a posebno će svi žaliti zbog šanse za povratak u Evroligu. Jer, da je crnogorski šampion prošao dalje u polufinalu bi igrao protiv Gran Kanarije i imao bi domaći teren, a plasman u eventualno finale značila bi i karta za elitno takmičenje. Međutim, od toga neće biti ništa, jer su “kneževi” nakon brejka Budućnosti u prvom meču preokrenuli i prvi put u klupskoj istoriji su među četiri najbolja.

Skokovi, skokovi

Tri faktora se mogu izdvojiti kao ključni što Podgoričani ni ove sezone neće biti u polufinalu. To su skok, šut za tri poena, te tri meča na gostujućem terenu. Da podsjetimo, drugi meč u seriji igrao se u Ljubljani gdje su izabranici Dejana Milojevića bili domaćini zbog mjera u Francuskoj protiv korona virusa.

Krenimo od onog glavnog razloga. Građenje reketa zadavali su mnogo problema “plavima” u drugom i treće meču. Monako je potpuno nadskočio Vilija Rida i drugove koji nijesu pronalazili rješenje za agresivnu odbranu rivala, pa i u trenucima kada na terenu nije bilo Matijasa Lesora koji je bio glavna prijetnja pod košem. Međutim, Markus Najt, Džalil O’Brajen i ostali lako su stizali do druge šanse, a u trećem meču postigli su 16 poena nakon ofanzivnih skokova. Kažu da statistika ništa ne otkriva, ali je u ovom slučaju neumoljiva. U tri meča četvrtfinala Budućnost je dozvolila Monaku 52 ofanzivna skoka, a naročito su bili problematični drugi i treći meč 20 u Ljubljani, pa 23 u Monte Karlu. Na drugoj strani “plavi” su ih imali 38. Kada je riječ o ukupnom broju skokova, Monako je na kraju sakupio 121 skok, što je olakšalo četi bivšeg crnogorskog selektora put do polufinala.

– Svaka utakmica je bila na jednu loptu, svaki posjed je bio ključan i odlučivale su greške. A, kada rivalu dozvolite ovoliko ofanzivnih skokova, ne možete do pobjede, rekao je Milojević koji je i prije majstorice upozoravao na taj ofanzivni skok protivnika.

Međutim, Budućnost nije uspjela da se konsoliduje i ispravi sve one greške koje je pravila u Ljubljani.

Šuteri zakazali

Šut za tri poena bio je prilično jako oružje Budućnosti od početka sezone. Ništa se nije promijenilo ni nakon smjene trenera, ali je kada je bilo najpotrebnije on stao. Epilog nakon tri meča 12 pogođenih dalekometnih hitaca iz 47 pokušaja. Poređenja radi, “plavi” u ABA ligi prosječno bilježe osam pogođenih trojki po meču. Sličan učinak imali su i u prethodnim fazama Evrokupa.

Bili su to sve detalji koji su morali biti na vrhunskom nivou protiv čvrste i agresivne ekipe sa francuske rivijere. Međutim, nijesu, i evropska avantura je završena, a mogla je biti kao iz snova.

Dejan Milojević sada ima zadatak da ekipu psihički razdrma nakon bolne eliminacije, jer slijedi luda završnica u ABA ligi i borba za prednost domaćeg terena u plej-ofu. Uz redovna kola, Budućnost ima nekoliko izuzetno teških zaostalih mečeva i definitivno će biti mečeva na svaka dva dana. Prvi naredni izazov je u nedjeljnom matineu u Podgorici protiv Mege. I biće to prilika da krene nova trijumfalna serija koja će ostaviti “plave” na mjestu lidera uoči ludila doigravanja…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve